bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Fafniak napisał/a:
Grzechotnik napisał/a:
(poziom czerni na bluzce daje do myślenia, to szkło dość neutralne, nie podbijające sztucznie kontrastów jak szkła dedykowane do cyfry)

możesz rozwinąć ?

Prawdopodobnie chodzi o to, że czerń bluzki nie jest zbyt głęboka. Faktycznie miewałem taki efekt z obiektywami od pleśniaków, ale obstawiałbym tutaj raczej kiepskie powłoki w tych starych, a nie sztuczne podbijanie w nowych ;)

A i tak ten efekt może być efektem jednego kliknięcia w przycisk "warm portrait" w jakimś sofcie - takie czasy.

elgreen  Dołączył: 23 Sie 2008
manfred napisał/a:
jak można osiągnąć taki efekt
Zdjecie ze zmniejszonym zakresem tonalnym. Takie LDR (low dynamic range) w przeciwienstwie do rownie popularnego HDR - tony najciemniejsze i najjasniejsze nie pojawiaja sie - co widac na histogramie (z pominieciem kanalu czerwonego, bo czerwien jest podbita). Dodatkowo podbite podstawowe kolory w specyfice profilu kolorow nikona "vivid". Glownie czerwony, bo tony zielone i niebieskie sie na obrazie nie pojawiaja.

No i do tego pewnie masa innych szczegolow nie do odgadniecia ;-)

manfred  Dołączył: 31 Sty 2009
wybaczcie, nie miałem dostępu do Internetu, stąd brak odzewu z mojej strony. Dzięki wielkie wszystkim za rady. Zgadzam się. Może to być zarówno stara powłoka w manualnym obiektywie, jak i LDR (w przeciwieństwie do HDR) i wiele wiele innych, jak mówicie jesień, a dużo i tak się nie odgadnie. Mimo to na większość typów bym nie wpadł, dzięki za pomoc :-)

Skocz do: