Alfx  Dołączył: 25 Sty 2007
  HANIMEX 135/2,8 - warto brać?
Jeśli nie będzie to dla Was kłopot, proszę o opinię na temat tego obiektywu:

http://cgi.ebay.pl/OBIEKT...1QQcmdZViewItem

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
lepiej zainteresuj sie jakaś 135 pentaxa np M135 f/3.5

ta moze mieć bardzo słaby kontrast i przeciętną ostrośc na pełnej dziurze. Tego modelu nie miałem, ale miałem porsta 135 2.8 (myslę, ze podobne konstrukcje) i nie byłem z niej zadowolony

Gringo, dzięki za info :-) zastanawiałem się nad jakąś jasną stałką... nawet klasy M :-) więc TO mi po głowie zaczęło chodzić... ;-)

Pozdrawiam!

zaroowka  Dołączył: 06 Mar 2007
Odpuść - ja za swojego Hanimexa 135/2,8 dałem na allegro ... 40 zeta (plus przesyłka).
150 za niego to sporo za drogo...

Przyznam, że ze swojego jestem dosyć zadowolony. Nie jest to może mistrz jeśli chodzi o kontrast, nie ma czego podziwiać, ale nie ma się też do czego specjalnie przyczepić. Kolory oddaje b. ładnie i ładnie bokehuje. Jeśli trafisz za jakieś 50 - 80 zeta - można brać. Powyżej 100 szukałbym czegoś innego.

Jeszcze jedno - takie moje odczucie subiektywne. Mam wrażenie, że Hanimex ma problemy z powtarzalnością egzemplarzy w serii - miałem okazję porównać dwa zoomy 28-70 (jeśli dobrze pamiętam). O ile zdjęcia z jednego wychodziły ok, to z drugiego... szkoda gadać. Tak więc - jeśli masz zamiar kupić, zapnij, sprawdź i zobacz czy się opłaca. ;) (w miarę możliwości oczywiście).

zaroowka, dzięki za rzeczowe info :-) :-B

zaroowka  Dołączył: 06 Mar 2007
Heh... Tam gdzie jest "ch*** " w moim poprzednim poście miało być o bokehu... :mrgreen:
Autocenzura? ;-)

cyanocobalaminu  Dołączył: 01 Maj 2007
z tymi tanimi i o dziwnych nazwach szklami bywa roznie. ostatnio kupilem hanimex 80-200 4,5 i jestem zadowolony. na obiektyw wydalem cale 60zl i sie oplaciolo, moze nie jest genialny ale calkiem niezl to jest! czasem warto zaryzykowac, szczegolnie jak jest w niskiej cenie.

cyanocobalaminu, racja... kupiłem od naszego kolegi Marcina (marcinmorawiec) Makinona 80-200/4,5 i też jestem bardzo zadowolony. Trochę mydli... ale spełnia moje oczekiwania :-)

Chciałem dosprzętowić się w jakieś jasne krótkie tele... a nazwa czasem nic nie mówi. Potrzebuję tego na koncerty. Nie chcę płacić za firmę lecz za sprzęt. Dlatego pytałem kolegów, co o nim sądzą...

W każdym razie wiem już, że muszę najpierw podpiąć szkło i sprawdzić czy będzie grało z moją kasztanką :-)

Pozdrawiam!

Skocz do: