rysiekll  Dołączył: 10 Maj 2007
Auto Revuenon - pytanie
Witam

Pytanie może nieco lamerskie, ale jakoś nie mogę znaleźć informacji na ten temat.
Czy obiektywy Revuenon posiadające w nazwie Auto, takie jak np.:
TEN, zachowują się jak obiektywy Pentax'a z oznaczenie A?

P.S. A przy okazji, czy obiektyw wymieniony powyżej (w linku) wart jest swojej ceny?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Nie, aby się zachowywał jak A musi mieć pozycję przysłony A oraz styki informacyjne bagnetu, obiektyw z linku tego nie ma.

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Re: Auto Revuenon - pytanie
rysiekll napisał/a:
Witam

Pytanie może nieco lamerskie, ale jakoś nie mogę znaleźć informacji na ten temat.
Czy obiektywy Revuenon posiadające w nazwie Auto, takie jak np.:
TEN, zachowują się jak obiektywy Pentax'a z oznaczenie A?

P.S. A przy okazji, czy obiektyw wymieniony powyżej (w linku) wart jest swojej ceny?

Jak masz ok. 150 zł i Ci się nie spieszy to poczekaj na jakiegoś Pentaxa SMC 50/1,7. Ostatnio gilby robił porównanie dwóch 50-tek 1,7 Pentaxa i Revuenona. Pentax jest oczywiście lepsiejszy (kontrast i powłoki). Ale przyjmując kryterium cena/jakość to za 75 zł Revuenon jest jak najbardziej ok. Powyżej 100 zł brałbym tylko Pentaxa.

rysiekll  Dołączył: 10 Maj 2007
Po głębokim namyśle doszedłem do wniosku, że jeżeli kupować to jednak coś co pozwoli na automatykę przesłony i pomiaru światła. Dlatego w planach pozostaje SMC-A, tyle że teraz ceny szaleją.
Po dalszym namyśle dochodzę do wniosku że skoro już wyłazi ze mnie takie lenistwo, to czemu nie pójść dalej ... i tymże tropem postanowiłem troszkę poczekać (na jakiś nadmiar gotówki), a nóż widelec uda się kupić SMC-FA 50/1.4 ... chyba że trafi się okazja na DA 50-200 (ew. odpowiednik d-xenon) to wtedy plany na FA zostaną zweryfikowane do A :mrgreen:

P.S. Tylko wtedy trza będzie może nad lepszą matówką pomyśleć, mając na uwadze nadwzroczność i astygmatyzm (akurat lewego oka :evil: )

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
rysiekll napisał/a:
Po głębokim namyśle doszedłem do wniosku, że jeżeli kupować to jednak coś co pozwoli na automatykę przesłony i pomiaru światła. Dlatego w planach pozostaje SMC-A, tyle że teraz ceny szaleją.

Poszukaj na forum - różnica między eMką a A to wciśnięcie dodatkowego guziczka. Mnie to nie przeszkadza.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Enzo napisał/a:
Poszukaj na forum - różnica między eMką a A to wciśnięcie dodatkowego guziczka. Mnie to nie przeszkadza.

Ta róznica jest jednak znacznie większa. Z A jest pomiar matrycowy i działa automatyka lampy. Mam 50/1.7 w wersjach M i A i od czasu jak mam A to na DL-a M-ki nie zapinam.

Skocz do: