MacRayers napisał/a:
Tak - dodatkowo będzie wymiana matryc. Poczytaj sobie - mi się już nie chce dawać Ci na tacy wszystkiego (bo i tak będziesz wiedział lepiej...)
Zresztą, masz jakiś kompleks FUJI czy coś ?
Kfan napisał/a:Tak, będzie nie oznacza, że już jest rozwiazane - Twoje wypowiedzi wykazują brak jakiejkolwiek brak logiki...
Kfan napisał/a:Po prostu nie cierpię nachalnego wprowadzającego w błąd marketingu (powinno to być karane) i wygórowanych cen za coś co nie prezentujje adekwatnego do nich poziomu.
"Aparat w gruncie rzeczy jest tak samo twórczy jak kawałek gliny...
D7100 + Σ18-35/1.8 + N50/1.8 + N85/1.8
Poznań, Włocławek - zdjęcia ślubne
MacRayers napisał/a:Kfan napisał/a:Tak, będzie nie oznacza, że już jest rozwiazane - Twoje wypowiedzi wykazują brak jakiejkolwiek brak logiki...
Naucz się czytać ze zrozumieniem - bo pisać już się chyba nie nauczysz... Problem jest rozwiązany tzn. we wszystkich oferowanych nowych modelach jest nowa matryca. W każdym sprzedanym modelu posiadającym problem wystarczy zgłosić się do serwisu - vide http://www.myfinepix.pl/pl/forum/40442/465469
...
MacRayers napisał/a:Kto Tobie nakazuje kupować Fuji/Leikę/Hasselblada etc ? Wprowadzanie w błąd jest karalne - napisz do RPK tylko opisz dobrze w czym zostałeś oszukany (z tym może być problem jak tak czytam Twoje posty)...
mdraht napisał/a:Znajdź sobie taki, który będzie Tobie odpowiadał w 100% i wróć tu podzielić się wrażeniami. Chociaż obawiam się że mogę nie dożyć tej chwili...
Yashica Mat124, Canon 100d
K-1 wraz z przyjaciółmi.
Waidodayo! https://www.flickr.com/photos/ebelbeb/albums
Zeiss VS Limited
x100 jest tańszy niż k5 z jakimkolwiek limitedem a oprócz af'u porównywalny, mniejszy, ładniejszy itd. Oczywiście wszystko zależy od gustu i potrzeb, ale jak dla mnie to nie jest drogo. A X10 nie ma żadnego odpowiednika u konkurencji i wcale cenowo nie poraża.mrawi napisał/a:Drogo
oprócz wpadki z migawką i orbami wszystko jest ok, aktualizacje firmware'u wychodzą często i dodają fajne rzeczy (jak możliwość ustawiania co ma robić przycisk raw itp..)mrawi napisał/a:kulawo
że niby niż u kogo? Samsung ma fajny systemik ale z gównianymi matrycami, Olek ma crapa 2x z kiepską DR, Nikon ma maciupką matrycę w bezlusterkowcu, a Pentax ma cegiełkę która nie posiada żadnej zalety które miały mieć bezlusterkowce dzięki usunięciu lustra.mrawi napisał/a:gorzej niż u innych
Eldred napisał/a:ale bzdury pleciesz mrawi
Eldred napisał/a:gównianymi matrycami
Eldred napisał/a:cegiełkę która nie posiada żadnej zalety
Eldred napisał/a:dwie wpadki mają skreślać taki fajny system?
Eldred napisał/a:Olek ma crapa 2x z kiepską DR,
, nikt nie musi, po prostu ta wściekła nagonka zaczyna mnie irytować, i to jakoś tak się dziwnie składa że tylko Pen-Sam-Talibowie ją ciągle nakręcają.Benek napisał/a:Eldred, wyluzuj. Nie każdy musi być zachwycony aparatem, który posiadasz.
no nie wiem, oba to aparaty półprofesjonalne, mają porównywalne matryce o porównywalnych osiągach, solidne obudowy i duże wizjery. A szkiełka no sam sobie wyobraź ile by kosztował metalowy Limited 23/2 naleśnik...Benek napisał/a:Ponadto twoje ciągłe porównywanie x100 do k-5+limted jest już śmieszne.
D3 ma pełnoklatkową matrycę i jest to puszka profi, w życiu bym nie zrobił takiego porównania.Benek napisał/a:Równie dobrze możesz sobie porównać X100 do Nikona D3+35/1.4G i radować się, że X100 jest kilka razy tańszy niż wspomniany Nikuś z doczepionym Nikkorem.
różni się wyglądem, wagą, af'em i zastosowaniem, a zdjęcia można robić podobne, porównuję je tylko jako zestawy gdzie k-5 było by niejako z przyspawaną z odpowiednią stałką.Benek napisał/a:Naprawdę musisz być bardzo emocjonalnie przywiązany do używanego sprzętu, żeby nie zauważyć, iż X100 różni się od k-5 czymś więcej niż ceną...
nowy, rozwijający się, i startujący z ty co lubię (stałki), nie każdy system potrzebuje od razu reporterskich zoomów i teleobiektywów.Benek napisał/a:Eldred napisał/a:
dwie wpadki mają skreślać taki fajny system?
Jaki system?
też tak myślałem kiedyś, miałem s10-20, 17-70, tamrona 70-300 i jeszcze było mało, a na zdjęcia się to wcale nie przekładało lepsze. Jakoś nie widziałem żeby mistrzowie fotografii latali z zoomami.mrawi napisał/a:Obiektyw przymocowany na stałe ze stałą ogniskową. Dla mnie lipa.
mrawi napisał/a:Awaria aparatu równa się awarii obiektywu i odwrotnie.
mrawi napisał/a:Ale jak ktoś chce to kupi. Ja na pewno nie.
Eldred napisał/a:no nie wiem, oba to aparaty półprofesjonalne, mają porównywalne matryce o porównywalnych osiągach, solidne obudowy i duże wizjery.Benek napisał/a:Ponadto twoje ciągłe porównywanie x100 do k-5+limted jest już śmieszne.
Eldred napisał/a:Kfan, zachowujesz się trochę jakbyś wierzył, że Fuji specjalnie zrobiło te błędy, bo lubi jak ich aparaty wracają do serwisu
cypis napisał/a:czytałeś ze zrozumieniem?
pisałem, że 5 mpix jest okej, jednak aparat jest sprzedawany jako aparat 10 mpix, rejestrujący bogactwo detali - pojechałem na wycieczkę do Hradec Kralove, cykałem foty w trybie high resolution i połowę zdjęć mam dziwacznie niewyraźnych. Nie brandzluję się pikselami, tylko zastanawiam nad uczciwością marketingowców fuji - przywożąc zdjęcia z wycieczki oczekuję po matrycy z większą ilością elementów światłoczułych większej ilości detali, a nie rozmazanych kształtów i artefaktów.
tu przykład mylnego traktowania faktur
Obrazek
a tu nierzadka niespodzianka (rozmycie wszystkiego w trybie HR - zdarza się nie wiadomo czemu, ale zdarza się) :(
Obrazek
co się dzieje??? post pojawia się i znika
Kfan napisał/a:Idąc dalej skoro matryca Fuji ma mniejszą rozdzielczość to co to za sztuka uzyskać lepszy DR i niższy szum? Żadna bo nie trzeba do tego żadnejj cudownej technologii. Gdyby Sony zrobiło teraz matrycę 5 MP to jaki by był efekt?