lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
  Pentax 50 mm
Pentax A 50 mm 1/1,7 vs Pentax M 50 mm 1/1,4.

Cena podobna. W świetle różnica niewielka (ale może bardzo znacząca -nie wiem). Co byście wybrali i dlaczego?

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
A. Bo MZ-50 z M nie bardzo współpracuje ;-)

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
Re: Pentax 50 mm
lipalipski napisał/a:
Pentax A 50 mm 1/1,7 vs Pentax M 50 mm 1/1,4.

Cena podobna. W świetle różnica niewielka (ale może bardzo znacząca -nie wiem). Co byście wybrali i dlaczego?

1.4 oczywiście. ale ja mam nie wykastrowany bagnet więc nie wiem jak tam na cyfrze. jednak portrety 1.4 sa suuuper!nie mówiąc o robieniu w nocy i w ogóle.

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
roznica 1.4 vs 1.7 jest znikoma, jednak nieraz to 1.4 sie przydaje - szczegolnie kiedy jest ciemno i kazdy ulamek sek sie liczy. z kolei jak masz zamiar robic zdjecia na plazy w mega sloncu to zapomnij, ze uda Ci sie cos pstryknac na 1.4... iso 100, czas 1/4000 a i tak przestwietlisz ;)

dzis porobilem kilka portretow kobiety na 1.4 Mce - no po prostu ten obiektyw jest chyba klasa sama w sobie, pelna dziura, a ja moglem sprawdzac szwy na bluzce (biale nitki na bialej bluzce).

kup sobie Mke 1.4 - mam tez A 1.7, wiec nie strzelam rady na pale ;)

webjay napisał/a:
roznica 1.4 vs 1.7 jest znikoma, jednak nieraz to 1.4 sie przydaje - szczegolnie kiedy jest ciemno i kazdy ulamek sek sie liczy. z kolei jak masz zamiar robic zdjecia na plazy w mega sloncu to zapomnij, ze uda Ci sie cos pstryknac na 1.4... iso 100, czas 1/4000 a i tak przestwietlisz ;)

dzis porobilem kilka portretow kobiety na 1.4 Mce - no po prostu ten obiektyw jest chyba klasa sama w sobie, pelna dziura, a ja moglem sprawdzac szwy na bluzce (biale nitki na bialej bluzce).

kup sobie Mke 1.4 - mam tez A 1.7, wiec nie strzelam rady na pale ;)

ja ostatnio w pelnym słońcu zrobiłem 1.4 1/2000 (maks mojego aparatu) - prześwietlenei bylo takie że nie bylo widać aż na podziałce go. ale jak się okazało na acrossie nie zrobilo to wielkiego wrażenia i bylo super. (tylko zdjęcie kiepskie bo na próbę:)
(ale własnie po to mam polypana co go naświetlam na 25iso)

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
Cytat
(ale własnie po to mam polypana co go naświetlam na 25iso

Znaczy sie on jest asa 100?

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
milo napisał/a:
Znaczy sie on jest asa 100?

50.

Cytat

50.

Aha.

A powiedz mi ile kosztuje jakis material asa 8? No i czy to wogole jest dostepne.

milo napisał/a:
A powiedz mi ile kosztuje jakis material asa 8?

http://www.adox.de/englis..._CMS_Films.html

Pisza, ze w normalnych wywojkach mozna go na 6-12 naswietlac :-)

alkos, czyli jako takiego 8 isowego negatywu sie nie kupi?

milo napisał/a:
alkos, czyli jako takiego 8 isowego negatywu sie nie kupi?

No przeciez pokazalem ci wyzej...

ale to drogie bydle jest.. chociaż muszę go kiedyś wypróbować. i porobic portrety na 1.4 w środku dnia w maks.słońcu :)

alkos, no ale to jest 20asa, tyle ze mozna go naswietlac na 6-12...

Cytat
alkos, no ale to jest 20asa, tyle ze mozna go naswietlac na 6-12...

Nie, to jest tyle asa na ile naswietlisz, w jakim wywolywaczu wywolasz i jak dlugo. Tak samo jak z kazdym innym b&w - tyle ze kazdy z nich ma wlasny zakres czulosci, przy ktorych ma uzyteczny kontrast i ew. szczegoly w cieniach...

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Aż z ciekawości sprawdziłem - w mesuperze można ustawić 12 :-)

alkos, aha, dzieki za wyjasnienie.

bossini  Dołączył: 23 Sty 2007
Poprzednio żeście pisali ludzie, że 1.7 jest ostrzejszy...
No więc jak jest ?

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
A po co komu ostrość w portretach? Żeby wszystkie zmarszczki i syfy na cerze ładnie podkreślić?

bossini  Dołączył: 23 Sty 2007
A kto powiedział, że 50-tka jest wyłącznie do portretów?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
lipalipski, z A będziesz miał pomiar matrycowy, pracę w priorytecie przesłony bez dodatkowego naciskania czegokolwiek oraz pracę lampy w automatyce, co Ci da 1.4 to nie odpowiem bo nie posiadam.

Skocz do: