papcio  Dołączył: 20 Kwi 2006
Kalibracja ekranu laptopa z dwiema kartami graficznymi.
Nadmiar technilogii jak zwykle przysparza problemów.
Mając trochę czasu w trakcie Świąt postanowiłem skalibrować LCD w laptopie (DELL Vostro). Podłączyłem kalibrator - Spader 3 express i wydawało się, że wszystko jest OK. Odłączyłem zasilanie od laptopa, wyskakuje mi wtedy pytanie, czy przełączyć kartę grafiki z Radeona na wbudowaną Intelowską (oszczędność energii na akumulatorze) i po przełączeniu ekran jest jak przed kalibracją.
OK inna karta graficzna wymaga własnego skalibrowania, ale tym razem już nie mam takiej mozliwości, wyskakuje błąd podczas ładowania profilu icc. po przełączeniu na Radeona działa wszystko dobrze.

Jest jakis kalibrator, który poradzi sobie z dwiema kartami graficznymi? Laptop jest sprzętem dodatkowym, ale też chciałbym widzieć na nim poprawne kolory.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
papcio, jaki system ?
Dobrze by było zrobić kalibracje dla obu kart, ale wystarczy chyba podpiać profil w odpowiednie miejsce :idea:

Windows 7 64bit.
Próbowałem podpiąć profil do jednej i do drugiej karty, ale działa tylko na Radeonie. Co ciekawe, w momencie włączenia sie zapytania UAC profil ginie, i powraca po chwili. Na komputerze stacjonarnym nie mam takiej zabawy z UAC (W7 32)

mr.ra66it  Dołączył: 03 Wrz 2011
W laptopie Dell XPS 15 (L502X) w ustawieniach przełączania kart graficznych można wskazać (ikonka w obszarze powiadomień), który program ma korzystać z "pełnowymiarowej" karty graficznej. W podanym przeze mnie modelu jest akurat karta nVidii ale być może w sterownikach u siebie masz dostępną podobną opcję. Jeżeli tak, to może wystarczy zadbać by kalibrowanie i programy graficzne zostały przypisane do listy programów korzystających zawsze z "pełnowymiarowej" karty graficznej?

mr.ra66it napisał/a:
ustawieniach przełączania kart graficznych można wskazać (ikonka w obszarze powiadomień), który program ma korzystać z "pełnowymiarowej" karty

Tak, mogę tak zrobić, ale priorytetem dla mnie jest czas pracy laptopa i ustawiłem na sztywno przełączanie zależne od źródła zasilania.

espresso napisał/a:
pracuje tylko na grafice intelowskiej. Może wówczas uruchom kalibrację

nie wiedzieć dlaczego jak uruchamiam kalibrację na karcie intelowskiej, to wyskakują mi jakieś błędy i brak możliwości załadowania profilu.

mr.ra66it  Dołączył: 03 Wrz 2011
Czy te błędy pojawiają się przy każdym uruchomieniu oprogramowania do kalibracji? Jakie komunikaty o błędach są wyświetlane? Czy profil wybrałeś we właściwościach monitora/wyświetlacza (mechanizm Windows) czy też jest on ładowany przez jakiś dodatkowy program? Jeżeli masz w tle uruchomiony jakiś dodatek, który odpowiada za ładowanie profilu to może właśnie on jest źródłem problemów?

rysiekll  Dołączył: 10 Maj 2007
papcio udało Ci się skalibrować na karcie Intela? Też mam Vostro i szlag mnie trafia niestety, a bez kalibratora to se mogę grzebać do śmierci ;( ...

Nie, mam tylko skalibrowanego radeona.

papcio, czy spyder3express daje kontrolę nad "jasnością" wyświetlanego obrazu? Niestety mój egzemplarz świeci niemiłosiernie jasno i padają mi "patrzałki" ...

Fn + F4 i będziesz miał ciemniej

papcio napisał/a:
Fn + F4 i będziesz miał ciemniej
Pierwsza rzecz jaką zrobiłem to właśnie to ... problem w tym że na minimalnej "sprzętowej" jasności świeci jak 100 watowa żarówa ... No, może przesadzam ale po prostu jest dużo za jasno :-/

Skocz do: