Stary, nigdy bym nie zapłacił za portret który fotograf mógłby później dalej sprzedawać.Apas napisał/a:Jeśli przyjdziesz do mnie i kupisz usługę pod tytułem portret, to bynajmniej nie nabędziesz do dzieła praw majątkowych, choć za wykonanie usługi zapłacisz, prawda?
Nie ma głupich pytań. Są tylko głupie odpowiedzi. / http://nemo1125.blogspot.com/
nemo napisał/a:Stary, nigdy bym nie zapłacił za portret który fotograf mógłby później dalej sprzedawać.Apas napisał/a:Jeśli przyjdziesz do mnie i kupisz usługę pod tytułem portret, to bynajmniej nie nabędziesz do dzieła praw majątkowych, choć za wykonanie usługi zapłacisz, prawda?
Lynne: Co ci zamówić?
Ja: Stek...
Lynne: Nie powinieneś jeść mięsa. Kobiety lubią mężczyzn niezależnych, o silnej woli...
Ja: Lynne, ja robię zdjęcia Pentaksem i obrabiam je pod Linuksem...
Lynne: Dobra, to jaki ma być ten stek? Krwisty?
*ist DS | K20D | K-5II | 17 | ME-Super | G9X
Mam Pentaksa i nie zamierzam przepraszać
Apas napisał/a:Nie zgodzę się. Tak długo, jak trwa umowa o pracę - ok. Ale kiedy już pracodawca uznaje, że nie jest w stanie dalej zapewniac bezpieczeństwa i ciepłej posadki pracownikowi, czemu "na zawsze" zatrzymuje sobnie prawo do zarabiania kasy na twórczości owego pracoenika? Czy fotoghraf, odchodząc z redakcji zatrzymuje sobie redakcyjny aparat i szkła?!
Apas napisał/a:poproś go o kolejną odbitkę za free
Ryszard napisał/a:Apas napisał/a:Jeśli przyjdziesz do mnie i kupisz usługę pod tytułem portret, to bynajmniej nie nabędziesz do dzieła praw majątkowych, choć za wykonanie usługi zapłacisz, prawda?
Apas, nie trafiasz z analogią. Dla gazety robisz zdjęcia po to, żeby ona je drukowała i sprzedawała, a nie żeby naczelny sobie ją na ścianie powiesił we własnym domu.
Lynne: Nie powinieneś jeść mięsa. Kobiety lubią mężczyzn niezależnych, o silnej woli...
Nie ma głupich pytań. Są tylko głupie odpowiedzi. / http://nemo1125.blogspot.com/
gilby napisał/a:Apas napisał/a:Nie zgodzę się. Tak długo, jak trwa umowa o pracę - ok. Ale kiedy już pracodawca uznaje, że nie jest w stanie dalej zapewniac bezpieczeństwa i ciepłej posadki pracownikowi, czemu "na zawsze" zatrzymuje sobnie prawo do zarabiania kasy na twórczości owego pracoenika? Czy fotoghraf, odchodząc z redakcji zatrzymuje sobie redakcyjny aparat i szkła?!
No ale przecież pracodawca zapłacił już za to, co stworzył jego pracownik.
bo Ci za to zapłacił.Apas napisał/a:Ale czemu w chwili, gdy moja współpraca z tym pracodawcą ulega zakończeniu, ja już nic od niego nie dostaję a on wciąż ma prawa majątkowe do tego, co stworzyłem pracując dla niego?
Apas napisał/a:
Zaczynasz dostrzegać problem. Zapłacił i dostał. Ale czemu w chwili, gdy moja współpraca z tym pracodawcą ulega zakończeniu, ja już nic od niego nie dostaję a on wciąż ma prawa majątkowe do tego, co stworzyłem pracując dla niego? Jeszcze raz analogia z firmowym aparatem - ja mu go oddaję odchodząc z pracy, podobnie jak komórkę czy służbowe auto, on mi moich zdjęć oddać nie musi, w sensie majątkowym.
O tym piszę.
Sony i 2x Pentax
http://36klatek.pl
Ryszard napisał/a:alekw, a kto Ci broni mieć w aparacie dwie karty pamięci? Albo "firmie" sprzedawać gotowe jpegi a sobie zatrzymywać RAWy i potem z nich trochę inaczej kadrować. To są śliskie tematy. Sprytnym trzeba być![]()
Sony i 2x Pentax
http://36klatek.pl
nemo napisał/a:Apas, nie wiem gdzie mieszkasz, ale ja jak dawniej chodziłem do tych okolicznych partaczy to zawsze negatyw dostawałem i mam ich sporą kolekcję z wielu lat.
CytatPo drugie, wracając do realnego świata. Nie wiem na jakich zasadach Ty sprzedajesz swoje zdjęcia ale u mnie cena jest między innymi uzależniona od tego czy sprzedaję zdjęcia z prawami majątkowymi czy bez i zawsze jest to w umowie określone.
Cytat
Po trzecie, jak już to zostało powiedziane, nie wyobrażam sobie sytuacji w której mój były pracownik sprzedaje pracę którą wykonał za moje pieniądze.
Apas napisał/a:Jako freelancer także różnicuję cenę w zależności
nemo napisał/a:bo Ci za to zapłacił.Apas napisał/a:Ale czemu w chwili, gdy moja współpraca z tym pracodawcą ulega zakończeniu, ja już nic od niego nie dostaję a on wciąż ma prawa majątkowe do tego, co stworzyłem pracując dla niego?
Apas napisał/a:ktoś ci płaci 250 złotych i zarabia na twoim talencie i pracy milion, nie dzielac się z tobą