teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
A o jakie filtry chodzi? Jeśli o polaryzacyjne to raczej źle to widzę :-( Jeśli chodzi o ostrość, to wg wszelkich testów Sigma 12-24 zawsze wypadała w nich marnie i chyba nie jest to wyłącznie przypadłość twojego egzemplarza. Ale cóż, kryteria ostrości bywają różne. Są te laboratoryjne, są i te sprawdzane w boju i oglądane na odbitkach :mrgreen: Nie wiem jak wypada na odbitkach porównanie Sigmy 10-20 i 12-24, ale z całą pewnością wiem, że pod względem dystorsji 12-24 jest świetna. Ta właśnie cecha sprawia, że Sigma owa nadaje się bardzo dobrze do fotografowania min. architektury.

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
teta napisał/a:
A o jakie filtry chodzi? Jeśli o polaryzacyjne to raczej źle to widzę :-(

Dlaczego?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Na tak szerokim kącie słabo się sprawdza.

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Światło zbierane przez tak szerokie obiektywy jest w znacznym stopniu inaczej spolaryzowane - trzebaby używać filtra z możliwością różnego nastawienia stopnia wygaszenia w zależności od odległości od środka.

rey  Dołączył: 12 Paź 2009
Benek napisał/a:
Dlaczego?

Jak ktoś lubi nierównomierny błękit w kadrze może używać ;-)

Szara połówka daje lepszy efekt, pod warunkiem, że nie zrobi z błękitu fioletu :mrgreen:

maxis  Dołączył: 22 Paź 2008
Miałem na myśli filtry typu cokin.
Zna ktoś jakiś patent na to?

Na odbitkach A4 przy dokładnym przyjżeniu się różnice w ostrości już widać. Na tych z Sigmy 10-20 jest znacznie więcej szczegółów.

Skocz do: