arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
odkopię temat, żeby nie mnożyć wątków. Ostatnio trafiłem na wielofunkcyjnego Brothera DCP J315W - ceny tuszy (zamienniki jak za darmo) akceptowalne - miał ktoś z nią do czynienia ? z Brotherem mam dobre doświadczenia (w poprzedniej pracy był i dawał radę), w budżecie na ten sprzęt się mieści, WiFi ma... z innej strony laser kusi - pytanie czy w domu kolor się bardziej nie przyda - a do 4 stów lasera kolorowego nie kupię, nie wspominając o kosztach druku (toner). Więc zostaje plujka. Warto polować na ten model ?

korniszon  Dołączył: 02 Mar 2012
arQ, zerknij na Alledrogo. Tam są sprzedawane w setkach sztuk (na jednej z aukcji ponad 100). Chyba o czymś to świadczy ;-)

bo tusze są potem po 3 zł :mrgreen: (a do mojego starego HP komplet 200 zł :-? )

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
arQ napisał/a:
Ostatnio trafiłem na wielofunkcyjnego Brothera DCP J315W

Jeżeli Brother kontynuuje niezawodność poprzednich kombajnów atramentowych,to zdecydowanie mogę polecić.

BAN zamach  Dołączył: 21 Paź 2010
Nie rozumiem porad: :-P .
Jeśli chodzi o obiektywy wszyscy doradzają :KUP LEPSZY,
a przypadku tego urządzenia (wg tak nie jest).
Bezproblemowa eksploatacja urządzeń inkjet jest możliwa tylko przy zastosowaniu oryginalnych tuszy,zamienniki wpędzą użytkownika domowego prędzej czy później w kłopoty i stres.
Moje zdanie:
-osoba drukarka laserowa cz-b lub kolor
-osobny skaner
i święty spokój: :-P
na poczatku wydaje się ,ze drogo-ale nieprawda-to per saldo:tanio

korniszon  Dołączył: 02 Mar 2012
zamach, ty to jak teściowa marudzisz. No i gdzie ten lepszy obiektyw do Brothera podepniesz? :evilsmile:
zamach napisał/a:
Nie rozumiem porad
przeczytaj jeszcze raz. I jeszcze. I jeszcze... :evilsmile: :-P
z tym per saldo to masz rację ;-)

korniszon napisał/a:
...
z tym per saldo to masz rację ;-)

No i to mi chodziło :-P

zamach, rpzumiem, że używasz tylko oryginalnych tonerów dedykowanych i sygnowanych przez producenta ? :-D niestety mnie na to nie stać... Poza tym przy cenach oryginałów i zużyciu ok 1.5 zasobnika na rok to opłaca mi się co 2 lata kupować nowe urządzenie i stosować zamienniki za 11 zł... Chyba, że jest jakiś tajny aneks do gwarancji, że nie wolno stosować zamiennika pod groźbą jej utraty...

arQ napisał/a:
zamach, rpzumiem, że używasz tylko oryginalnych tonerów ...

Nie ,używam zamienników PRYZMAT-tonery !!!,TUSZE -już praktycznie nie używam -eksploatacja urządzeń napędzanych tuszami jest bardzo nieopłacalna ,jak to się powiedziało "per saldo".Co z tego jeśli kartridż jest tani ,jeśli co 2 nie działa właściwie, trzeba czyścić głowice co 2 dni itd.Nie mam zamiaru odradzać zakup sprzętu pracującego na atramentach,
bo niektóre są bardzo ekonomiczne:np plotery drukujące-ale to nie jest dział urządzenia domowe.Powtórzę : laserowe drukarki .trochę droższe w zakupie ,są tańsze w eksploatacji o kłopotach nie wspominając.
Ale tam :-P , wolna wola ,każdy kupuje co chce.

wszystko prawda, ale jak człowiek potrzebuje kolorowy druk to laser jest drogi już..

arQ napisał/a:
wszystko prawda, ale jak człowiek potrzebuje kolorowy druk to laser jest drogi już..

Zależy co w klorze chcesz drukować.
Jeśli w kolorze A4 100 % w większych ilościach,sprzęt będzie drogi ,choć jego jednostkowe wydruki -tanie.
jeśli tylko p*****:wykresy ,małe obrazki-już mała tania laserówka się sprawdzi dobrze.
Drukujac niezbyt często -warto korzystac z punktów ksero - za full A4 to 2-3 pln

kwantus  Dołączył: 08 Lip 2008
Używam DCP 135 i DCP 130 , jadę cały czas na zamiennikach SKYHORSE od kilku lat a drukuję dużo i nie narzekam

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Kupiłem jakiś rok temu teściowej Brothera DCP J315W, poszły w tym czasie dwa oryginalne czarne tusze, oryginalny zestaw kolorowych i jeden czarny zamiennik za grosze, niby wszystko fajnie, choć ostrość wydruku jest niestety słabsza od stareńkiego eksploatowanego przeze mnie nadal HP 710C, skany są też gorsze od dedykowanego skanera (choć z ekonomicznej półki) Agfa e-25.
Niestety teściowa drukuje mało, mimo moich uwag potrafiła odłączyć Brothera od prądu na miesiąc (bo hałasował w nocy - prawdopodobnie uruchamiając czyszczenie głowic), na oryginalnych tuszach zdarzyło się więc przytkanie głowic, na co pomogło czyszczenie.
Ponieważ czarny zamiennik za +-3zł dobrze się sprawdził, więc zaryzykowałem podmianę dwóch kończących się kolorów C i Y na zamienniki, bez zauważalnej utraty jakości, niestety kiedy skończyła się magenta po jej podmianie na zamiennik nie mogę dojść do ładu z kolorami, po prostu nie są takie jak trzeba mimo wielokrotnie uruchamianego czyszczenia, chyba po prostu kupię teraz znów komplet kolorowych oryginalnych, żeby nie mieć problemów, a pozostanę przy zamiennikach czarnego bo tego idzie najwięcej.

mumonzan  Dołączył: 23 Kwi 2007
Zależy do czego się używa. Z tymi tekstami że zamienniki to ryzyko, to jak z tymi co tankują samochody tylko najlepszą benzyną w jednej sieci :) Co kto lubi.
Zajechałem już chyba z 5 drukarek w życiu i żadna nie posypała się z powodu używania zamienników. One wszystkie przecież są liczone na 2-3 lata życia.
Od 2 lat mam DCP-375CW Brothera i bardzo dobrze spisuje się na zamiennikach. Ale ja bardzo mało fotek drukuję, głównie normalne dokumenty, żona sporo kseruje, trochę skanowania. W porówniania z innymi firmami których używałem (wszytko ten sam raczej niski pułap), to tylko funkcjonalność skanera jest w Brother bardzo kiepska, a dokładniej dołączony software. Poprzednio miałem Lexmarka i tamten to było cudo w porównaniu z tym skanowaniem Brothera.

Gunner  Dołączył: 16 Kwi 2010
Po monitorze fatum destrukcji nie zostało przerwane... Padła drukarka... Jako, że temat prawie idealnie się wpasowuje z nazwy to odkopuje.

Zacznę może od przeznaczenia - dom, ok 50-100 str miesięcznie, większość w mono ale z 2 strony czasami chciałby sie cos w kolorze rzucić albo nawet jakieś zdjęcie wydrukować. Koniecznie z Wifi. Fajnie by było jakby miała funkcje druku dwustronnego ale to tak przy okazji. Dobrze by było żeby były w miare tanie zamienniki. Konieczny skaner.

I teraz pojawia się pytanie co konkretnie? Dużo osób poleca mi Brothera tylko tutaj jest dość mały wybór i raczej w okolicach 500zł (a wolałbym troche taniej, no chyba, że ktoś mnie uświadomi, że albo dobrze - Brother, albo wywale kase w błoto w coś innego...). Znalazłem coś takiego:

http://allegro.pl/brother...5741903360.html

ewentualnie

http://allegro.pl/brother...5937225483.html

W podobnych cenach tej firmy są laserówki ale tylko mono ;/
Co do konkurencji to rozrzut cenowy jest w sumie już od 170zł w góre ale to głownie canony lub hp a jakoś zbyt dobrych opinii o nich się nie naczytałem (głownie o hp...). Może ktoś ma któregoś z tych brotherów i może polecić? Albo coś innego sensownego w okolicach 400zł?

W grę wchodzi tylko nówka bo potrzebuje faktury...

rororo  Dołączył: 20 Lut 2014
Od ponad roku użytkuje hp 3520, jak dotej pory bez żadnych problemów. Komplet oryginalnych tuszy to 130 zl, sam czarny 35zl. Są też jeszcze tańsze zamienniki.
Ma wifi i dobrze działający dupleks. Łacznie wydrukowałem 2100 str (głównie w skali szarości), jakiś miesiąc temu kupiłem 3 czarny tusz. Ceny zakupu już nie pamietam ale chyba poniżej 300zl.
Do minusów poziom hałasu bym zaliczył...

pszczołowaty  Dołączył: 07 Gru 2009
Gunner, ten drugi jest u mnie w domku, używa go młoda, jest zadowolona, niewiele Ci pomogę, kupując go, troszkę poczytała, był polecany, czasami mnie straszy... jak tak sobie mruczy ;)

kwantus  Dołączył: 08 Lip 2008
Bierz Brothera, mam stary model DCP-135 chyba już 5-6 lat, przerób czasami 1500 stron mono i kilkanaście w kolorze, dzieciaki mają DCP-130 kupioną jeszcze wcześniej. Tanie zamienniki a i oryginały nie zabijają ceną. Chyba z trwałością nie zeszli na psy, bo nie słyszałem złych opinii o nowych modelach.

Gunner  Dołączył: 16 Kwi 2010
pszczołowaty, nie zacina papieru przy druku kilku stron pod rząd? Pytam bo pojawiła się nowość (na rynku już ogólnie 2 miesiąc ale do nas dopiero teraz dociera) - Brother mfc-j480dw ale czytam nawet na oficjalnej stronie brothera komentarze i są dość skrajne. Cena podobna tylko czy warto się w to pchać czy lepiej brać tego 105 (jak widze już sprawdzony i dobry model?)?

I jak wygląda sprawa drukowania dwustronnego na tej 105? Czytałem, że są jakieś problemy?

Chyba ostatnie pytanie - jeśli skończy się któryś z kolorowych tuszy nadal pozwala drukować w mono czy wymusza wymianę pojemnika?

pszczołowaty  Dołączył: 07 Gru 2009
Gunner, zacięć nie było, drukowanie dwustronne jest mało wygodne, po zaznaczeniu w opcjach wydruku, drukuje np. nieparzyste, odwracasz cały komplet kartek do drukowania w podajniku na papier, zamykasz i drukujesz strony parzyste ;) Na pytanie trzecie jeszcze nie potrafimy Ci odpowiedzieć bo jeszcze nie skończył na się tusz, mamy ją od niedawna, zamienników chyba nie opłaca się kupować( ryzyko utraty gwarancji?) jest bardzo wydajna i .... głośna. Po zarejestrowaniu się na stronie Brothera masz chyba 3 letnią gwarancję. Zdjęć nie drukowałem :) Głowica jest niewymienna, licz na 3 lata normalnej pracy

Skocz do: