damdam  Dołączył: 13 Maj 2012
  [K200D] Adapter m42- problemy
Witajcie! To moje pierwsze kroki na forum, stąd możliwe, że gdzieś już pojawił się ten temat, jednak przy pomocy wyszukiwarki nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na mój problem :) mianowicie razem z moim pentaxem k200d używam adapteru m42 oraz najczęściej obiektywu helios44. Jednak ostatnio zauważyłem, że nie mogę swobodnie manipulować przysłoną, tj nie mogę jej zwiększać. Jeśli już raz dam na przysłonę 2, otwór cały czas pozostaje tak szeroko otwarty. Mam nadzieje, że mi pomożecie, ew podeślecie linka, gdzie znajdę odpowiedź wytłumaczoną w dość prosty sposób :D pozdrawiam!

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
W jaki sposób blokujesz popychacz przysłony? Musi być zablokowany w pozycji wciśniętej aby obrót pierścienia przysłon powodował faktyczne przymykanie przysłony.

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
damdam, kluczową sprawą jest blokada pierścienia przysłony, jak wspomniał o tym plwk, w internecie jest masa porad jak to zrobić, wystarczy wpisać "helios blokada bolca przysłony" - wersja 44m4 ma automatyczną przysłonę - w body z mocowaniem M42 masz taką "szufelkę", która w momencie naciśnięcia spustu do połowy (tylko w tedy) przymyka przysłonę do zadanej wartości (+dokonuje się pomiar światła) - w Pentaksietej "szufli" ;-) brak, więc nie ma co fizycznie wciskać bolca - trzeba go zablokować przełącznikiem na obiektywie A/M (gdy taki występuje) alb fizycznie...

PS. jakbyś miał problem zapraszam na PW - mam prostu i sprawdzony (+ bezinwazyjny sposób, który umożliwia blokadę bolca z możliwością jego odblokowania w równie prosty sposób)

[ Dodano: 2012-05-14, 08:31 ]
ew. można jeszcze zapolować na przejściówkę M42/K z wbudowanym "dyngsem" do blokady - nazywa się ona adapterem z blokadą bolca :->

Skocz do: