alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
matb napisał/a:
alkos, ja wiem, że taki jest. Tylko że JA go nie mam, a bym w sumie wolał od M50/1,7.

Serio? Ale to przeciez znikoma różnica w perspektywie... a 55tka to "troche" duza jest...

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Różnica znikoma, szkło kloc - ale mało kto takie ma. A M 50 ma prawie każdy ;-)

matb napisał/a:
Różnica znikoma, szkło kloc - ale mało kto takie ma.

Malo kto to ma Noctiluxa :-P - a to dopiero kloc! :-)

pape  Dołączył: 11 Lis 2006
alkos napisał/a:
Tak, jesli chodzi o fizyczna ogniskowa. Jesli o efekt na zdjeciu - to 75mm.

Chciałem być poprawny politycznie.

matb napisał/a:
Niech Wam będzie - 50mm w cyfrze fajne jest. Ale ja bym wolał 55, a może nawet 60 :-p

A czemu nie 70 :-P . Ja używam 55 z MEs - bardzo pasują do siebie.

Dancer  Dołączył: 04 Wrz 2006
matb napisał/a:

Ja mam K 55 1,8 i jestem BARDZO zadowolony : ) BARDZO

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
No, a ja mam od tygodnia DA 70 - ten od asklopa i nie powiem jaki jestem :mrgreen: :mrgreen:

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
matb napisał/a:

Ja mam, ja mam (cieszę się jak dziecko :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ) - niestety widzę, że pape i Dancer też mają więc chyba aż tak mało popularne to szkło nie jest. Wszyscy mają jakieś limitedy, to myślałem, że i ja czymś zabłysnę :-) ale spóźniłem się z odpowiedzią.

Generalnie 1.8/55mm to wcale nie jest kloc :-) bardzo przyjemne szkło. Pierścień ostrości chodzi o wiele przyjemniej niż w M-kach, które posiadam, ale niestety ciut gorzej niż w SMC Takumarze 1.8/55mm, który jest optycznie prawdopodobnie tym samym szkłem co 1.8 z serii K.
Kiedy kupiłem M-kę 1.7/50 porównywałem ją z Takumarem i odniosłem wrażenie, że jednak Tak jest odrobinę lepszy, przynajmniej otwarty (może to ta delikatna różnica w przysłonach 1.8 vs 1.7, ale przy przysłonie 2 też chyba wynik był na korzyść Takumara).
Pentaksa 1.8/55mm mam bo mi się podoba i chciałem go mieć w swojej kolekcji, zdjęcia i tak najczęściej robię SMC-A 1.4/50mm mimo, że panuje ogólne przekonanie, że jest gorzej wykonany ;-) bo użyto w nim tworzyw, więc to pewnie obciach i siara robić zdjęcia takim szkłem :->
:lol:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Zapewne, mimo że to Pentax to zależy również od egzemplarza. Mam 50/1.7 M oraz A i to A jest od M-ki dużo lepsze.

ursusek  Dołączył: 14 Maj 2007
A jest dużo lepsze,ale i dużo droższe :-> .Każdy kupuje na miarę swoich możliwości.Ostatnio prześladuje mnie pech,mój kot wskoczył na nowy TV LCD 32 cale aby z telewizora wskoczyć na szafę,wskoczył ale tv spadł ze stolika i szlag go trafił :-> i to nie jest śmieszne bo do spłaty zostały mi 23 raty.Kot zyje i ma sie dobrze :mrgreen: .

ursusek napisał/a:
Kot zyje i ma sie dobrze

Czyli możesz się jeszcze zemścić? Bardzo dobrze.

(cholera, nie zazdroszcze...)

superkomornik  Dołączył: 02 Sty 2007
Ja używałem krótko SMC-M 50/1.7 i był niezły. Lepszy niż A 50/2.0 i bardzo podobny do F 50/1.7. I tak Helios 44M-4 był ostrzejszy :-P :-P

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
mam zarowno SMC-M 50/1.7 jak i SMC-A 50/1.7 - moge powiedziec tylko tyle, ze pod wzgledem optycznym te szkla sa praktycznie identyczne.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Ja uzywałem M 50/1.7 i zmieniłem na AF 50/1.4 głównie ze względu na AF. Optycznie z obu szkieł byłem i jestem zadowolony. IMHO KA lub KAF maja ta przewagę że mozna ich używac w trybach półauto w związku z tym są bardziej praktyczne/wygodne niz szkła w wersji K i M

no jesli mowisz o AF, to oczywiscie - sa o wiele wygodniejsze. a jesli mowa o A, to w sumie... wiesz, jak jest ciemno to A zawsze bedzie chcial robic na pelnej dziurze (tez mi filozofia ;) ), a jak bedzie jasno, to bedzie zamykal sie powoli w gore. IMHO to ja sobie sam moge wywnioskowac, czy przymknac czy nie (przy Mce / Ka) ;) no ale niektorym to A moze faktycznie ulatwia bardzo zycie.

AF to juz inna historia. AF to szlo, przy ktorym nie trzeba myslec (relatywnie ;))

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
jesli mowa o A, to w sumie... wiesz, jak jest ciemno to A zawsze bedzie chcial robic na pelnej dziurze (tez mi filozofia ;) ), a jak bedzie jasno, to bedzie zamykal sie powoli w gore.

Źle kombinujesz. Pozycja A to nie to samo, co pełna "zielona" automatyka. Posiadanie pozycji 'A' na przysłonie pozwala m.in. na pracę przy priorytecie przysłony (ustawiana z korpusu), a to już jest bardzo wygodne. W M-kach trzeba mierzyć światło dodatkowo naciskając AE-L.

Ponadto pozycja A umożliwia pracę z pomiarem matrycowym i z automatyką lampy.

ogolnie bEEf i plwk - przyznaje Wam racje (i tak nie mam wyjscia ;) )

Troll  Dołączył: 07 Maj 2006
no to się chwalimy:) mam F50/1,7 i jestem bardzo zadowolony, polecam ten słoik

Troll napisał/a:
no to się chwalimy:) mam F50/1,7 i jestem bardzo zadowolony, polecam ten słoik

Nie wystarczy wyedytować stopkę?

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
Przepraszam, że się doczepię do wątku ale nie chcę zakładać nowego. Mam od kilku tygodni k10d i na razie kita. Chciałem kupic do niego na początek jakąś pięćdziesiątkę. I teraz mam mały dylemat. Nie wiem czy kupić 50 1.7 M czy 50 2 A. Z tą A bedzie mi współpracować lampa a M jest troszkę jaśniejsza. Jak z jakośćią A ? jeśli nie ma większej różnicy to kupię A. Proszę o podpowiedz

Skocz do: