jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Nemo, może zrobimy Śląsko-Śląski plener we Wrocławiu?

Mają tam Spiż, Bier Halle. Jest wszystko.

White  Dołączył: 31 Paź 2008
jorge.martinez napisał/a:
Jest wszystko.

Nie ma oceanu.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Może zaśpiewa nam Osziana?

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
White napisał/a:
Słyszałem, że jeden odcinek wyremontowali, ale nikt nie wie gdzie.

To tak jak z drogami. Podobno jedna na sto dróg w Polsce jest bardzo dobra. Tylko też nikt nie wie gdzie ona jest.

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Super, czyli trzeba się przejechać :evilsmile:

[ Dodano: 2012-04-11, 15:49 ]
jorge.martinez napisał/a:
Nemo, może zrobimy Śląsko-Śląski plener we Wrocławiu?

Mają tam Spiż, Bier Halle. Jest wszystko.
Jestem ZA 8-)

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Też bym się wybrał. Na soczek lub osocze...

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
W Krakowie też są niebieskie tramwaje. I autobusy też są niebieskie, za wyjątkiem tych co są żółte, albo zielone. Ale one raczej nie mkną, a co najwyżej w porywach pomykają.

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Dada napisał/a:
W Krakowie też są niebieskie tramwaje.

W Bielsku też są. Rdzawoniebieskie. Pomykają jeno w wyobraźni lub na starych pocztówkach.

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Jacek S napisał/a:
gebi napisał/a:
na zawsze pozostanę przy starych manualnych stałkach

Zawsze pojawia się jakaś alternatywa w postaci np. nowego Tamrona za 4150 zł :-)

Z tego co pamiętam ma byś w wersji dla Nikona Canona i Sony (tu bez VC). O Pentaxie nic nie było. Czyżby producent uznał, że skoro nie ma FF w systemie to produkcja takowego obiektywu dla niej nie ma sensu?

pape  Dołączył: 11 Lis 2006
RiddlerPL napisał/a:
Jacek S napisał/a:
gebi napisał/a:
na zawsze pozostanę przy starych manualnych stałkach

Zawsze pojawia się jakaś alternatywa w postaci np. nowego Tamrona za 4150 zł :-)

Z tego co pamiętam ma byś w wersji dla Nikona Canona i Sony (tu bez VC). O Pentaxie nic nie było. Czyżby producent uznał, że skoro nie ma FF w systemie to produkcja takowego obiektywu dla niej nie ma sensu?

Producent uznał, że dla użytkowników starych manualnych stałek nie opłaca się produkować takowego obiektywu. Albo źle pamiętasz.

Belcik  Dołączył: 02 Lut 2009
(Przepraszam za brak pliterek, taki komputer)

Moze ja miedzy wodke a zakaske wam wejde... ale juz mnie zmeczyly rozmowy na miedzynarodowych forach na temat podwyzki cen na szkla.

Cena nie zostala podwyzszona, wymuszono tylko utrzymanie MSRP, ktory sie nie zmienil. Tak, ja tez duzo rzeczy kupowalem przez B&H, bo w Moskwie niektore rzeczy dwa razy drozej wychodzilo, ale tak robilo duzo ludzi. Do tego w namacalnym przez klienta ritejlu Pentaxa prawie nigdzie nie bylo, bo takie B&H lub Adorama w e-commerce dominowaly, wiec nikt nie mogl specjalnie konkurowac.

Resume: Ceny nie zostaly podniesione, wymuszono ujednolicenie polityki cenowej na miedzynarodowym poziomie.

BTW: tutaj bardziej drobiazgowo jest opisane NED Responce

janpa  Dołączył: 23 Lis 2009
Belcik napisał/a:
Ceny nie zostaly podniesione, wymuszono ujednolicenie polityki cenowej na miedzynarodowym poziomie.

Ale zgodzisz się, że skutkiem tego jest zwiększenie cen tu i ówdzie? Jeśli tak, to mnie, jako zwykłego klienta, interesuje skutek, nie przyczyna. Jakkolwiek ładnie by jej nie nazwać. :-/

sinster  Dołączył: 08 Mar 2009
W sumie jedyne co dziwi to to że ceny światowe się zrównują a jednak w USA VAT często 0% a u nas 23%... Dla tego dla mnie jest to mało logiczny krok. Dla mnie logiczne jest że tam gdzie jest VAT 0% coś kosztuje X a tak gdzie VAT 23% kosztuje X+23% (+/- małe wahania oczywiście związane z rynkiem itp). (a jak firma chce być "dobra" niech obniży cenę tam gdzie jest VAT większy :D )

A sklepy typu adorama czy bh do UE chyba nie ślą a jak ślą to dochodzi cło?

Ale to tylko takie dywagacje - kijem rzeki się nie zawróci. Niedługo rynek i tak zweryfikuje cenę choćby DA* 16-50 :)

Belcik  Dołączył: 02 Lut 2009
sinster napisał/a:
A sklepy typu adorama czy bh do UE chyba nie ślą a jak ślą to dochodzi cło?

Tego to ja juz nie wiem. Ja kupowalem z wysylka do Moskwy. Adorama nie chciala, BH bez problemu. Tak dlugo jak dlugo wartosc nie przekracza 1000 EUR nie ma problemow z clem. Czyli kupowalem wszystko prawie jak na wyprzedazy :)

sinster napisał/a:
W sumie jedyne co dziwi to to że ceny światowe się zrównują a jednak w USA VAT często 0% a u nas 23%...

Noo, nie powinno. Producent przedstawia MSRP jako cene dla koncowego konsumenta. A co jest po srodku, moze juz wplywac bezposrednio na marze i jest uwarunkowane lokalnie. Do tego masz jesze przeciez odliczenia VAT, i nawet jesli w cenie masz 23%, nie fakt ze taki wlasnie koszt ponosi sprzedawca, bo on juz kupujac towar VAT mial wliczony w cene.

Reasumujac dla nas jako klientow, jako rezultat jednostronnego wymuszenia utrzymywania MSRP jest lokalne zaniechanie promocji (czyli de facto podniesienie cen, fakt). Ale z globalnego punktu widzenia moze doprowadzic do zwiekszenia penetracji rynku przez Pentaxa, zwiekszenie korzysci skali, wieksze naklady na R&D i jeszcze lepszy sprzet :)

Rafaello  Dołączył: 25 Lip 2011
W zasadzie to Amazon.de sprzedaje *50-135 za 900 EUR (1185 USD) z darmową wysyłką (oczywiście na terenie Niemiec) więc taniej niż w Polsce i USA :-) . Za podobną cenę ktoś sprzedaje używany w idealnym stanie na aukcji w Polsce (pewnie zauroczony ceną w USA). Inni chcą 2800 za kilkuletni i jakoś nie znika z aukcji. Ceny u nas są wysokie więc raczej nic się nie zmieni.

http://www.amazon.de/Pent...35945449&sr=8-1

Rafaello napisał/a:
inni chcą 2800 za kilkuletni i jakoś nie znika z aukcji.

To, że ktoś za tyle wystawił to nie musi oznaczać, że chce go desperacko sprzedać. Cenę na allegro często ludzie podają do negocjacji aby po prywatnych konsultacjach sprzedać bez prowizji za dogadaną cenę, lub robią wywiad odnośnie ceny rynkowej. Ponadto, to że ktoś wystawił na sprzedaż, nie oznacza że w międzyczasie nie pacnie nim kilku zleceń. Obiektyw nie musi leżeć w szafie czekając na klienta. Nie sztuka sprzedać obiektyw za pół ceny, po to żeby sprzedać, bo co potem kupić?

PS. Sam mam kilka obiektywów, które mógłbym sprzedać ale niekoniecznie za darmo. Jeść nie wołają. 75% ceny sklepowej to jest realna kwota za jaką często udaje się sprzedać obiektyw w idealnym stanie. Oczywiście nie kupi go ktoś kto go nie potrzebuje tylko szuka okazji (jak Ty :-) , ale kupi go osoba która sobie na niego zbiera i faktycznie potrzebuje, nie ma firmy a 25% dla budżetu domowego to jest jakaś ulga. Oczywiście czasem trzeba taki obiektyw sprzedawać kilka miesięcy. Ale jak już napisałem - jeść nie woła, a w międzyczasie może jeszcze zarobić parę groszy na zleceniu :-)

PS2. Za 2200-2300 te obiektywy znikają dość szybko, więc 2800 to dobra kwota to rozpoczęcia negocjacji :-)

Rafaello  Dołączył: 25 Lip 2011
Ktoś wziął sobie Twój post do serca i wystawił Pentax 10-17 fisheye na naszej giełdzie za 90% wartości :lol:
Jeszcze trochę i będziemy zaczynać od 110%
Nie pisz więcej w tym temacie :mrgreen:

Pavlvs  Dołączył: 23 Lip 2011
Rafaello napisał/a:
Amazon.de sprzedaje *50-135 za 900 EUR (1185 USD) z darmową wysyłką (oczywiście na terenie Niemiec) więc taniej niż w Polsce i USA :-) . Za podobną cenę ktoś sprzedaje używany w idealnym stanie na aukcji w Polsce (pewnie zauroczony ceną w USA). Inni chcą 2800 za kilkuletni i jakoś nie znika z aukcji.

Jak to w polsce, szuka naiwnych; w życiu bym nie zaryzykował takiej kwoty na używany obiektyw który w dodatku w każdej chwili może mieć problemy z SDM, poza tym niewiem czy nowy też jest wart 4000zł !, poważnie bym się zastanawiał wtedy nad zmianą systemu i zakupem C 70-200/4 IS.

Cytat
Jeszcze trochę i będziemy zaczynać od 110%

Tak krawiec kraje, jak mu staje :-)

Pavlvs napisał/a:
poważnie bym się zastanawiał wtedy nad zmianą systemu i zakupem C 70-200/4 IS.

Nie przyjemniej się pozastanawiać nad kupnem Canon EF 70-200 f/2.8 L IS II USM?
Po co się ograniczać w rozmyślaniach i myśleć o jakimś starym, ciemnym szkiełku? ;-)

Pavlvs napisał/a:
w każdej chwili może mieć problemy z SDM

A w canonie z USM.

Skocz do: