Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
szpajchel, pomarzyć możesz sobie zawsze, to nic nie kosztuje ;-)

szpajchel napisał/a:
to stąd się wzięło diehard

Bardzo możliwe! W Canonie lub Nikonie problem zakupu rozbija się o zasobność portfela, a u nas... nawet jak masz kasę to gówno możesz ;-)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Pentagram napisał/a:
Nie bardzo rozumiem, korpusy leżą wszędzie ale pokaż mi półkę na której stoi/leży FA*200, FA*80-200, FA*300,FA*400
Stać cię na nie ? 20000 zł za FA* 300/2.8, FA* 80-200/2,8 9k złotych. No 300/4,5 nowy za ok. 4500 czy 400/5,6 za 7k-8k.
Brakuje raczej średniej półki, albo raczej wyższej w niższej cenie.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
argawen napisał/a:
Stać cię na nie ?.

może nie na wszystkie i nie od razu ale powinny być. eLki też nie są najtańsze, a produkowane są.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Cześ napisał/a:
nawet jak masz kasę to gówno możesz

Jak bym miał tą kupę, to bym sobie znalazł obiektywy :lol:

Zdano napisał/a:
Cześ napisał/a:
nawet jak masz kasę to gówno możesz

Jak bym miał tą kupę, to bym sobie znalazł obiektywy :lol:

Pewnie tak, ale nagimnastykować się jednak trzeba. W innych systemach płacisz i masz.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Cześ napisał/a:
nagimnastykować się jednak trzeba

Ale ile frajdy z osiągniętego celu.

kivirovi  Dołączył: 25 Kwi 2006
Tak czytam to wasze zrzedzenie i sobie przypominam jak 2 lata temu tak samo wszystkie OT schodzily na brak puszek cyfrowych do pomacania. Jeszcze wczesniej to samo bylo o analogowych na forum sectora... Poprawilo sie, kto wie, moze za dwa lata szajsungi i hojasy zaleja supermarkety a w kazdej gablocie zalsni jakas gwiazdka...

kivirovi, ja nie zrzędzę ja to naprawdę lubię w naszym systemie. Zresztą i tak uzbrajam się w szkła Sigmy.
kivirovi napisał/a:
moze za dwa lata szajsungi i hojasy zaleja supermarkety a w kazdej gablocie zalsni jakas gwiazdka...

cały czas nad tym pracuję ;-)

Nie no, ja wcale nie mam tego narzekania za zle, zawsze to bardziej subtelne marzyc i snic o ideale niz narzekac, ze kupiony obiektyw zle fotografuje papier milimetrowy.

Ale swoja droga to wielki postep sie dokonal w dostepnosci pentaksa. W saturnie wystawione dwa model w MM 2 w gablocie, w sklepach fotograficznych tez sie trafia, w internetowych mozna kupic wlasciwie wszystko do sredniej polki, u sigmy nawet z najwyzszej, mozna tez niedrogo wypozyczyc.
gwiazdki kupi niewiele osob, ale dzieki nim stanieja chyba te srednie ED no i pojawia sie w ogole na rynku wtornym...
Moim zdaniem swiadczy to o bogaceniu sie Polakow.

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
kivirovi napisał/a:
Tak czytam to wasze zrzedzenie i sobie przypominam jak 2 lata temu tak samo wszystkie OT schodzily na brak puszek cyfrowych do pomacania.

Ja to nawet swoistą krucjatę prowadziłem przed zakupem cyfranki. Wchodziłem do każdego sklepu foto typu: FOtojoker, MM, czy inne i męczyłem obsługę pytaniami dlaczego nie ma Pentaksa i kiedy będą mieli. :mrgreen: :lol: Ale wtedy, rzeczywiście był problem żeby dotknąć jakiegoś Pentaksa :-/ :-(

Gebi, no to wszystko jasne, wtedy ich tak przekonales, ze tyle nakupili, ze do dzis sie nie moga pozbyc i wszedzie tego pelno :->

ttb  Dołączył: 26 Lip 2006
to, ze trudno dostac szkło do P ma swoje plusy :mrgreen: - nie mam zadnych długow, nie mam zadnych rat do spłacenia; nie musze robic nadgodzin czy szukac dodatkowej pracy. Aż sie boje jak Sam/Pentax zaleje nas szkłami - wtedy to witaj Irlandio czy Anglio :evil:

Michał K  Dołączył: 22 Lut 2007
ttb napisał/a:
wtedy to witaj Irlandio czy Anglio
...albo żegnaj nerko :-P

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Michał K napisał/a:
albo żegnaj nerko :-P
Tak było, jak się kupowało korpus :mrgreen:

to może jądro oddać...chociaż nie wiem czy można przeszczepić ;-)

ttb  Dołączył: 26 Lip 2006
Michał K napisał/a:
to może jądro oddać...

albo moze to co w jego srodku - tylko ze nie raz ale setki ? tysiace razy? :oops:

tysiące razy...całe wiadro :shock:

to by była pracowita noc :-P

Viridian  Dołączył: 08 Paź 2006
Z dostępnością szkieł wcale nie jest tak źle jak mogłoby sie czasami wydawać. Prawda jest taka, że jak ma się pieniądze i odpowiednio dużo chęci to szkła zdobyć można. FA*200 można kupić nawet w Polsce, większość pozostałych dobrych szkieł jest do zdobycia na e-bay, całkiem sporo można kupić jako nowe w USA (z przesyłką, cłem i podatkiem wcale nie wychodza dużo drożej niz kosztowałyby w Polsce) trzeba tylko chcieć.
Szkieł SMC-DA na polskim rynku ostatnio przybyło. Nowe serie gwiazdek jeszcze nie są produkowane, a stare już nie - tymczasowa pustka, ale to się zmieni ;-)
A na stałą dostępność topowych szkieł w każdym sklepie nie ma co liczyć, to nigdy nie nastąpi - Pentax to nie jest marka dla zawodowców, a z pasjonatów firma sprzedająca zawodowy sprzęt się nie utrzyma.

Bomber  Dołączył: 24 Sty 2007
czy jest jakis dobry Telekonwerter Sigmy który bedzie wspołpracował z 135-400 APO DG macro ?
http://www.fotorimex.pl/p..._1.4x_ex_dg.htm
http://www.fotorimex.pl/p..._2.0x_ex_dg.htm
TC powyzej umieszczone, nie działają z tą sigmą :/
Czy juz nie moge liczyc na TC oraz tej simgy do pentaxa ?

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
do tej sigmy jeżeli chcesz koniecznie TC, to tylko 1.4. Jakość obrazu tej sigmy z TC 2.0 będzie zwyczajnie nieakceptowalna. W opisie TC nie umieścili tej Sigmy, bo prawdopodobnie (nie miałem możliwości sprawdzenia) nie będzie działał AF. Tylko dane ekspozycji będzie przekazywał.

Skocz do: