rey  Dołączył: 12 Paź 2009
adriano210 napisał/a:
tylko olympusowcy nie narzekają na af :D, no i niewidomi :D

Tam głębia z uwagi na mniejszą matrycę jest trochę szersza, pewnie odpowiednie podejście na etapie montażu/regulacji też robi swoje. Dzisiaj oszczędności nie pozwalają na prawdziwą regulację, większość kupuje amatorskie lustrzanki, klika z kitami i nie rozpoznazna problemu, bo nie ma o nim pojęcia. Profesjonalni użytkownicy to może 1% całej sprzedaży, producenci żeby zarobić idą na ilość, gorzej z jakością i efekty są jakie są :roll:

Może się powtarzam, ale już kiedyś pisałem - jak dla mnie precyzyjna regulacja ostrości jest po to, żeby skorygować samodzielnie szkło do danego body, ewentualnie lekko poprawić celność AF w naprawdę podłych warunkach, nie po to, żeby użerać się z korektami szkieł w różnych warunkach oświetlenia. Za dużo zmiennych, żeby sobie pozwolić na pracę z takimi puszkami, dochodzą przecież jeszcze poprawki na kontrast modela/motywu i inne czynniki, na których wypadało by się skupić :roll:

[ Dodano: 2012-02-15, 18:36 ]
Wczoraj pożyczyłem od kolegi nowo zakupionego K-xa, przestrzeliłem w moich wrednych dla K-r żarówkach i 77 śmigał bez korekt niemalże idealnie, jakieś tam przesunięcie jest, ale wszystko mieści się w GO - nie ważne: czy żarówy starego typu, czy świetlówki :evilsmile:
Spodziewałem się BF w świetle dziennym a tu niespodzianka - wszystko ostrzy bez problemu :evilsmile: Czyli jednak są amatorskie puszki bez czujników WB, które ostrzą dobrze/względnie dobrze - czyli wszystko w nich działa jak należy 8-)

[ Dodano: 2012-03-13, 23:09 ]
No i K-r pojechał do Francji, podczas drugiej wizyty w Apollo uznali, że jest w nim zdrowo porypane. Aż jestem ciekaw kiedy wróci i jak będzie działał ten nieszczęsny AF 8-)

boro53  Dołączył: 25 Lip 2011
Mój K-r wrócił dziś po regulacji układu AF z Apollo. Wyslalem 04.04 - wyszło 19 dni, nie tak źle.
Wysłalem go z DAL 18-55 i DA 50-200. Na obu obiektywach był rozjazd dzienne/żarowe, a do tego byla różnica między obiektywami w tym samym świetle. Na szczęście regulacja załatwila sprawę. Po krótkich testach jestem naprawdę zadowolony.

mtb  Dołączył: 05 Mar 2011
boro53 napisał/a:
Wysłalem go z DAL 18-55 i DA 50-200. Na obu obiektywach był rozjazd dzienne/żarowe

Naprawili Ci to? :shock: Chyba zaraz pakuję swój sprzęt do pudełka i wysyłam, jeszcze rok temu nie potrafili.

No niestety mój entuzjazm był przedwczesny. Aparat z obydwoma kitami trafia w dziennym i energooszczędnym (wcześniej działał każdy inaczej obiektyw) ale w żarowym nadal jest kupa jeża (FF). Jestem po rozmowie z serwisantem. Przemiły Pan stwierdził, że zrobił co mógł. Stwierdził, że mam za tani obiektyw i polecił mi kupienie BARDZO DROGIEGO obiektywu z większym światłem światłem jako antidotum na problemy z FF. Nie ma co, serwis wspaniały. Nie wiem co mam teraz zrobić. Nie ma sensu wysyłać tego ponownie do Apollo. Poczekam na następcę K-R, może w nim się uporają z tym problemem. A może brać K5? Choć i tu chyba nie ma gwarancji, ze kupię i będzie ok. Tylko musiałbym sprzedać K-R a nie chce wciskać komuś bubla. Ehh...gdzie te dawna kontrola jakości i testy przedprodukcyjne.

mtb  Dołączył: 05 Mar 2011
A jednak :-/ :-| :-(

boro53 napisał/a:
Stwierdził, że mam za tani obiektyw i polecił mi kupienie BARDZO DROGIEGO obiektywu z większym światłem światłem jako antidotum na problemy z FF. Nie ma co, serwis wspaniały.

To dopiero byłaby frustracja...

Jak to mówią p***** robi koła (to o mnie). Wszystkie testy po powrocie aparatu z serwisu robiłem na WB Auto. Nagle zaskoczyłem i zmieniłem na żarowe. I bingo! Jednak coś podłubali w tym aparacie w dobrą stronę bo w końcu pojawila się ostrość w żarowym.
Mam już dosyć testow od teraz będę po prostu robil zdjęcia. Ufff...przepraszam za zamieszanie. Człowiek uczy się całe życie jak widać...

boro53 napisał/a:
Nagle zaskoczyłem i zmieniłem na żarowe.

Dla żarowego jest korekta na FF 8-) Podepnij zooma standardowego ze światłem 2.8, strzel przy żarówkach na długim końcu i zrób to samo na szerokim ;-)

W przypadku mojej puchy z żarówkami zwykłymi bywa różnie, tzn z jednymi jest ok, z innymi d..a, ale przynajmniej w energooszczędnymi jest jak w dziennym - OK 8-)

Sound  Dołączył: 31 Sie 2010
Ehhh, już miałem kupować K-R ale te problemy odstraszają jak diabli.
Czyli procedura:
1. zakup aparatu
2. oddanie do serwisu
3. modlitwa o szybki powrót
4. nadzieja że coś zmienili?

O następcy K-R cisza (coś tam o K-Z ale 0 dat)
ręce opadają.... :-/

Sound napisał/a:
Ehhh, już miałem kupować K-R ale te problemy odstraszają jak diabli.

Bez przesady :mrgreen: Ale nie wolno dać się wciągnąć w naprawy reklamacyjne.

Ja tam teraz kupowałbym:
- przez internet,
- sprawdził we wszystkich pomieszczenia z żarówkami zwykłymi w mieszkaniu u siebie
- ... i znajomych :-P
- cieszył się nowym nabytkiem :mrgreen:

rejmi  Dołączył: 28 Cze 2011
a tak z ciekawosci zapytam.. udalo sie komus w debug mode wejsc w k-rce?

Acer  Dołączył: 08 Maj 2008
rejmi napisał/a:
a tak z ciekawosci zapytam.. udalo sie komus w debug mode wejsc w k-rce?

Oczywiście się udało, i to w sumie już jakiś czas temu.
Mozesz to zrobić programem PK_Tether - www.pktether.com
Opis co i jak z programem jest tutaj
Sam używam debug mode w mojej K-rce przeważnie na stałe włączone, bardzo pomocne gdy musimy pracować K-rką w pomieszczeniu oświetlonym zwykłymi żarówkami. W nocy trochę wyświetlacz świeci po oczach ale da się przeżyć ;)

rejmi  Dołączył: 28 Cze 2011
Acer napisał/a:

Oczywiście się udało, i to w sumie już jakiś czas temu.
Mozesz to zrobić programem PK_Tether

znalazlem - jakis czas nie zagladalem tutaj a ostatni raz jak zagladalem to jeszcze nie bylo niczego zeby wejsc do debug mode :)
i jakos zapomnialem o temacie FF

a teraz wlasnie grzebie i...dziala :)
ale musialem - przynajmniej testowo - dla lampy blyskowej przy AWB skorygowac na -240 mikrometrow ale jest w punkt na kitowym18-55 na krotkim i dlugim koncu :)

irlandczyk0007  Dołączył: 27 Lut 2015
Witam .Jak ustawiacie pentaxa k-r pod kitowy obiektyw w skali od -10 do +10?
W moim przypadku masakra nawet przy dziennym świetle.Autofoc us masakra

kojut  Dołączył: 13 Kwi 2011
Na "0"

irlandczyk0007  Dołączył: 27 Lut 2015
Kojut na 0 to to samo co automat przecież>

kojut  Dołączył: 13 Kwi 2011
AF- auto-focus. Od -10 do +10 to są ustawienia automatu, nieważne jaką wartość ustawisz. "0" to po prostu ustawienie fabryczne. Jesteś pewien, że to wina automatu? Zrób sobie prosty test: weź trzy książki/pudełka różnych wielkości i ustaw pionowo jedno za drugim. Wyceluj na środkowe (trzymając aparat równolegle i najlepiej na statywie z wyłączoną stabilizacją) i zobacz czy trafia. Jak nie, to wtedy baw się tymi ustawieniami.
Nie ma tu jakiegoś uniwersalnego ustawienia: dla 18-55 miałem na zero, da35 chyba na -6 a da 50-200 coś na plus...

former  Dołączył: 05 Lis 2009
Wgraj nowe oprogramowanie a póżniej kombinuj z korekcją.

Skocz do: