siebyl  Dołączył: 30 Sty 2012
klapiące lustro
Witam.
Myślałem, że nie będę musiał pisać w tym temacie:/, wczoraj robiłem fotki kończyła mi się bateria, w pewnym momencie zamiast zdjęcia aparat tylko klapnął lustrem, każde następne naciśnięcie czegokolwiek powodowało klapanie, myślałem, że to wina małego poziomu naładowania baterii. Bateria naładowana dzisiaj ale problem pozostał, aparat nie reaguje niczym innym jak tylko klapaniem po wciśnięciu jakiegokolwiek przycisku , przekręcenia pokrętła. pomocy!!!

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jaki to aparat? Próbowałeś zresetować ustawienia i użyć inną kartę pamięci?

K-r , nic nie grzebałem , a jak się resetuje ustawienia???

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
siebyl, elektronika dostała jak widać (i słuchać) kręćka... do rad przedpiszcy można dodać wyjęcie baterii, pozostawienie aparatu bez niej ł na jakiś dłuższy czas (np 1 doba) i sprawdzić czy działa (gdyby nie dało się zresetować programowo i natychmiast po włożeniu baterii lustro zaczęło by znów kłapać)

całą noc ładowałem baterię :/ jest gdzieś wykaz autoryzowanych serwisów, aparat mam na gwarancji, lecę po inną kartę pamięci

siebyl, zdziwiłbyś się ile problemów potrafi przysporzyć zwykła karta pamięci... ;-)

i inna karta też nie pomaga, nic prócz klapania:/

no to raczej (jeśli wyjęcie baterii nie pomogło - wnioskuje z
siebyl napisał/a:
całą noc ładowałem baterię
) zostaje serwis i naprawa na gwarancji

Dembol  Dołączył: 26 Mar 2009
siebyl,
Ktoś wspominał, że problem występuje na oryginalnej baterii, natomiast przy włożeniu koszyka z akumulatorami typu AA znika.
Co nie zmienia faktu, że powinien współpracować na dedykowanym akumulatorze.

DamianF  Dołączył: 17 Wrz 2011
Wydaje mi się, że pozostaje tylko serwis. W moim przypadku było to 3 miesiące czekania. Naprawili aparat, 2 miesiące później znów to samo się popsuło i teraz wysyłam już drugie pismo o zwrot pieniędzy. Spokojnie można policzyć już ok 10 osób na tym forum z tym problemem .

Robur  Dołączył: 12 Cze 2011
U mnie był taki sam problem. Pomagało... odkręcenie obiektywu. Oczywiście było to działanie doraźne- skończyło się na dwumiesięcznym leżakowaniu w serwisie.

zlaskovik  Dołączył: 13 Maj 2008
U mnie jest troszkę inaczej, po naładowaniu baterii k-5 po zrobieniu 3-4 zdjęć zaczyna przy naciśnięciu spustu dwukrotnie podnosić lustro, foty wychodzą nieostre. Po kilku kolejnych zdjęciach przyciśnięcie jakiegokolwiek guzika powoduje ciągłe klapanie lustra. Ustępuje po wyjęciu baterii, ale 3-4 zdjęcia i od nowa. Po kilkunastu minutach takich wariactw wszystko wraca do normy i jest spokój do następnego ładowania. Wygląda to tak jakby bateria była przeładowana i dawała za dużo mocy puszce. Bateria i ładowarka oryginalna.

Sprawdzę czy problem występuje z kitem i inną kartą - jeśli tak to reklamacja.

LukeP  Dołączył: 04 Maj 2012
Witam, za przeproszeniem podepnę się pod temat z moim problemem. Używam K-R z dwoma obiektywami SMC-A ze stykami w pozycji A, wszystko działa w najlepszym porządku. Dzisiaj założyłem kita 18-55 DAL i pierwsze co zauważyłem to widok przez wizjer jak przez rajstopy(lekko przyciemniony z widoczną fakturą bardzo drobną). Aparat kręci autofocusem jednak ma problemy z łapaniem ostrości, dodatkowo po wykonaniu zdjęcia lustro pozostaje podniesione(wymaga to zdjęcia obiektywu i wył/wł aparatu w celu "restartu").

Dodatkowe informacje:

- obiektyw przeleżał 3mc w torbie nieużywany(wcześniej działał bez problemu)
- aparat bez obiektywu zachowuje sie normalnie, podobnie jak z 2 manualkami ze stykami
- nie mam niestety drugiego obiektywu z pełną automatyką żeby sprawdzić jak się będzie zachowywał aparat

Czy ktoś miał podobny problem ? Gdzie e/w można przetestować w Krakowie inny obiektyw z pełną automatyką na własnym korpusie ? Czy istnieje oprócz przywrócenia ustawień fabrycznych, odłączenia na dobre baterii inny rodzaj resetu ? Jeśli winny jest obiektyw kitowy to jak wygląda sprawa gwarancji ?

Pozdrawiam

Łukasz P. Kraków

LukeP napisał/a:
za przeproszeniem podepnę się pod temat z moim problemem

Po pierwsze warto się najpierw przywitać, a po drugie dlaczego nie założysz nowego wątku jak nie pomogła opcja szukaj? (bo zakładam że szukałeś!!)

LukeP  Dołączył: 04 Maj 2012
zlaskovik napisał/a:
LukeP napisał/a:
za przeproszeniem podepnę się pod temat z moim problemem

Po pierwsze warto się najpierw przywitać, a po drugie dlaczego nie założysz nowego wątku jak nie pomogła opcja szukaj? (bo zakładam że szukałeś!!)

Proszę wybaczyć, rzeczywiście brak mi trochę obycia, witam wszystkich szczęśliwych i tych nieszczęśliwych(jak wnoszę z lektury tego działu) Pentaksiarzy.

Rzeczywiście mogłem podpiąć nowy temat, jednak wydawało mi się, że problem może być zbliżony to tego w tym temacie.

plwk napisał/a:
użyć inną kartę pamięci?

Sprawdziłem, u mnie problem występuje z różnymi kartami a nawet bez karty.

siebyl napisał/a:
całą noc ładowałem baterię :/

To może być rozwiązanie zagadki - u mnie szaleństwo występowało prawie zawsze po pełnym naładowaniu baterii dlatego oprócz body podejrzana jest również bateria i ładowarka.

Na koniec muszę się tym z kimś podzielić: dziś K-5 poszedł do serwisu :-( jak będę miał jakieś wnoszące coś do tematu info to dam znać.

I wrócił aparat z serwisu, podobno migawka wymagała regulacji, tak jest napisane w karcie, wszystko załatwione szybko i sprawnie, aparat znowu śmiga aż miło:)

siebyl sprawdź czy jest ok. na naładowanej na maxa baterii

siebyl napisał/a:
wszystko załatwione szybko i sprawnie

pocieszające

no to mnie nastraszyłeś, pobiegłem sprawdzić bo własnie naładowałem baterię i jest oki:D

luka  Dołączył: 21 Lut 2012

Skocz do: