matb  Dołączył: 02 Lis 2006
A ja się zapytam, czy dziś nie lepiej zainwestować w odtwarzacz multimedialny zamiast w DVD?

Andre53  Dołączył: 31 Lip 2009
arQ napisał/a:
Andre53 napisał/a:
Zajmują znacznie mniej miejsca niż filmy na bluray a jakością niewiele ustępują.

widzisz jestem jeszcze starej daty i film w rozdzielczości DVD/DivX uważam za wystarczającą - pamiętasz czasy VHS czy Video CD ? też dało się oglądać :mrgreen:

O sobie też mogę powiedzieć, że jestem starej daty, liczba przy moim nicku to mój rok urodzenia (nie ważne ile mamy lat tylko na ile się czujemy). Tym niemniej staram się być na bieżąco: telewizor lcd, zestaw kina domowego (amplitiuner kolumny itd.), odtwarzacz bluray, i można zaoszczędzić na biletach do kina, co przy cztero osobowej rodzinie wyjdzie ok. 100 zł za seans. :lol:

[ Dodano: 2012-05-12, 11:22 ]
matb napisał/a:
odtwarzacz multimedialny

Co rozumiesz przez odtwarzacz multimedialny ?.

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
pewnie takie mediaboxy co można do nich m. in. neta podpiąć ;-)

daro.s  Dołączył: 05 Wrz 2010
matb napisał/a:
A ja się zapytam, czy dziś nie lepiej zainwestować w odtwarzacz multimedialny zamiast w DVD?

Mogę polecić Asusa O!Play, używam go prawie trzy lata, większość filmów i muzyki zgrałem na zewnętrzny HDD i od tego czasu nie włączam DVD.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
daro.s, ma gapless? Czyta FLAC/Vorbis Comments? Podejrzewam, że niekoniecznie, co niestety dyskwalifikuje taki sprzęt do zastosowań audio :-/

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
daro.s napisał/a:
większość filmów i muzyki zgrałem na zewnętrzny HDD i od tego czasu nie włączam DVD.
No tak, ale jak kupię nową płytkę z filmem, to chciałbym ją włożyć i obejrzeć, a nie do kompa lecieć i zgrywać na dysk.... wydaje mi się że stacjonarny odtwarzacz DVD ciągle ma sens na półce.

daro.s  Dołączył: 05 Wrz 2010
rbucz napisał/a:
No tak, ale jak kupię nową płytkę z filmem, to chciałbym ją włożyć i obejrzeć, a nie do kompa lecieć i zgrywać na dysk.... wydaje mi się że stacjonarny odtwarzacz DVD ciągle ma sens na półce.

W przypadku bajek dla dzieci zgranie na HDD jest jedynym sposobem zachowania płyty w dobrej formie. Przy okazji rozpoznaje pokaźną liczbę formatów w flac łącznie. Można pooglądać TV z internetu, posłuchać radia, obejrzeć zdjęcia. Asus-a mam podłączonego do kina domowego więc muzyka brzmi nieźle.

Supported Formats
Video : MPEG1, MPEG2, MPEG4, VC-1, H.264
Video File Extension : TRP, MP4, MOV, Xvid, AVI, ASF, WMV, MKV, RM, RMVB 720p, FLV, TS, MTS, M2TS, DAT, MPG, VOB, ISO, IFO, M1V, M2V, M4V
Audio : MP3, WAV, AAC, OGG, FLAC, AIFF, Dolby Digital Plus, DTS 2.0 +Digital out, Tag ID3
Image : JPEG, BMP, PNG, GIF, TIFF
Subtitle : SRT, SUB, SMI, SSA, TXT

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
matb napisał/a:

Moim zdaniem dużo lepiej - co do wyboru konkretnego modelu - jeden z linków, które wcześniej podałem prowadzi do wątku, w którym różne osoby testują różne modele za pomocą konkretnej paczki z plikami testowymi - a uzyskane przez nich wyniki wskazują, że nie ma odtwarzaczy idealnych :)

rbucz napisał/a:
No tak, ale jak kupię nową płytkę z filmem...

Płyty DVD powoli stają się z jednej strony reliktem a z drugiej przedmiotem, który trzyma się w kolekcji a jego wartość (kolekcjonerska) wzrasta jeśli pudełko jest zabezpieczone oryginalną folią... ;)

W każdym razie do typowego odtwarzacza multimedialnego można przez usb podłączyć zewnętrzny napęd DVD - ale nie jestem do końca pewny czy wtedy można oglądać zawartość włożonej do niego płyty ;)

Doceniam funkcjonalność odtwarzaczy multimedialnych. Mówię tylko, że DVD jest sprzętem "oprócz", a nie "zamiast". Swoją drogą, szkoda, że żadna firma nie wpadła na taki odtwarzacz z wbudowanym czytnikiem płyt (przynajmniej ja nie widziałem ) - myślę że strasznie ceny by to nie podniosło, a funkcjonalnośc - i owszem.

rbucz napisał/a:
Swoją drogą, szkoda, że żadna firma nie wpadła na taki odtwarzacz z wbudowanym czytnikiem płyt (przynajmniej ja nie widziałem ) - myślę że strasznie ceny by to nie podniosło, a funkcjonalnośc - i owszem.

Nie do końca rozumiem powyższe bo takich odtwarzaczy póki co jest DUŻY wybór a wszystko idzie w taką stronę aby wyeliminować z nich czytnik płyt :)

Moje czytniki płyt zarosły kurzem bo od jakiegoś czasu w zasadzie nie są używane. Pamiętam, że już wcześniej taki proces przeżyłem z gramofonem, magnetofonem szpulowym, kasetami magnetofonowymi, VHS i w końcu CD. Dlatego jestem przekonany, że proces znikania DVD będzie postępował i za rok, dwa po prostu one znikną ;)

Wybierając *dziś* jakieś urządzenie odtwarzające multimedia zwracał bym uwagę na to, czy chociaż opcjonalnie może obsługiwać wifi (takie bez gniazdka ethernet z góry wykluczyłbym już z procesu analizy reszty ich parametrów) niż to czy można do niego włożyć płytę DVD... ;)

izbkp, kliknij sobie link, który zamieściłeś :mrgreen:
a potem pokaż mi jakiś odtwarzacz z dużym HDD, obsługą sieci (najlepiej z wifi), wbudowanym napędem DVD i jeszcze obsługujący większość popularnych formatów... Chętnie nabędę - jedno pudło mniej pod telewizorem. Serio, bez grama złośliwości - ja po prostu nie trafiłem na coś takiego. Jest cała rzesza ludzi, którzy ciągle do komputera podchodzą jak pies do jeża i takie rozwiązanie byłoby dla nich b. wygodne.

BAN zamach  Dołączył: 21 Paź 2010
Stacjonarne DVD -im tańsze -tym lepsze.50-70 pln--nie działa -wyrzucamy.Nie jestem zwolennikiem kupowania dziadostwa,ale przypadku odtwarzaczy i nagrywaczy DVD nie warto przepłacać. Całkiem niedawno kupiłem Panasonicową nagrywarkę za koszmarnie relatywnie duże pieniądze.Wykorzystana w 10 %,a taka mądra ,że kasety przywiezione (kupione w sklepie) z zagranicy -nie nagrywa- BO ILEGAL !!!!

rbucz, Sorry, zwykła poprawna rutynowa pomyłka, którą już naprawiłem ;)
Generalnie to czego szukasz to kategoria "Nagrywarki DVD" a nie "Odtwarzacze multimedialne" - a i tu trzeba wybrać te z wyższej półki, np: Pioneer DVR LX61 ;)

izbkp napisał/a:
a i tu trzeba wybrać te z wyższej półki, np: Pioneer DVR LX61 ;)
No wiem, ale mało ich (ta tpowyżej eż - wycofana z oferty), na dodatek drogo...
Ja nawet nie chcę nagrywać na płytach, tylko fajnie byłoby mieć tę kieszeń na DVD jako dodatkowe źródło sygnału - inaczej trzeba dostawić odtwarzacz (kolejnaskrzynka, kable) albo biec do komputera (np u mnie na piętrze w innym pokoju). No ale jest jak jest. :-B

rbucz, Z tymi kablami to faktycznie problem. Ostatnio zastanawiałem się, że kiedy przyjdzie ta chwila i trzeba będzie kupić nowy TV to czy nie wybrać takiego, który ma już wbudowany odtwarzacz multimedialny, gniazdo usb i potrafi korzystać z wifi... ;)

Andre53  Dołączył: 31 Lip 2009
matb napisał/a:

Odpowiedz sobie na pytanie, jak często będziesz korzystał z tych funkcji za posrednictwem tego odtwarzacza.
Ja mam np bluray samsunga (jeden z najtańszych ok.300 zł), odtwarza wszystkie potrzebne formaty, odtwarza z usb, ma dostęp do internetu przez pc, odtwarza filmy strumieniowo z sieci.

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
matb napisał/a:

Ale przecież dziś znaczna część odtwarzaczy DVD jest też równocześnie odtwarzaczem multimedialnym i to nawet z tunerem DVB-T :-)
A jeśli ktoś ma sporo płyt DVD, to raczej nie będzie bawić w typowy, "zwykły" odtwarzacz multimedialny.

Skocz do: