Wojtek.A  Dołączył: 31 Sie 2006
Ja podepnę się z pytankiem. Ostatnio miałem możliwość zakupu szkiełka Zeissa 135 3.5 M42, nie pomnę czy to sonnar czy cuś innego, cena 180 pln. Ogniskowa za długa, wolałbym coś w okolicach 35, ale obiektyw wyglądał na solidny, zgrabny, no i o jakość optyczną chyba zbytnio martwić się nie trzeba.
Pytanie brzmi czy jest sens? Na tele to trochę przykrótkawe, na portret za długie, dodatkowo gwint mnie średnio bawi. Nie chciałbym przepuścić genialnego obiektywu za niewielkie pieniądze tylko dlatego, że ogniskowe i mocowanie mi niezbyt pasują :)

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Ja nie bardzo rozumiem, o co Ci chodzi. Wolisz obiektyw o ogniskowej 35mm zamiast 135mm? To w czym problem? Nie potrzebujesz ogniskowej 135mm? To nie kupuj ;-)
CZJ 135/3,5 to nie jest zły obiektyw, ale też bez przesady z jego "rewelacyjnością". DObre szkło i za ten obiektyw w przyzoitym stanie cena 180 jest do przyjęcia, ale żeby jakoś szczególnie okazyjna? Nie wiem. SMC M 135/3,5 to jakieś 250+ zł.

Dzięki za info, zostałem już uświadomiony że Jena to nie do końca Zeiss :) Ogniskową może jakoś bym przeżył, zwłaszcza że planuję w końcu zanabyć ME Super, gdybym tylko był pewien, że zapinając to szkło zobaczę na zdjeciu, że to coś innego niż kit (tak jest w przypadku 50A).
Odpuszczę go sobie jednak i dalej będę zbierał na coś szerszego.

Pozdrawiam

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Wojtek.A napisał/a:
Nie chciałbym przepuścić genialnego obiektywu za niewielkie pieniądze tylko dlatego, że ogniskowe i mocowanie mi niezbyt pasują
No, kolekcjoner jak nic :evilsmile:

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Wojtek.A napisał/a:
gdybym tylko był pewien, że zapinając to szkło zobaczę na zdjeciu, że to coś innego niż kit (tak jest w przypadku 50A)

:shock: :shock: :shock:

zorzyk napisał/a:
No, kolekcjoner jak nic :evilsmile:

:-P Widać po mojej rozbudowanej stopce? Niestety zapędy kolekcjonerskie nie zgrywają się z finansami. Ten Zeiss to tylko gdybanie, rzadko gdziekolwiek zabieram 70-200 bo za wielki, M42 to w ogóle sporadycznie by lądował na aparacie.

A Zeiss robi na mnie wrażenie bo w pracowniach optoelektroniki PW jest antyczny sprzęt Zeissa i ciągle się go wykorzystuje w laborkach, wygląda to niesamowicie jak obok laserów stoi mikroskop przypominający lokomotywę 8-)

Skocz do: