Galus81  Dołączył: 16 Lip 2008
Pentax k-m + nowa karta SDHC
Witam!
Mam problem - otóż musialem kupic nowa karte bo siostra gwizdnela mi poprzednia ze zdjeciami do Norwegii - wybor padla na GoodRam'a 8GB class 10 niebieska SDHC Pro. po zrobieniu kilku zdjec aparat zaczal wyswietlac "nie mozna wyswietlic tego zdjecia" a po sprawdzeniu na kompie -karta czysta...wlozylem..zrobilem kilka zdjec i to samo :cry: czy ktos sie orientuje co sie moglo stac?
Z gory dziekuje za odpowiedz!

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Sformatowałeś kartę na komputerze i w aparacie przed pierwszym użyciem?

Wczesniej nie,ale teraz zrobilem...po ok 8-10 zdjeciach zapalila sie klepsydra i znow ten sam komunikat...wylaczylem/wlaczylem lustro - "Brak zdjęć" :-/

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Wymień kartę. Niestety nie ze wszystkimi kartami Pentaksy współpracują poprawnie.

Dziwne bo w tego co pamietam GoodRamy maja "bebechy" Toshib ;/ Czyli mam nowa kupić? jakiej firmy najlepiej? Z tą co mam nic nie da się zrobic?? :(

anatol1  Dołączył: 18 Cze 2009
Nie jestem pewien, czy K-m "strawi" kartę 8GB. Tabela na str. 258 instrukcji pokazuje
kartę max. 4GB. Może tu jest pies pogrzebany ?

(jaką pojemność miała poprzednia karta ?)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Galus81, czy aktualizowałeś firmware? Ostatni soft (1.11) poprawiał współpracę z kartami SDHC.

maxbreak  Dołączył: 09 Cze 2009
anatol1 napisał/a:
Nie jestem pewien, czy K-m "strawi" kartę 8GB.

Moja trawi, myślę że nie tu problem.

fileiro  Dołączył: 13 Lut 2012
Mam Goodrama 8 GB SDHC Pro class 10 i działa bez problemu z k-x. Tylko biała jest:) Działała również przed aktualizacją firmware.

tomekkarol  Dołączył: 17 Sty 2010
Jeżeli pojawia się to, gdy strzelasz w serii (a np. nie musisz) to wyłącz serię. U mnie teoretycznie wyeliminowało problem. Praktycznie kartę przekazałem użyszkodnikowi małpki Canona, gdzie sprawuje się bezproblemowo do dziś.

Poprzednia karta to byla chyba 4GB Sandisk'a - dokladnie nie pamietam ;/

Wlasnie sprawdzilem soft - ver.1.0

Zdjecia nie byly strzelane w serii ;/

Ps.Dzięki wielkie Panowie za odzew :)

------------------------------------------------

Po zainstalowaniu nowego softu problem znikł - tak dla informacji ;-)

Skocz do: