stanislaw2235  Dołączył: 19 Maj 2012
  [K-7] wyleciałami matówka
Witam. Od roku używam pentaxa k7 . Nigdy nie miałem z nim problemu. ALe wczoraj kiedy chcialem zrobic zdjecie. patrze wyleciała matówka . Wyciągnalem ją nie dotykając . Teraz proszę o pomoc co mam zrobic . Czy da się jakos samemu ja włozyc czy trzeba do serwisu bardzo proszę o odpowiedź. :?:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Oprócz matówki musi być podkładka dystansowa. Musiałeś jakoś zaczepić o zamek i odpiąć ramkę. Zapina się bez problemu tylko elementy muszą być włożone we właściwej kolejności. Patrząc od strony pryzmatu najpierw podkładka a następnie matówka (matową stroną do pryzmatu), ułożyć na ramce i zatrzasnąć.

Tu masz opis http://www.katzeyeoptics.com/files/install_11.pdf

jak wygląda ta podkłada i gdzie sie zapodziala ??

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Podkładka to taka blaszka z żółtego metalu wielkości matówki i szerokości około 1 mm w kształcie litery C. Grubość została dobrana przy montażu.
Gdzie się podziała to Ty powinieneś wiedzieć. Pewnie została w ramce lub gdzieś wewnątrz komory lustra. Uważaj żeby nie uszkodziła migawki.

dziekuje bardzo za rade ale chyba odam do serwisu wole nie ruszac nie mam pojęcia o tym a nie chce zepsuc.

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
Nie przesadzaj, a co tam jest do zepsucia?
Podkładki wcale nie musiało być, do tej pory w dwóch K7 w których matówkę wymieniałem nie było podkładki, więc wcale u Ciebie być nie musiała, gdyby była to coś wielkości 26/18mm chyba byś zauważył.

Kolega plwk Ci dokładnie napisał jak, wkładasz matówkę i zatrzaskujesz ramkę i to cała filozofia, bez obrazy ale to robota nieskomplikowana nawet dla dziesięciolatka.

berpa  Dołączył: 01 Lis 2010
k-5 też nie ma podkładki a jakoś nie chce mi się wierzyć żeby matówki z k-5 i k-7 czymś się różniły :?: .
po prostu wkładasz matówkę równo i odpowiednią stroną tak jak w linku powyżej ( najlepiej trzymając matówkę za uszko jakąś tępą pincetką np. filatelistyczną )i zatrzaskujesz ramkę czymkolwiek płaskim i tępym.
a jeśli już koniecznie chcesz wydać te ileśtam złotych to znajdź na forum kogoś z twojego miasta i po wymianie matówki postaw jemu ( i sobie ) kolejkę :-B .

jest ktoś z okolic Tarnobrzega Sandomierza Rzeszowa kto by wymieniła matówke bardzo prosze o odpowiedz.?

[ Dodano: 2012-05-21, 17:22 ]
DZIEKUJE wszystkim za cenne uwagi i porady. Odważyłem się wszystko gra jest jeden mały paroszek ale damy z nim rade . Dziekuje wszystkim za pomoc jestescie cudowni :)

berpa  Dołączył: 01 Lis 2010
stanislaw2235 napisał/a:
jest ktoś z okolic Tarnobrzega Sandomierza Rzeszowa kto by wymieniła matówke bardzo prosze o odpowiedz.?

[ Dodano: 2012-05-21, 17:22 ]
DZIEKUJE wszystkim za cenne uwagi i porady. Odważyłem się wszystko gra jest jeden mały paroszek ale damy z nim rade . Dziękuje wszystkim za pomoc jestescie cudowni :)

po prostu chciałeś posępic na piwie :-P .
no to gratuluje przełamania stresu ;-)

Skocz do: