Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
allan napisał/a:
*istDS i K10D oba kupione używane
Oba mają tę przypadłość ?
allan napisał/a:
i można w tym położeniu przesunąć palcem popychacz do dołu
Nie powinno to być możliwe, a użycie siły może spowodować uszkodzenie przekładni zębatej napędu popychacza. Objawy wskazują na jej zużycie (plastikowe koła zębate)
allan napisał/a:
zwłaszcza od tych, co rozebrali i naprawiali ten popychacz.
Nie sądzę, aby ktoś to naprawiał samodzielnie. W większości wypadków naprawa współczesnych aparatów wymaga wymiany zużytego, lub uszkodzonego elementu. Takimi elementami dysponuje serwis i to nie każdy.

allan  Dołączył: 04 Kwi 2012
Witam ponownie
Dziękuję za reakcje.
Będę dalej drążył temat.
Jeszcze raz podszedłem do sprawy bardziej metodycznie i w trybie M (tylko w nim) działa "wyświetlanie podglądu optycznego" umożliwiając ustawienie parametrów ekspozycji dla manualnych obiektywów PK i oczywiście innych dedykowanych do PK ze stykami, dźwignią przesłony i autofocusem czyli nie jest to (chyba) problem mechaniczny. Aparat reaguje na preselekcję przesłony e-pokrętłem w trybie M (i w innych) czyli w trakcie robienia zdjęcia odpowiednio przymyka przesłonę - zdjęcia wychodzą poprawne.
Trochę jestem zdezorientowany, gdyż w instrukcji napisano, że w każdym trybie można sprawdzić głębię ostrości.
Reset ustawień nic nie zmienia.
Czy to jest normalne (u mnie w dwóch aparatach dzieje się podobnie) ?
pzdr

[ Dodano: 2012-11-18, 19:02 ]
Witam
Tyle czasu i nikt nie raczy podzilić się informacją o działaniu swojego aparatu, może błędzie w jego instrukcji, a może jest coś czegoś nie rozumiem.
Mam nadzieję, że ktoś coś podpowie.
pzdr

Skocz do: