aldek62  Dołączył: 05 Kwi 2012
  [K-x] Problem z K-x
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Jestem nowy na forum i nie chcę się wymądrzać. Właśnie dziś stałem się szczęśliwym posiadaczem kiksa, ale nie do końca. Po uruchomieniu wyświetlacz LCD działa lecz nie mogę włączyć LV ani zrobić zdjęcia. Przy próbie naciśnięcia przycisku do robienia zdjęć ekran LCD gaśnie i nic się nie dzieje. Zrobiłem aktualizację do wersji 1.03 baterie naładowane. Bez podłączonego obiektywu wszystko działa. Proszę o pomoc.

plis  Dołączył: 12 Paź 2011
Jaki obiektyw?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jakie baterie?

PENTAX DA1:3,5-5,6 18-55mm DA

[ Dodano: 2012-04-05, 19:36 ]
DURACELL 2450mAh

[ Dodano: 2012-04-05, 19:38 ]
WSKAŹNIK BATERII CAŁY ZIELONY

Czy wyświetlacz pokazuje wartość przysłony? (tj. np. F3.5)

tak lecz z chwilą naciśnięcia spustu robi się ciemny

pentajar  Dołączył: 12 Mar 2011
Można wejść w ustawienia? Da się wrócić do ustawień fabrycznych?

po kilku sek. ta wartość gaśnie

Prawdopodobnie któryś akumulator jest słabszy i przy próbie włączenia LV spada napięcie.

można

[ Dodano: 2012-04-05, 19:52 ]
wyjąłem komplet nowych wszystkie 4 sztuki z opakowania ale dopiero coś będę mógł powiedzieć po 12 godzinach, nie zostaje nic jak zamówić eneloopy. Nie wiedziałem że k-x jest taki wrażliwy a akumulatorki dostałem z aparatem i nie znam ich stanu ani użytkowania ;-)

[ Dodano: 2012-04-05, 19:54 ]
jak przywrócić ustawienia fabryczne ust. pkt.3 poz Reset?

[ Dodano: 2012-04-05, 20:04 ]
po włożeniu 4 nowych alkaicznych GP objawy te same

Zresetowałeś ustawienia?

tak kilkakrotnie

[ Dodano: 2012-04-05, 20:33 ]
brat odbierał od poprzedniego właściciela więc łudzę się że może trefne akumulatorki tak gość mówił

Zaproponowałbym jeszcze przeczyszczenie styków obiektywu spirytusem, ale to pewnie też już robiłeś?

tak i to nie tylko spirytusem ale nawet izopropylenem

[ Dodano: 2012-04-05, 20:42 ]
nie podoba mi się styk licząc od dołu jakby był schowany lub miał pękniętą sprężynkę jeżeli takowe są ale pewnie tak

[ Dodano: 2012-04-05, 20:43 ]
przepraszam zgubiłem cyfrę 5

Zobacz czy da się tek styk jakoś "rozruszać". Dół-góra. Poza tym, sprawdź czy da się zrobić zdjęcie w trybie manualnym. Zarówno M na pokrętle jak i manualna ostrość.

aldek62 napisał/a:
nie podoba mi się styk licząc od dołu jakby był schowany

Jeden jest schowany.

to być może ten bo już się wystraszyłem

[ Dodano: 2012-04-05, 20:54 ]
pozostaje nerwówka do jutra miałem HS10 to zachciało mi się lustrzanki

[ Dodano: 2012-04-05, 21:09 ]
W trybie M także brak reakcji

Sent  Dołączył: 06 Lip 2010
Mam pytanie, jak skończyła się spawa, bo w moim K-x stało się dzisiaj to samo, LV też się nie chce włączyć, zero reakcji na obiektywy, bez obiektywu klapie aż miło, założę czy to kita czy Sigmę czy Falcona, cisza nie można LV użyć, nie ostrzy, nie znajduje przysłony itd.... Mam nadzieję, że to jakiś drobiazg, bo w lipcu skończyła się gwarancja.... :-(

PS. Teraz zobaczyłem, że w wizjerze można pokrętłem zmieniać przysłonę, czas się zmienia itd brak tylko potwierdzenia ostrości, natomiast na LCD nie wyświetla czasu, ekspozycji (puste pola) a przysłonę pokazuje zawsze najmniejszą....

sirOpty  Dołączył: 27 Sty 2012
Ilekroć miałem problemy zawsze to były akumulatory. Zazwyczaj jeden wyładowany/uszkodzony. Mam teraz specjalny tester do kontroli stanu naładowania aku. i zawsze najpierw to testuje.

Proponuje postępowac podobnie.

Pozdrawiam

Sent  Dołączył: 06 Lip 2010
To nie to, sprawdzałem...

Tak dokładnie opisując: Robiłem zdjęcia, zmieniłem obiektyw kita na Falcona i stało się. Okienko od czasu jest puste (żadna wartość nie jest pokazywana), od korekcji ekspozycji też jest puste, natomiast wartość przysłony jest zawsze pokazywana jako najniższa dla danego obiektywu (kitem kręcąc od 3.5 do 5.6). Wciskając LV ekran się wyłącza (czarne podświetlone tło). Wciskając spust do połowy nic się nie dzieje, nie ostrzy, nie potwierdza ostrości. Naciskając do końca wyświetlacz gaśnie, po puszczeniu znowu wyświetla. W Wizjerze natomiast jest wszystko: pokrętłem zmieniam przysłonę, czas się też zmienia, wszystko ok tylko nie ma potwierdzenia ostrości. Jak wypnę obiektyw to aparat robi zdjęcia bez problemu: LV działa, lustro klapie, robi wieloseryjne zdjęcia itd... Z ciekawostek: jak uruchamiam bez karty to przez chwilę na Sigmie i Falconie jest pokazana opcja wyboru ogniskowej, ale to tak na chwilkę, zaraz wyskakuje: Brak karty w aparacie, jak jest karta to tego komunikatu nie widać... Wgrałem aktualizację 1.03 też nic, baterie wziąłem drugie, naładowane, też nic, styki przeczyściłem, też nic.... Dzwoniłem do Apollo, trzeba przysłać aparat...

Skocz do: