tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Ekscytacje III
Kolejne moje opowiadanie z cyklu "Ekscytacje".

Miałem ciężki dzień. Nudny, a jak dzień jest żmudny i nudny, to ja się robię marudny. A jakie jest najlepsze lekarstwo na taką chandrę? Miasto!
Miasto zawsze mnie rozwesela, doprowadza do stanu używalności [przynajmniej psychicznie, bo fizycznie to przeważnie mnie wykańcza]. Dobra, myślę sobie, przejdę się, rozciągnę kości zastygłe w niewygodnej, komputerowej pozycji.

Miałem do odebrania slajdy. Pamiętacie może, w zeszłym tygodniu robiłem sesyjkę na mieście, modelka, architektura i aparat - świetne trio! Oddałem do chwalonego ostatnio taniego punktu, z czasem oczekiwania na wyniki równym 6 dni... i dziś nadszedł termin odbioru. Pojechałem. Oczywiście nie miałem parasola, nie miałem też kurtki i jak się pewnie domyślacie - piękny lipcowy deszcz "umilił" mi drogę. Zmokłem jak kura.

. . . [skrót myślowy]

Znalazłem koperty. Kasa, zapłata [miło, bo tanio], za oknem nadal leje, to mówię do siebie - pooglądam na miejscu - i wyciągam tę magię z torebek.
głośne mmmmmmmmhhhhhhhhhhhhmmmmmmm rozlega się po sklepie, a uśmiech od razu pojawia się na mojej twarzy. Z pierwszym spojrzeniem.

RETROSPEKCJA [luty 2007]
Jak kupiłem średniego, niektórzy mówili mi, że zobaczę inny świat. No prawda, widziałem go już z pierwszą czarno-białą rolką. Ktoś jednak napisał, że teraz, to slajdy mogę już robić. Też tak myślałem, ale nie miałem tak do końca pojęcia o co mu chodzi...

TERAŹNIEJSZOŚĆ [lipiec 2007]
PROVIA 400F [120] i 645n - idealne połączenie. Jestem zachwycony, ba, zakochany jestem! A to była pierwsza rolka slajdów na średnim, pogoda była tuż przed deszczem [a planowałem słoneczko], nie było blendy, nie było giermka [nalatałem się przy tych fotach, bo i plecak i modelka i MX na szyi dodatkowo].
Warto było! Serdecznie polecam. Teraz zastanawiam się, kto mi to rzuci na ścianę, bo do średniego nie mam jeszcze ani ramek, ani rzutnika, a korci mnie zobaczenie tego na duuużej ścianie.

Dodam, że Provia od Flood'a. Nie pisałem, że przeterminowana, lab robił w ciemno.
Ależ się podjarałem!

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
tref napisał/a:
nie było blendy
bo dupa jestes......

heh - mam ci pokazac slajd 6x7 ? :-P :mrgreen:

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
Chwal sie tref!

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
heh - mam ci pokazac slajd 6x7 ?
chciałem to samo napisać :)

pokażcie mi, pokażcie [slajd z 6x7] :-D
Co do blendy, nie było, bo jak pisałem wtedy, w ostatnim momencie zrezygnowałem, bo i tak nie miał kto jej trzymać.

[ Dodano: 2007-07-04, 20:28 ]
nie mogę się pochwalić, bo nie mam skanera :evil:

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
A ja się wczoraj wieczorem ekscytowałem złotym światłem rozświetlającym Kraków pod kołderką stalowoszarych chmur: Wawel, Skałka, Podgórze. A wieża TVP Kraków płonęła. Serio. I co?
I kupa...
Nic nie miałem, czym by się dało zarejestrować. Aparat w komórce robi zdjęcia 288x352. Szara plamy by wyszły. Żalę się potem żonie a ona: "to znaczy, że musisz mieć mały aparat, który mógłbyś nosić cały czas w plecaku"
No nie ma to jak pozytywne nastawienie rodziny do kolejnych zakupów, prawda?
A ja na to "właśnie idzie coś do mnie z ebaya..." Chyba trafiłem najlepszy moment, żeby to oznajmić :-P

szpajchel napisał/a:
to znaczy, że musisz mieć mały aparat, który mógłbyś nosić cały czas w plecaku"
szpajchel napisał/a:
właśnie idzie coś do mnie z ebaya..."
P67 :evilsmile:

szpajchel, spadaj :P

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
szpajchel, co idzie, pochwal się :-) Rozumiem, że nadal analogowo?

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
:-)

bEEf, no 6x7 ....

No analogowo, ale powiem, gdy przyjdzie. Jeśli będzie wtopa to mi będzie wstyd :-P Ale zgadywać możecie, robi się fajna zabawa. Oczywiście JSS :mrgreen:

[ Dodano: 2007-07-05, 13:17 ]
milo, ożeń się - będziesz miał 50% szans na zrozumienie ze strony żony :-P

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
szpajchel napisał/a:
"to znaczy, że musisz mieć mały aparat, który mógłbyś nosić cały czas w plecaku"

milo napisał/a:
bEEf, no 6x7 ....

Hmm.... jasne :-P

Hmmm 6x7 byłoby niezłe. Dobre makro i odbitka na całych drzwiach w pracy...
Ale to nie ta bajka.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Cytat
heh - mam ci pokazac slajd 6x7

A widziales slajd 8x10? :-P Bo - szczerze - gacie mi spadły jak wziąłem taki pod światło...

alkos napisał/a:
Bo - szczerze - gacie mi spadły jak wziąłem taki pod światło...
wierzę!

alkos, - widzialem na plycie szklanej ...cos ok. 18x24

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
alkos, - widzialem na plycie szklanej ...cos ok. 18x24

Kolorowy slajd na płycie ?!?

(moje to były szitki A4...)

alkos, - nie nie.... zle napisalem.....taki fotogram na szklanej plycie.....cos absolutnie niesamowitego....

PiotrB.  Dołączył: 19 Kwi 2006
No coz, ja tez nie mam jeszcze skanera, bo walcze jaki model kupic. Np. Fafniak nie jest przekonany na 100% co do modelu ktory kupil. Ale wierz mi Tref, jak ja zobaczylem slajd 6x8, to.......... myslalem, ze jestem tam wewnatrz slajdu!!! Precyzja szczegolow, niesamowita, jak tylko przebije sie z myslami o zakupie skanera, mam nadzieje ze dobrze odbije te wrazenia ze slajdu, bo inaczej nie da sie tego opisac. Wierz mi Tref, jak zrobilem slajd domku herbacianego wewnatrz, bez lampy, akurat bylo idealne swiatlo, zmierzylem dokladnie swiatlo punktowo, za pomoca Sekonika, to poprostu .................. zakochalem sie w slajdy!!!!! :mrgreen: :mrgreen:

Skocz do: