zabol0  Dołączył: 08 Maj 2012
  [lampa] K-r + metz 58af-1 problem z HSS
Witam forum to przeglądam już od dawna i w różnych kwestiach i zawsze było pomocne tym razem jednak mam problem z robieniem zdjęć moim k-r i metzem w trybie hss lampe mam od niedawna i wszystko działa ok zrobiłem upgaide softu lampy do 3.0 ale hss dalej nie działa. Sprawaa wygląda tak że na Tv i M w aparacie oraz P-ttl HSS w lampie mogę ustawić czasy ponad 1/180 ale lampa nie strzela a na exif zdjęcia pokazuje że lampa wypaliła...
troch zagmatwałem ale bardzo proszę o pomoc

Na ekranie lampy przy zmianie czasu migawki zmienia się deklarowany zasięg lampy także nie wiem co jest grane....:(

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
Sprawdź czy nie słychać delikatnego "pykania" z palnika w czasie błyśnięcia (a właściwie w czasie gdy lampa nie błyska)? Miałem tak w Sigmie że palnik miewał przebicie i nie błyskał w HSS. Łatwo to było sprawdzić ustawiająć lampę na "modelowanie" albo "stroboskop" z minimalną mocą, dużą częstotliwością i max ilością błysków - lampa błysnęła 2-3 razy a potem było słychać tylko "cykanie" przebicia z palnika,

zabol0  Dołączył: 08 Maj 2012
sprawdziłem w strobo normalnie robi serie błysków bez "pisków"
natomiast w HSS przy naciśnięciu testu na lampie robi jeden słaby błysk tak mi się wydaje przynajmniej, i lampa jest od razu gotowa do kolejnego błysku.

[ Dodano: 2012-05-09, 19:10 ]
Jeszcze jedna sprawa czy kiedy lampa się ładuje to normalne że aparat jej nie widzi?? tzn. moge wtedyt zmieninć czas migawki dowolnie a kiedy sie naładuje to zaczyna ją znowu widzieć

ps. prosze o każdą pomoc

Skocz do: