BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
jak sobie radzicie z rumiencami...
witam..
macie jakas skuteczna metode na korekte rumiencow?
mam pare mloda, sesja slubna, Panna mloda wyglada ok, ale Pan mlody ma dosc mocno widoczne rumience na polikach :)
wiem ze najlatwiej to zrobic sesje w bw..
ale jednak chcialbym poznac wasze metody na radzenie sobie w takich sytuacjach?
zabawa w color replacement ?
klonowanie "zdrowej" skory i "nakladanie jej" na rumience?
kurcze nie wiem jak sie do tego zabrac..

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Suwaki składowych kolorów?

Miałem podobny problem: ona ciepła skóra lekko podrasowana karotenem, on blada cera z różową dominantą. Próbowałem neutralizować czerwienie i magentę. Ale ostatecznie trzeba się pogodzić z tym, że ten typ tak ma.

EDIT: albo tak jak mówisz, iść w kolory nienaturalne. BW albo cross ;-)

A serio, ciekaw jestem rad bardzie biegłych szopowiczów.

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Biegła wizażystka zdziała cuda. No ale ja jestem zwolennikiem poprawiania zdjęcia przed jego wykonaniem.

Tequila  Dołączyła: 12 Cze 2010
opcją "zastąp kolor" spróbuj.

Tequila, color replacement.. tez o tym myslalem... fajnie "to robi" jak twarz jest jednakowo oswietlona.. gorzej jak pojawiaja sie cienie badz miejsca bardziej oswietlone...
co do wizazystki.. no nie wiem czy faceci tak lubia biegac do wizazystek :P
Cytat

Suwaki składowych kolorów?
kurcze musze dojsc coz to takiego i jak sie tego uzywa..
czyli pewno na osobnej warstwie, zaznaczyc sobie fragmenty z rumiencami, i mieszac suwaczkami color balance?.. czlowiek mogl sie zapisac na jakis kurs, ale nie... chcial wszystko sie sam nauczyc zeby miec wieksza pozniej satysfakcje :P

[ Dodano: 2012-04-01, 08:15 ]
jorge.martinez, kurcze no myslalem o crossie.. ale po waszych sugestiach postanowilem nie mieszac juz w swoich pracach.. chce zeby "moj styl" byl spojny, zeby nie pojawialy sie jakies "udziwnienia"...
sadzisz ze mozna raz pojsc w inna strone? "ratowac" sie czyms takim?

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Będzie o tym na warsztatach Shopa podczas PPD (o ile warsztaty się odbędą).

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
paradziqs napisał/a:
macie jakas skuteczna metode na korekte rumiencow?

Zakładać spodnie na czas sesji.

Michu napisał/a:
Będzie o tym na warsztatach Shopa podczas PPD (o ile warsztaty się odbędą).

:( buu..

[ Dodano: 2012-04-01, 14:26 ]
pobralem probke ze "zdrowego miejsca", pedzelek z kryciem oko 8, i pudrujemy Pana :) wyglada duzo lepiej..

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
paradziqs napisał/a:
no nie wiem czy faceci tak lubia biegac do wizazystek

Jeśli lubią rumieńce to nie muszą lubić wizażystek. Kobiety bez makijażu też można fotografować z dobrym skutkiem :-P

Ale to jest naprawdę beznadziejnie proste.
Pędzel, Q (tryb szybkiej maski), zaznaczam interesujący mnie obszar, warstwa dopasowania Hue/Saturation, wybieram zakres koloru do korekty i suwakiem hue dopasowuję kolor. Ewentualnie poprawiam pędzlem maskę, jeżeli kolor gdzieś po bokach spi...lił.
W ten sposób działam niedestrukcyjnie, zachowuję fakturę i mogę wrócić za jakiś czas, jeżeli po namyśle efekt mi się nie spodoba.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Czy ktoś może ten sposób przetłumaczyć na pracę w GIMPie? :roll:

Glemp ma chyba trochę inaczej rozwiązane narzędzie Hue/saturation (przynajmniej kiedyś miał, nie wiem jak teraz).
Eksperymentować będziemy na PPD - o ile ktoś przywiezie kompa z tym softem.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Ja bym przywiózł, ale mnie nie będzie. :-(
Następnym razie w takim razie, o ile jednak ktoś nie będzie miał GIMPa.

mtb  Dołączył: 05 Mar 2011
Gwiazdor napisał/a:
Czy ktoś może ten sposób przetłumaczyć na pracę w GIMPie? :roll:

A Gimp ma coś takiego jak warstwy dopasowania? Dawno nie używałem, a jak używałem to wtedy tego bardzo przydatnego narzędzia nie było. Dlatego pytam.

alicyja  Dołączyła: 22 Sty 2012
Nie chcąc zakładać nowego wątku....
a pytanie jest z kategorii HOW

Zapytam się jak szybko obrobić zdjęcie aby wyszło mniej-więcej w takim stylu

Oczywiście interesuje mnie opracowanie w GIMP ;)

mr.ra66it  Dołączył: 03 Wrz 2011
Spróbowałbym jednego z pluginów ze strony GIMP - elsamuko.

alicyja  Dołączyła: 22 Sty 2012
mr.ra66it, ogromne dzięki!!!
Nawet nie zdajesz sobie sprawę, jak mnie oświeciłeś. Te skrypty to fajna sprawa, można uczyć się z tego, co zawierają. Ludzie sobie nawet nie zdają sprawy z możliwości darmowych programów :/

romeck  Dołączył: 18 Lut 2011
ad różu na twarzy

Robię to właśnie od trzech tygodni - jak co roku - do zdjęć legitymacyjnych i portretowych
(a co, staram się).

GIMP nie ma (chyba?) warstwy dopasowania. (Wyszła właśnie 2.8 ale zainstalują ją w lipcu.)
1. Tworzę nową warstwę - duplikat.
2. wpierw cyszczę skórę 'łatką', co gorsze palmki/wypryski 'stempelkiem' (delikatnie i w ostateczności)
3a. zaznaczam 'lassem' obszar zaczerwienienia: zwykle nos i dół wokół, policzki, czasem podbródek i część czoła,
3b. zmiękczam zaznaczenie (trzeba znaleźć wartość metodą prób, na pliku z K-5 to międzu 100 a 250 pikseli rozmycia w zależności od intensywości i granic zaczeriwenienia)
3c. 'mrówki' robię niewidzialnymi :) - to dla następnego punktu, tego właściwego

4a. za pomocą 'krzywych' składowych barw zamieniam zarumienienie na barwę jak najardziej zbiżoną do poza zaznaczeniem (nie pracuję na suwakach!)
4b. krzywa kanału czerwonego: w dół, k.k. niebieskiego: ciut w dół (kontruje zazielenienie z zabranej czerwieni, krzywa wartości (całość): lekko w górę, oddaję światło, które ściągnąłem, a nawet lekko rozjaśniam do oryginału.

No i: bez tabletu z piórkiem i skrótów klawiszowych (prawie nie korzystam z menu) se-neda chyba że ktoś lubi orać ugór rydlem...

natomiast pannę młodą (pomarańczowa Ukraina) z panem młodym (Polska biało czerwona)
zrobiłem inaczej i tylko w kościele:
zrobiłem drugie wywołanie RAWu pod skórę panny i zamieniłem główę (i ręce) :)

=

Efekt mojego sposobu - zrobiłbym w lipcu, jak by ktoś chciał zobaczyć fotkę przed-po.
Jak by kto czepiał się mrówek moich - przyzwyczaiłem się i rzadko korzystam z maski, raczej wtedy tylko, kiedy robię coś ważnego (dla mnie) wtedy zostawiam sobie plik .xcf (z warstwami). Tu: po zrobieniu jpg-u resztę wyrzucam (RAW i TIFF)

diegotm  Dołączył: 17 Lut 2011
romeck, jak ukrywasz te "mrówki"?

[ Dodano: 2012-05-13, 15:24 ]
i jeszcze jedno pytanie co do machania krzywymi kolorów. Jak tym narzędziem ściągnąć aberrację chromatyczną z włosów? Mam na myśli takie zupełne "zafioletowienie" widoczne nawet bez powiększenia.

hitman1986  Dołączył: 17 Mar 2008
alicyja napisał/a:
Zapytam się jak szybko obrobić zdjęcie aby wyszło mniej-więcej w takim stylu

Wrzuć do Instagramu :mrgreen:

Skocz do: