manfred  Dołączył: 31 Sty 2009
Jak osiągnąć taki efekt? [przykład]
Witajcie. Myślę, że wybrałem dobry dział. Rzuciło mi się w oczy ostatnio zdjęcie, chciałbym zapytać jak można osiągnąć taki efekt. Gdyby znalazł się ktoś chętny, kto chciałby wytłumaczyć początkującemu leniowi jak do takiego zdjęcia dojść to będę bardzo wdzięczny. Z racji, że zostało zamieszczone w ogólnym serwisie, przez anonimową osobę, wolę podać bezpośredni link.

KLIK

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Ja uczyłem się i uczę dalej przeglądając devianart i tam szukam presetów do PS np. i potem analizuję krok po kroku co jest robione na zdjęciu i robię to sam, kręcę suwakami itp i patrzę jak się zmienia efekt. Będzie trudno wytłumaczyć jak zrobić takie zdjęcie bo każde jest inne i trzeba wiedzieć gdzie przesunąć czy co użyć żeby na końcu takie coś było.

gilby  Dołączył: 28 Lut 2007
1. Bardzo miękkie światło - pewnie pochmurny dzień
2. Mała głębia ostrości. Autor użył Nikona D90 i 35/1.8. Z Twojego zestawu użył bym K200D i 50mm/1,7.
3. Ocieplenie barw na zdjęciu - tutaj już photoshop. Generalnie przesunięcie barw w stronę żółci i czerwieni.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
O zachodzie, przy niskim słońcu, można takie kolory uzyskać z minimalną obróbką.

Jimmy  Dołączył: 27 Lis 2007
A przy braku miękkiego obiektywu można założyć UVałkę delikatnie posmarowaną wazeliną.

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Tak jak napisał plwk plus ważna jest jeszcze odpowiednia pora roku ;)

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
plwk napisał/a:
można takie kolory uzyskać z minimalną obróbką.
Ewentualnie slajd typu Rollei CR200 :-P

aha, zapomniałem - potrzebny jest jeszcze lasek, mostek i dziewczyna :mrgreen:

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Zawsze myślałem że ten obiektyw (nikkor 1,8/35) stosuje się na przysłonach od 2,2 wzglednie 2 bo 1,8 to juz mydło . Pentax mozliwościami podpięcia 35 tek manualnych bije na głowę każdy system . Na stary filtr nanieść żelatynę malutkie ilosci i będzie piękny efekt . Nikkor 35/1,8 to fajny obiektyw bo tani i jasny i to wszystko

Cytat
Nikkor 35/1,8 to fajny obiektyw bo tani i jasny i to wszystko

Nikkor 35/1,8 to genialny obiektyw, ostry od f1,8, szybki, celny, z ładnym rozmyciem tła i do tego za grosze.

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Mam od kilku lat ten obiektyw jego ostrość na 1,8 jest słaba . Nie pracujemy na nim na przysłonach niższych niż awaryjnie 2 a 2,2 juz jest nieźle . Jest niezly za te pieniądze . Porównujac do 35/1,4 nie wypada blado a jego cena jest kilkakrotnie niższa . Jednak jest sporo słbszy od Mira 24 czy Pentaxa 35/2 nota bene super obiektyw , jednak droższy . Używam nikkora 35/1,8 z D300s i D90 . Przy D700 daje ciemniejsze rogi ale po lekkim obcięciu nie ma śladów winietowania . Ale tak naprawdę najlepszą 35 tkę miałem po zjustowaniu w zakladzie Pentaxowskiej 35 /2,8 . To był piękny obiektyw . Jednak pierwszy raz widziałem aby do portretu użyć 35/1,8 Nikkora . Człowiek uczy się przez całe życie i pozostaje niedouczony

Ja używałem bardzo długo 35/1.8 na d300 i miałem bardzo ostry egzemplarz. Na 1,8 w centrum kadru żyleta. Musiał bym się cofnąć rok, żeby poszukać przykładów.
Po przesiadce na d700 przesiadłem się na 35/2.0D. I ten nie jest już taki ostry.

wAdzia  Dołączyła: 26 Gru 2009
Odnośnie obróbki tego zdjęcia jeszcze: wszystko to,co wspomnieli koledzy wyżej plus dodałabym do tego, by otrzymać lekko przydymiony efekt: w PSie warstwy dopasowania-> ekspozycja-> suwaczek offset (nie wiem jak to się w polskiej wersji nazywa :-) ) lekko w prawo. Ewentualnie warstwy dopasowania-> gradient (kolor biały) dostosować promień i miejsce gradientu oraz przeźroczystość warstwy.

akagi66  Dołączył: 16 Lis 2007
Jimmy napisał/a:
A przy braku miękkiego obiektywu można założyć UVałkę delikatnie posmarowaną wazeliną.

za czasó mojego taty zakładali pończochę :mrgreen:

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
?
manfred napisał/a:
chciałbym zapytać jak można osiągnąć taki efekt

Czyli "jaki"? Bo co napisać? Poszukaj modelki z takimi włosami albo odpowiedniego koloru farby do włosów i znajdź modelkę, która się na ten kolor zgodzi? Poczekaj do jesieni na odpowiednie kolory (lub zamień w obróbce zieleń liści na kolory jesieni - co chyba miało miejsce, bo fotka w maju i jeśli w naszej strefie klimatycznej).
Taki efekt... Chyba dobrze byłoby widzieć i wiedzieć, co było materiałem wyjściowym, żeby rozdzielić efekt "zastany" od efektu "obróbki". Ale zdaję sobie sprawę, że dostępu do dwóch wersji pewnie mieć nie będziemy, więc IMHO modelka i jej kolory pewnie "zastane", zaś tło obrabiane kolorystycznie.

Jimmy  Dołączył: 27 Lis 2007
akagi66 napisał/a:
za czasó mojego taty zakładali pończochę :mrgreen:

Można i pończochę, ale używając wazeliny możesz decydować, który fragment i jak mocno rozmyć.
Pończochę preferowałem na obiektywie powiększalnika.

tomekkarol  Dołączył: 17 Sty 2010
Jimmy napisał/a:
Pończochę preferowałem na obiektywie powiększalnika.

Znam lokalizacje pończoch dające więcej radości ale nie o tym, nie o tym.... ;-)

W temacie - przy całej obróbce podanej wyżej warto zastosować zmniejszenie makro- i mikrokontrastu, nie zastąpi Ci on całkowicie zachodzącego słońca ale unikniesz drastycznych przejść światło-cień i "zmiękczysz" ogólny wyraz pracy.

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
Potrzebne są
- Dziewczyna o rudych włosach
- Jesień
- Pora dnia i pogoda, stawiam na złotą godzinę czyli godzina przed zachodem słońca wtedy światło ma ciepłą barwę i lekko pochmurny dzień, widać że było bardzo miękkie światło)
- najlepiej stary manualny obiektyw o neutralnym oddaniu barw, (poziom czerni na bluzce daje do myślenia, to szkło dość neutralne, nie podbijające sztucznie kontrastów jak szkła dedykowane do cyfry) i dość jasny tak do F2
- pachnie mi jeszcze jakimś filtrem barwnym

Obróbki wcale nie musiało być zbyt dużej.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Grzechotnik napisał/a:
(poziom czerni na bluzce daje do myślenia, to szkło dość neutralne, nie podbijające sztucznie kontrastów jak szkła dedykowane do cyfry)

możesz rozwinąć ?

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
Fafniak napisał/a:
możesz rozwinąć ?

Rozwinięcie chyba już miało miejsce... ;-)
Może ktoś ma bardziej wyczulone oko? Ja tam (może i na szczęście nawet) się nie znam...

Skocz do: