DMG  Dołączył: 21 Maj 2011
No tak, przydałoby się te 24mm i lepsza optyka jednocześnie, ale ery już nie ma :lol:
Wiem, marudziłem ale nie znaczy to, że nie potrafię zdobyć się na kompromis.
W końcu używam T 70-300 i nawet go sobie chwalę, chociaż do pracy to on się raczej nie nadaje.
Może to dziwne, bo wszyscy kupują UWA głównie ze względu na jego szeroki koniec
a mnie interesuje tak samo jakość optyki w zakresie 18-24 albo 18-20mm.
Od paru dni mam pełną wersję Ptlens ale i tak zawsze lepiej mieć lepszy obraz wyjściowy niż tracić
czas na jego poprawianie.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
DMG napisał/a:
No tak, przydałoby się te 24mm i lepsza optyka jednocześnie, ale ery już nie ma

Jest za to DA 12-24/4 zdaje się bardzo fajne szkiełko: stałe światło, QSF, itd. Niestety to już inne pieniążki.

DMG napisał/a:
Może to dziwne, bo wszyscy kupują UWA głównie ze względu na jego szeroki koniec
a mnie interesuje tak samo jakość optyki w zakresie 18-24 albo 18-20mm

Nawet obiekty kitowe mają nie najgorsze 18-24, więc nie dziwie się, że jest mniejsze zainteresowanie tymi ogniskowymi. Z drugiej strony wygodniej mieć jeden obiektyw a nie dwa, czy tak jak u mnie przeważnie dwa zamiast trzech. Trochę poużywałem zestawu 10-24 + 50-150 i gdyby nie brak stałego światła w Tamronie oraz kiepski AF, to zakres zupełnie wystarczający do celów dokumentacyjnych itp. Przesiadłem się teraz na 16-45/4 do tego, ale np w góry zestaw 10-24 (widoczki, famila na tle czegoś itp) z 70-300 (jak gdzieś kozica wyskoczy) jest całkiem wygodny.

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
Wczorajszy, a właściwie nocny crash test tamrona 10-20..Dziś w nocy przygotowywałem wykłady na swoim laptopie, na podłodze miałem dri=ugi lapek służbowy z pracy, jako że miałem dziś wysłać m.in.sigme 24-70 i w/w tamrona, zrobiłem sobie przerwę w pracy na pakowanie tychże, schylilem sie z sofy po spadnietego cukieraska i ... zonk. sigma z tamronikiem wzuuu na podłogę (dobrze że z deklami). Sigma ok, tamronik wylądował na służbowym lapku.
Efekt?
Lapek z pękniętym ekranem (i kto mówi o słabej konstrukcji tamków?),
Tamek z zacinającym sie pierścieniem ostrości - ręcznie jestem w stanie przekręcić do końca, AF nie daje rady..Dzwoniłem niedawno do fototechniki i przyjemność będzie mnie kosztować od 150pln w górę + przesyłka...F*CK. :oops:

squonk napisał/a:
i kto mówi o słabej konstrukcji tamków?

Chyba wiem ;-)
squonk napisał/a:
tamek z zacinającym sie pierścieniem ostrości

squonk napisał/a:
Sigma ok

A już serio: powodzenia z naprawą :-(

myślę że sigma przeżyła bo była "EX"..

btw.miałem op***l o szefa za lapka...

squonk napisał/a:
myślę że sigma przeżyła bo była "EX"..

Żartowałem - jak masz pecha to i "L" na obudowie nie pomoże ;-)

Akurat ten tamron wygląda dość solidnie w porównaniu np do 17-50/2.8. Nie mniej nie przeszkodziło to mojemu wylądować już w serwisie z uwalonym mechanizmem przysłony :-P

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
squonk napisał/a:
crash test tamrona 10-20

malutki blad.. 10-24 chyba...

paradziqs napisał/a:
squonk napisał/a:
crash test tamrona 10-20

malutki blad.. 10-24 chyba...
echh, jak zawsze czujny :-) oczywiście 10-24mm, już spakowany, dzisiaj "wychodzi" do fototechniki"...będzie bolało...

[ Dodano: 2011-12-01, 08:50 ]
Wrócił "Tamek" działa "jak ta lala", ale między czasie znów "nakociło" mi się trochę UWA, więc namyślam się czy i co zredukować..Mam oprócz niego DA 12-24 oraz zakupiłem niedawno DA 10-17 fiszkę i chyba dwa DA zostawię..

ciekawa sprawa: zrobiłem to samo zdjęcie (mniejsza o technikę) z tego samego miejsca DA 10-17 i Tamkiem 10-24 i nawet po prostowaniu z fotki DA 10-17 w LR (z Tamka nie ruszane) i DA obejmuje więcej:

1. DA 10-17 po prostowaniu w LR (profile)

2. Tamek (nie ruszane)

3. Tamek prostowany w LR

tklecor  Dołączył: 27 Mar 2008
Cześć!

Od kilku dni leży u mnie Tamron 10-24mm i chyba ma poważny problem z ostrością. Coś mi się wydaje, że jutro wraca do sklepu. Czy to tylko mój egzemplarz czy każdy Tamron 10-24 tak ma?

Oto sample + sample z Kita, z tymi samymi ustawieniami (body K10D, wszystkie bajery wyłączone, wycinek 100% z fragmentów zdjęcia, jpg zapisywany z RAW, iso 100, statyw). Sample zrobione na szybko - w zasadzie to jedyne zdjęcia, jakie zrobiłem tym szkłem, więc wrzucam co mam.

Tamron 18mm f5,6, środek kadru:

Kit Pentaxa, 18mm f5,6, środek kadru:

Tamron 18mm f8, lewa część kadru:

Kit 18mm f8, lewa część kadru:

Tamron 18mm f8, środek kadru:

Kit 18mm f8, środek kadru:

Tamron 10mm f3,5, środek kadru:

Tamron 10mm f5,6, lewa część kadru:

Jak widać na załączonych obrazkach - nie ma co kupować szkła na chybił trafił. Mnie jakość tego Tamrona mocno zaskoczyła - na minus. Wybrałem go, bo ma na dłuższym końcu 24 mm - prawdę mówiąc teraz mocno się zastanawiam jaki szeroki kąt nabyć, bo Tamrona trochę się boję.

Pozdrawiam!

Ja tu żadnej ostrości nie widzę - nie masz przypadkiem problemu z AF w nim? Mój miał potężnego BFa, że brakło mu skali na pierścieniu ostrości przy nieskończoności i poleciał na kalibracje do serwisu, gdy padł mu mechanizm sterowania przysłoną.

WuWu84 napisał/a:
Ja tu żadnej ostrości nie widzę - nie masz przypadkiem problemu z AF w nim?

W szkle czy puszce? :)

Pewnie to właśnie BF. Obiektyw ma wyraźny problem z nieskończonością. Z bliska daje radę - jako tako. Ale jak coś jest dalej niż 40-60cm to porażka.

Gdybym miał czas to bym go odsyłał do serwisu, ale za tydzień wyjeżdżam i go po prostu odeślę do sklepu. Ponieważ potrzebuję szerokiego kąta, to pozostaje mi bieganie po trójmiejskich sklepach. Bo przez sieć to chyba sprawdzonego szkła nie kupię :/

tklecor napisał/a:
W szkle czy puszce? :)

W zestawie obiektyw i korpus. Spróbuj ustawić ostrość ręcznie i zobacz jakie efekty - ja specjalnie nie śpieszyłem się z odsyłaniem, bo poza okolicami kombinacji 24 mm/F4,5 nie specjalnie mi AF był w nim potrzebny prawdę powiedziawszy :-)

Manualnie też ustawiałem - efekt identyczny. Testowałem również z K100D super i tam było to samo. Nawet po przymknięciu do F22 i ręcznym ustawieniu ostrości tak, że fotografowane obiekty teoretycznie powinny być ostre to jednak nie są. AF faktycznie w tym szkle raczej się nie napracuje :) pod warunkiem, że jest sprawne.

Akurat przy F22 to nie mają prawa być ostre bo dyfrakcja jest wtedy bardzo widoczna - w tym obiektywie jak w większości podobnych ostrość wyraźnie spada powyżej F11, ale jeśli masz tak samo przy pozostałych przysłonach i ręcznym ustawieniu ostrości pozostaje raczej tylko zwrot obiektywu.

Apache  Dołączył: 09 Lut 2010
tklecor, Miałem ten obiektyw przez kilkanaście miesięcy i nigdy nie zanotowałem na nim takiego mydła. Nie jest to szkło pozbawione wad optycznych, ale bez przesady - to, co pokazujesz, to zupełna lipa. Zarówno testy, które czytałem, jak i moje osobiste doświadczenia pokazują, że potrafi on (szczególnie na najszerszej ogniskowej) generować całkiem ostre obrazki.

Ja bym na Twoim miejscu reklamował.

Obiektyw wrócił do sklepu, a dziś w gdyńskim sklepie MAT, przez półtora godziny testowałem kolejny egzemplarz - to samo. Tragedia - mój K10D z tym obiektywem wyjątkowo się nie lubi. O dziwo z K100D Super było znacznie lepiej. Jednak u mnie nawet jak coś powinno być w głębi ostrości to wychodziło mydło.

Nie wiem na czym to polega, bo z kitem i z T70-300 nie mam problemu.

Skocz do: