BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
przestrzen kolorow...
sprawa wyglada nastepujaco.
nigdy nie kalibrowalem swojego Eizo S1921, do windowsa pobralem profil ze strony eizo i ustawilem go jako domyslny dla systemu..
teraz photoshop - jak otwieram rawa i odpala sie ACR to mam do wyboru tylko przestrzen barw:
adobe rgb, colormatch rgb, prophoto rgb oraz srgb..
w "samym" PS w color setting mam procz ww - profil monitora ktory ustawilem w windowsie jako domyslny..
prosze o pomoc, porady, jak to wszystko najlepiej zgrac ze soba..
czy w windowsie ustawic na stale profil jednak srgb, w acr rowniez srgb i w PS rowniez srgb?
a moze prophoto (podobno lightroom z niego korzysta, a obecna cena nowego LR sklania mnie ku temu aby zakupic go niebawem..)
z gory dziekuje za wszystkie porady..
ps. zalezy mi na tym aby na koniec to co widze na ekranie monitora ( i widza inni "w sieci") bylo jak najbardziej zblizone do tego co widze na papierze..

White  Dołączył: 31 Paź 2008
paradziqs napisał/a:
prosze o pomoc, porady, jak to wszystko najlepiej zgrac ze soba..

Musisz skalibrować monitor, zastosować cms w całym systemie i postępować zgodnie z zasadami. Każda maszyna drukująca drukarka biurkowa, lab, czy offset ma swoje możliwości, które nigdy nie będą zgodne z Twoim monitorem tak do końca. Cms posłuży do podglądu tego co się będzie działo ze zdjęciem w labie np. Są dwa wyjścia:
1 korzystasz z usług fachowca, który ci to zrobi
2 sam kupujesz sprzęt i się uczysz do skutku (to może trwać długo i być drogie)

Innego wyjścia nie ma, niestety.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
paradziqs, Zajrzyj tu http://www.colormanagemen...e13/page13.html
jak ustawić PSa.
Ustaw profil monitora (ten ściągnięty) jako domyślny, a przestrzeń barw w PSe dopasuj do przestrzeni jaką masz w monitorze.

Duuużo walki przed tobą ;-)

[ Dodano: 2012-04-18, 22:11 ]
Oczywiście te profile z sieci to takie leczenie syfa pudrem, ale przynajmniej psychicznie lepiej się poczujesz :-P

White, JackDeJack, ale w adobe camera raw nie mozna ustawic profilu monitora..

Bo on sobie sam wie jaki jest profil monitora w systemie.

White, ale w ACR mam do wyboru (tam na dole klikajac) adobe rgb, colormatch rgb, prophoto rgb oraz srgb..
to co tutaj mam wybrac? bo rozumiem ze pozniej w samym PS mam wybrac profil monitora..
ps. a co z lightroomem skoro on nie ma takich ustawien? i mozna pracowac tylko na prophoto...(tak mi sie przynajmniej wydaje)

paradziqs napisał/a:
w ACR mam do wyboru (tam na dole klikajac) adobe rgb, colormatch rgb, prophoto rgb oraz srgb..

Jeśli bardzo mocno kombinujesz w obróbce to wybierz ProPhoto i 16 bit. To najszersza przestrzeń. Czyli można powiedzieć, że operacje będą najmniej destrukcyjne. Teoretycznie bo ciężko to zobaczyć tak naprawdę.

paradziqs napisał/a:
rozumiem ze pozniej w samym PS mam wybrac profil monitora..

Absolutnie nie. PS sam wie jaki masz profil zapięty w systemie. Ty wybierasz AdobeRGB albo sRGB. Jak nie masz monitora szerokogamutowego to sRGB.

chyba najbezpieczniej (ale rozumiem, ze napewno nie na 100% poprawnie) bedzie ustawic wszedzie (profil domyslny systemu, acr, ps) poprostu srgb..

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
paradziqs napisał/a:
chyba najbezpieczniej (ale rozumiem, ze napewno nie na 100% poprawnie) bedzie ustawic wszedzie (profil domyslny systemu, acr, ps) poprostu srgb..
W systemie, dla monitora zawsze ustawiasz profil monitora - to jest "najbezpieczniejsze". To samo w programach które to umożliwiają (GIMP).

Kuzyn Mygosi, czyli ty radzisz - w windowsie ustawic profil ze strony eizo, w photoshopie ustawic to samo..
a co z ACR ?
a co jesli przejde na lightrooma a on nie ma mozliwosci korzystania z profili (jedynie prophoto) ?

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
paradziqs napisał/a:
Kuzyn Mygosi, czyli ty radzisz - w windowsie ustawic profil ze strony eizo, w photoshopie ustawic to samo..
Z tego co pamiętam w Photoshop nie ma możliwości wyboru profilu dla wyświetlacza (czyta profil zdefiniowany w systemie). W Twoim przypadku radzę ustawić profil dla monitora w systemie od EIZO (jeśli nie masz sprzętu do profilowania).

Kuzyn Mygosi, a w takim razie czy te ustawienia maja jakis wplyw na efekt koncowy ?

myslem zeby tutaj w polu working space - rgb rowniez ustawic profil domyslny systemu (jest taka mozliwosc)

paradziqs napisał/a:
myslem zeby tutaj w polu working space - rgb rowniez ustawic profil domyslny systemu

Zostaw sRGB, niektórym programom trzeba wskazywać profil systemowy, ale nie fotoszopowi ani LR.

Dr Avalanche  Dołączył: 14 Gru 2011
paradziqs napisał/a:
myslem zeby tutaj w polu working space - rgb rowniez ustawic profil domyslny systemu (jest taka mozliwosc)

Jeśli tak zrobisz, ograniczysz sobie przestrzeń barw do tej, jaka charakteryzuje monitor. Czyli obetniesz z obrazu te kolory, których monitor nie potrafi wyświetlić. Nie jest to dobry pomysł. Adobe porzuciło go wraz z PS5.

Zacznij od rozróżnienia "co jest co".

Profil urządzenia wyjściowego (tu: monitora) mówi CMS-owi w systemie operacyjnym "co potrafi" monitor. Wszystkie aplikacje korzystające z CMS-a biorą "poprawkę" na te właściwości monitora, na przykład "monitor ma kiepski zakres czerwieni, więc musimy ograniczyć nasycenie wyświetlanego obrazu, żeby wszystkie kolory się zmieściły". [edit]Zauważ: w obrazku nadal są wszystkie informacje, profil mówi tylko w jaki sposób zaprezentować je na ekranie.

Przestrzeń robocza - pomimo podobnej nazwy (np. sRGB) służy do czego innego: określa zakres barw (i nie tylko), jakie możemy zakodować w obrazku. Jeśli na etapie przetwarzania RAW->jpg (tiff) wybrałeś AdobeRGB - ustaw Adobe RGB. Jeśli wybrałeś sRGB - wybierz roboczą sRGB.

Na obecnym etapie ProPhotoRGB nie będzie dobrym wyborem. Poczytaj i wybierz sRGB lub AdobeRGB.

Przepraszam za ogromne uproszczenia w powyższym - miało być jasno, więc nie jest do końca ściśle.

Skocz do: