BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
kupiłem Hoyę i mam problem.
Czym to czyścić?

mam jakieś smugi i nic nie mogę zrobić.

Adam_SX  Dołączył: 03 Lut 2008
Elo, ja taż byłem w Izraelu. Piękny kraj.. Jeśli będziesz mógł wpadnij do Eilatu. Super miasto. No i ta rafa koralowa....;) Super !!

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
YellowLabel napisał/a:
Czym to czyścić?

Płynem do optyki z powłokami AR - może byc taki do okularów + mikrofibrą.Powłoki Hoyi sa dośc upierdliwe w czyszczeniu.Ze też do tej pory nie zrobili czegos w tej sprawie.

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
YellowLabel napisał/a:
Czym to czyścić?
mam jakieś smugi i nic nie mogę zrobić.

mialem problem upierdliwych smug na polarku hakuby, pomoglo to co zwykle stosuje- alkohol izopropylowy (mc nie ruszone)
pozdrawiam
kp

paweł p  Dołączył: 20 Lis 2008
Troszkę odświeżę temat
guerilla napisał/a:
a, i dosyć ważne - przy wyjeździe rentgeny zaświeltają klisze - i nie możesz nic na to poradzić, więc jeżeli bierzesz negatywy czy slajdy - wywołaj je na miejscu.

prześwietlają mocniej niż na innych lotniskach ? tzn. slajdy Velvia 50 nie będą bezpieczne?

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
YellowLabel napisał/a:
Co powinienem założyć na obiektyw?
tak myśle że to w zupełności wystarczy, bądż trendy! http://img21.otofotki.pl/obrazki/vp948_cza.jpg

grzegorzgr napisał/a:
tak myśle że to w zupełności wystarczy, bądż trendy

on już chyba wrócił z trzy lata temu ;-)

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
no

_Ciapek_  Dołączył: 02 Cze 2010
paweł p napisał/a:
prześwietlają mocniej niż na innych lotniskach ? tzn. slajdy Velvia 50 nie będą bezpieczne?

Slajdom o tak małej czułości raczej nic nie powinno się stać. W te wakacje Velvia 50 dwa razy przejechała mi przez rentgeny i nic jej nie było, ale zawsze lepiej tego unikać.

celnik na lotnisku twierdził, że poniżej czułości 400 nic nie grozi - też kilka razy przechodziłem i nigdy nic się nie stało, chodzi mi konkretnie o lotniska w Izraelu - ze słów Guerilli wywnioskowałem, że przeswietlają mocniej :?:

dispar  Dołączył: 14 Kwi 2010
Bez przesady, Żydzi od lat mają na Ben Gurionie najnowocześniejszy sprzęt do prześwietlania i nigdy nic się mi "dziwnego" nie wydarzyło... a kto do Izraela bierze ze sobą czułość ISO 400 i wyżej :shock: ... chyba tylko japoński kamikaze ;-) ... filtrów też nie używałem, wystarczy zjechać w niektórych przypadkach o 1-2 działki i spoko... a w Eilacie uważajcie na koralowce - nie radzę ich brać nawet do ręki, aby obejrzeć, albo kocyka na plaży nie rozkładać w sąsiedztwie leżących "białych sopelków" - czujne oczy "misztary" i strażników przyrody (rezerwat!!!) na bank zobaczą i urlop zchrzaniony... godziny tłumaczeń i jeszcze grzywnę dowalić potrafią "za nic"... a bywa, że i kończy się na 400$!!! Warto do En Gedi skoczyć po drodze, zobaczyć Czerwony Kanion (rezerwaty!!!), uwaga: w Eilacie w porcie jachtowym kupa kafejek z muzą na żywo (warto, warto też uważać, bo laski ze stolików "podprowadzają" browary na wydrę hehehe... no chyba, że ktoś lubi zawierać "znajomości")...

dzięki, to mnie uspokoiłeś, zapasik sladów już zrobiłem (50 velvia) O, faktycznie ten En Gedi fajnie wygląda.

Skocz do: