BAN zamach  Dołączył: 21 Paź 2010
rbucz napisał/a:

.. wolałbym, żeby szkiełka taniały nie drożały, niezależnie od tego, jaką ideologię do tych podwyżek się dorabia.

Czy obiektywy do aparatu są innym towarem rynkowym niż :kapusta kiszona,paliwo do auta ,fajki,alkohol,zółty ser,sztucery myśliwskie,mixery do ciasta i auta. ?
Każdy segment odbiorców chciałby:więcej i taniej -ale to tylko pobożne życzenia :-P

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
rbucz napisał/a:
jak trudno poznać wariata na pierwszy rzut oka...

Rubcz, dlaczego się mnie czepiasz :?: :mrgreen:

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
zamach napisał/a:
Czy obiektywy do aparatu są innym towarem rynkowym niż :kapusta kiszona
I tak i nie. Ale chciało by się, żeby za wzrostem cen szła poprawa parametrów produktu. Np. szybszy SDM czy co tam jeszcze. Wtedy klient nie czuje się nabijany w butelkę. Pozytywnie na tym tle wygląda polityka Sigmy - ich szkła też drożeją, ale zwykle są to coraz to nowsze konstrukcje, coraz lepsze - więc można sobie tłumaczyć - zdrożało - ale wiem za co płacę, bo w starszej wersji nie było tego czy tamtego. A przecież szkiełka P są takie same jak wcześniej, a koszt ich zaprojektowania dawno się zamortyzował...

[ Dodano: 2012-04-04, 23:31 ]
Kuszelas napisał/a:
rbucz napisał/a:
jak trudno poznać wariata na pierwszy rzut oka...

Rubcz, dlaczego się mnie czepiasz :?: :mrgreen:
:mrgreen: No przecież to nie od Ciebie kupiłem :mrgreen: :-B

Adamss68  Dołączył: 31 Sie 2009
rbucz napisał/a:
a koszt ich zaprojektowania dawno się zamortyzował...
jesteś tego pewien? ;-)

Rafaello  Dołączył: 25 Lip 2011
Ja mam inne zdanie
Widzę, że kilka osób nakręciło się tym tematem i podnieśli cenę swoich obiektywów na naszej giełdzie. Fajna sprawa bo jeden koleś nagle stwierdził, że jego stary obiektyw jest 13% droższy i podniósł cenę z dnia na dzień bo w USA podrożało. Nie zauważył, że w Polsce kosztuje tyle samo, a w Niemczech można nawet kupić o 600-700zł taniej. Tak więc obiektywu nie sprzedał. Inni użytkownicy poczuli nagle wielką siłę swojego sprzętu wyrażoną w nowych cenach, że ceny owego używanego sprzętu wzrosły. Efekt jest taki, że nikt nic nie sprzedał. Może czasem warto się zastanowić, że Pentax to nie jest firma wybrana przez Boga jako jedyny producent obiektywów na świecie i sprzedawanie np. *16-50 w cenie Nikona 24-70 2.8 to chyba nieporozumienie. Dlatego życzę powodzenia. Jedyna możliwość to przejście na pełną klatkę Pentaxa lub wprowadzenie nowej serii obiektywów i chęć wysprzedania starych. Jest jeszcze kilka innych możliwości ale to nie forum marketingowe.

Siekierus  Dołączył: 13 Mar 2010
Mam nadzieję, że do jutra ceny pozostaną na niezmienionym poziomie, bo wlasnie jurto mam zamiar powiekszyc szklarnie... :mrgreen:

blackbird  Dołączył: 27 Kwi 2008
Cytat
Rafaello napisał/a:
Widzę, że kilka osób nakręciło się tym tematem i podnieśli cenę swoich obiektywów na naszej giełdzie.

Spekulanci i wszyscy im podobni,
zawsze byli są i będą,

cenę ukształtuje rynek :)

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
Rafaello napisał/a:
sprzedawanie np. *16-50 w cenie Nikona 24-70 2.8 to chyba nieporozumienie

Albo w cenie używanego samochodu :-)

Rafaello napisał/a:
Jedyna możliwość to przejście na pełną klatkę Pentaxa

Co rozumiesz pod pojęciem "przejście"?

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Jacek S napisał/a:
Co rozumiesz pod pojęciem "przejście"?
Rytuał przejścia z nieodzownym okaleczeniem ciała w postaci przestrzelenia kolan lub stóp.

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Re: Ja mam inne zdanie
Rafaello napisał/a:
*16-50 w cenie Nikona 24-70 2.8 to chyba nieporozumienie.
znaczy ten Nikon taki dobry, czy Pentax taki kiepski? :-P
Rafaello napisał/a:
Jedyna możliwość to przejście na pełną klatkę Pentaxa lub wprowadzenie nowej serii obiektywów i chęć wysprzedania starych.
Ciekawa teoria. Mało realna (pierwsza część), ale ciekawa.
Rynek to wszystko zweryfikuje. Będzie za drogo - ludzie przestaną kupować, i Pentax spuści z tonu albo zacznie produkować czajniki elektryczne, co i tak prędzej czy później nastąpi, jak pokazują wszystkie znaki na niebie i forum :mrgreen: :mrgreen:

rbucz napisał/a:
Mało realna (pierwsza część), ale ciekawa.

Tak jak bajki o Wiedźminie.

rbucz napisał/a:
znaczy ten Nikon taki dobry, czy Pentax taki kiepski?

Nikon jest kultowy.

rbucz napisał/a:
zacznie produkować czajniki elektryczne, co i tak prędzej czy później nastąpi, jak pokazują wszystkie znaki na niebie i forum

Jak pokazują od zawsze. :-)

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
Rafaello napisał/a:
Jedyna możliwość to przejście na pełną klatkę Pentaxa lub wprowadzenie nowej serii obiektywów i chęć wysprzedania starych

Przejść mógłby (na co?) użytkownik, ale wprowadzenie nowej serii obiektywów i wyprzedaż to przecież po stronie producenta i raczej stoi w sprzeczności z podniesieniem cen. No chyba, że PRIC poczuł się nagle tak elitarny jak, nie przymierzając, Leica ;-)

A nowe, wyższe ceny? Mnie i tak bezpośrednio nie dotyczą. Wybierając P. naczytałem się o tanich, starych stałkach i... ich nie używam. Została z plusów m.in. stabilizacja w korpusie wykorzystywana w szkłach innych producentów. "Lepsze" szkła systemowe i tak były dla mnie i na moje potrzeby za drogie, a obecna podwyżka (bo pewnie w Polsce też jakiś ślad zostawi) każe mi co najwyżej zastanowić się nad wyborem kolejnej puszki (o ile by do tego doszło).

MMM  Dołączył: 19 Cze 2009
Bardzo dobrze. Teraz są zbyt tanie jak na tak świetne szkła :evilsmile:

cyberneticus  Dołączył: 05 Sie 2011
podnoszenie cen w przypadku gdy posiada się śladową część rynku to droga do nikąd, rynek jest bezlitosny

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Kurde, sami spece od marketingu i wszystkowiedźmy tu są :-P

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Tak się przyglądam i sobie myślę, że jak jeszcze raz zmieni się właściciel Pentaksa to chyba sobie nigdy żadnego nowego obiektywu nie kupię, na zawsze pozostanę przy starych manualnych stałkach :roll:
Co nowy właściciel to drożej...

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
gebi napisał/a:
pozostanę przy starych manualnych stałkach
a źle Ci z tym ? ;-) przynajmniej nie musisz narzekać kiepski AF w Pentaksie (czy Samsungu) oraz na problemy z BF/FF ;-)

gebi napisał/a:
na zawsze pozostanę przy starych manualnych stałkach

Zawsze pojawia się jakaś alternatywa w postaci np. nowego Tamrona za 4150 zł :-)

PS. Ciekawe co na te ceny nowych szkieł powiedzą młodzi fotografowie ślubni oferujący swoje usługi już od 200 złotych? ;-)

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
Jacek S napisał/a:
Ciekawe co na te ceny nowych szkieł powiedzą młodzi fotografowie ślubni oferujący swoje usługi już od 200 złotych?
nic nie powiedzą ponieważ "Kto w miejscach publicznych umieszcza nieprzyzwoite napisy, rysunki albo używa słów nieprzyzwoitych, podlega karze grzywny do 1500 złotych" (art. 141 Kodeksu wykroczeń)

arQ napisał/a:
podlega karze grzywny do 1500 złotych

To w sumie niedrogo w stosunku do ceny obiektywu. Można kilka razy sobie popisać :-)

Skocz do: