laaval  Dołączył: 07 Paź 2011
nemo coś mi się pokićkało z tym Rybnikiem ;-) Miałem na myśli Dąbrowę Górniczą :-) W pewnym okresie mojego życia miałem bliski kontakt z pewnymi przedstawicielkami z obu tych miast i tak mi się coś pomyliło :-D

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
No cóż, niechęć Śląska do Zagłębia ma długie i skomplikowane podłoże historyczne, to były inne zabory, inne województwa, zupełnie inni ludzie, inna architektura, wszystko inne :)
Ale zapytałem kiedyś kolegę, Ślązaka z dziada pradziada, czemu tak Sosnowca nie lubią? - "Bo kur..a NIE" :-P
Ot taki regionalizm :mrgreen:

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
nemo napisał/a:
zapytałem kiedyś kolegę, Ślązaka z dziada pradziada, czemu tak Sosnowca nie lubią?
Ja nie ze Śląska, ale też Sosnowca nie lubię. Ze szczególnym uwzględnieniem Maczek. :evilsmile:

Hahahaha, czemu akurat Maczek?

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Gdybym opisał dlaczego, bardzo poważnie naruszyłbym kilka paragrafów regulaminu Forum. :mrgreen:

Czyżby miało to coś wspólnego z koleją ? :-D

MT 01  Dołączył: 21 Gru 2011
Windman, jak kazdy wielki region Polski poszczegolne obszary potrafia sie od siebie nawet znacznie roznic. Zawsze wydawalo mi sie, ze to za czasow PRL na kazdym kroku wprowadzano termin "Opolszczyzna" aby zniszczyc slaska jednosc. Jesli dobrze pamietam, to Opole od zarania dziejow bylo stolica Gornego Slaska, tak jak Wroclaw Dolnego. Katowice w tamtym okresem moglo aspirowac jedynie do miejsca rykowiska jeleni :-P
laaval, z tym Rybnikiem to faktycznie "mala" pomylka ;-)
nemo napisał/a:
No cóż, niechęć Śląska do Zagłębia ma długie i skomplikowane podłoże historyczne, to były inne zabory, inne województwa, zupełnie inni ludzie, inna architektura, wszystko inne :)
Ale zapytałem kiedyś kolegę, Ślązaka z dziada pradziada, czemu tak Sosnowca nie lubią? - "Bo kur..a NIE"
Ot taki regionalizm
:-B

Tak historycznie to stolicą Śląska był po prostu Wrocław. Górny Śląsk to taki późniejszy wymysł :-)

zipzip  Dołączył: 06 Sty 2010
nemo napisał/a:
dorota napisał/a:
A co do dialektu to byłam nawet zaskoczona, bo w sumie nieczęsto go słyszę.
No w Gliwicach to rzadkość ale wyjedź na obrzeża, do Czerwionki albo jakichś Nieborowic to się zdziwisz :->

I z tego właśnie powodu usłyszałem kiedyś hasło "pieprzę Śląsk - jadę do Gliwic" :-)

nemo napisał/a:
Ale zapytałem kiedyś kolegę, Ślązaka z dziada pradziada, czemu tak Sosnowca nie lubią? - "Bo kur..a NIE" :-P
Ot taki regionalizm :mrgreen:

Uwielbiam taką argumentację :-) Od razu przypomina mi się kawał o wujku Staszku temu od celnej riposty :-)

tadeuszd2  Dołączył: 06 Gru 2009
Pszaje Wom,ale jak gebrauch.ujecie takie ciulate worty,to jo ich richtig nie duldom.
Adminie szanowny: gebrauchować-znaczy po śląsku: używać.Nie musisz wykropkowywac,bo to nie ten rdzeń tematyczny.

MT 01  Dołączył: 21 Gru 2011
nemo, Slask jako dzielnica byl tylko jeden, rozbicie dzielnicowe przyczynilo sie jedynie do powiekszenia strefy wplywow Opola na wschodniej scianie Slaska a w pozniejszym okresie do wprowadzania podzialu Slaska na te dwa osrodki.

Wracajac do tematu watku, mial juz ktos moze okazje przeczytac taki oto wycinek artykulu? :

„Znosz slonsko gadka?“

"To wez i przeloz gorolom, niech wiedzom, co to jest godac po naszymu!

Skuli gibkiego wyjazdu do onkla w Reichu sprzedom drapko: wertiko na wysoki glanc, szrank z trzyma dzwiyrzami, szeslong odwanckowany, dwa ligistule, sztyry gardinsztangi, gramofon na kurbla, jedyn kromlochter na swiczki, dwa zicherongi i sztyry byrny przyndzione, cyja, landszaft zagraniczny, blumensztynder z mertami, jedna donica ze sznitlochym, bifyj z szufladomi na nici. Durszlag na nudle, pol funta hawerflokow, stryknadle, heknadle, zicherki, tolszery, kartofel-presa. Cwitry. Maszynka na gychaktes, biksa po magiwyrflach, topfkracer, flaszenpucer, szpangi do wlosow, sranczek na szczewiki, fyrlok, ausgus, trzi kokotki, badywana, waszbret, kohlkastla, hok z mesingowym gryfym, bratrula, zdzadlo, klajdsztynder z pelcmantlym i hutym, hozyntregle, spodnioki bez rostflekow, trzy pory fuzekli sztrykowanych i posztopowanych, szesc bindrow na gumie, kiecka z kralzkami, modny cwiter z golfym, slubny anzug z kulami na mole, szczewiki z wysokim kromflekiem, abzace, dwa oberhymdy z ibrycznym kraglym, holcbajn, kryka, ryczka z nachtopem, gybis po fatrze, szkrobione taszyntuchy, bigelbred, zlote zalosniczki z gizlokami, brotbiksa, kloper, slinzuchy na kurbla, szuflodka na cwist i knefle, bigle heklowane, lojfry, kralzy, szesc kompotzislow, dwie szolki, trzi kible, waszpek, aszynbecher, smiotek i szipa, sebuwacz, modro tinta, sztyry blaje, szlojder do bajtla, sztrajhejcle, pol funta preswusztu, kranz leberwusztu, trzi krupnioki, zymlok, modro kapusta, hefty, buchy i pukeltasia lod cery, galoty po opie, fojercojg, blank nowe lacie, nec na dauerwela, portmanyj, taszka i brele po omie.
Wszistko to idzie lobejrzec lod cmy do cmy u Grejty Harbol, Frynszita kole Kochlowic, ulica Kyncka numer loziem. Przelyzc bez ajnfart kole hasioka do hinterkauzu. Furtka na kecie. Pozor! Gelynder zlomany!"
Zrodlo: www.godka.pl

No,to rozumiem.Dodej tyż:werk Pytaksa odrychtowany na glanc i trzi śklone lynzy.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
tadeuszd2, żaden admin ani moderator nic tu nie wykropkowuje. Działa automatyczny cenzor nad którym nie panujemy ;-)

jeżu kolczasty, czy Wy to rozumiecie? :-D

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
plwk napisał/a:
tadeuszd2, żaden admin ani moderator nic tu nie wykropkowuje. Działa automatyczny cenzor nad którym nie panujemy ;-)

I to jakiś wyjątkowo zboczony cenzor, któremu się wszystko kojarzy. Dawno postulowałem, żeby go zdjąć, bo jesteśmy towarzystwem kulturalnym, które na siebie nie bluzga, i nie wiem, czy choć raz ten automat wykropkował coś słusznie - bo ja widziałem tylko zupełnie niewinne słowa gwiazdkowane dlatego że zawierają w sobie ch.ja.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
laaval napisał/a:
czy Wy to rozumiecie

Nic nie rozumiem, poproszę o tłumaczenie.

Mieszkam tu od urodzenia ale rozumiem zaledwie połowę :)

[ Dodano: 2012-04-04, 13:24 ]
Z powodu szybkiego wyjazdu do wujka w Niemczech gość sprzedaje i tu wymienia cały swój dobytek, łącznie z garderobą po dziadkach, sztuczną szczęką i sporą ilością jedzenia :-D

tadeuszd2, żaden admin ani moderator nic tu nie wykropkowuje. Działa automatyczny cenzor nad którym nie panujemy

Toć wiyim.Tak żek se ino schreibnoł. ;-)

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
nemo napisał/a:
Mieszkam tu od urodzenia ale rozumiem zaledwie połowę :)

Mimo wszystko nie powinieneś pisać takich rzeczy :

nemo napisał/a:
to były inne zabory

Śląsk nie był zaborem :-P .

Skocz do: