krzyber  Dołączył: 24 Sty 2008
Markus, dzięki.

columbo1959  Dołączył: 27 Paź 2009
Czy pliki DNG ale z Pentaxa k20 da się otworzyć tym programem? Jeśli tak, to dlaczego nie mogę tego uczynić?
columbo@wp.pl

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Nie da się. Tylko z Samsunga.

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Pewnie sprawdzany jest nagłówek pliku DNG jak pisze w nim Samsung to program otwiera i umożliwia edycję a jak coś innego to blokuje możliwość odczytu...

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
W sumie polubiłem ten soft było nie było darmowy.
AL używam raczej tylko do zdjęć z innych aparatów i pomimo takiej reklamy i ceny nie jest to do końca dobry program.
Nie rozumiem jak Adobe mogł zrobić takiego knota że rawy z tego samego obiektywu wychodzą gorzej z korpusu 20 MP niz 14 MP?.

SRW ma też korektę perspektywy czego w AL nie mogę wyszukać a przecież wygodnie to zrobić już na etapie wywoływania.

Pozostaje odpowiedziećc na pytanie który soft wyciągnie więcej detali niby SRW pod tym względem wgo netowych opinni jest kiepski ale poczytałe,m instrukcję i stwierdziłem, że nie umiałem do tej jpory wycisnąć maksimum z tego softu bo nie znałem pewnych niuansów demozaikowania.
Spróbuję jeszcze raz zrobić porównanie dla mocno detlicznego pliku i zobaczymy.
Generalnie to wciąż nie ma idealnego softu jeden ma to inny tamto a żaden nie ma wszystkiego co potrzebne do wywołania.

mr.ra66it  Dołączył: 03 Wrz 2011
AL ma wygodną w obsłudze korekcję perspektywy - poszukaj przy ręcznych ustawieniach korekcji dla obiektywu.

Hmm...nigdy tam nie zajrzałem bo mój obiektyw nie wymaga korekcji :-D

Dzięki poszukam.
A jak zrobić, żeby widzieć pełne 3:2 zamiast 16:9 w przypadku plików RAW?
(robiłem RAW+jpg w proporcji 16:9 i RAWy też tak mi AL widzi)

TomPL  Dołączył: 10 Maj 2012
Mi SRC w RAW daje cały obraz (4:3) nawet gdy jpg zapisuję w 3:2 :)
Ale mam inny problem - nie potrafię przy pomocy SRC odszumić zdjęcia. Jpg z aparacie świetnie są odszumiane, a w SRC właściwie nie potrafię uzyskać żadnego odszumiania, tak jakby "noise reduction" w ogóle nie działała - co mogę robić źle?

TomPL napisał/a:
Mi SRC w RAW daje cały obraz (4:3) nawet gdy jpg zapisuję w 3:2 :)
Ale mam inny problem - nie potrafię przy pomocy SRC odszumić zdjęcia. Jpg z aparacie świetnie są odszumiane, a w SRC właściwie nie potrafię uzyskać żadnego odszumiania, tak jakby "noise reduction" w ogóle nie działała - co mogę robić źle?

W SRC nie mam problemu - problem z proporcją mam w lightroomie którego jeszcze nie znam perfekcyjnie.
W kwestii odszumiania w src to jest ono dostępne w zakładce odtrości.
To podwójna ikonka - jedna do ostrości-stopnia wydobycia detali a druga do odszumiania.
Jedno jest powiązane z drugim więc logiczne.
Kompromisowa opcja gotowa to Natural.
Jak chcesz bardziej odszumić to wybierz coś powyżej (kosztem detali) jak chcesz więcej detali to poniżej z listy (wzrost szumu).
Dodtakowo mając na uwadze powyższe zależności możesz ustawić coś wg włanych preferencji i zapisać na stałe podobnie jak w każdej innnej jzakładce (krzywa kontrastu, kolor, Zakres tonalny, odcienie kolorów itd itp.).
Jedna uwaga - coś co zapiszesz przy obróbce RAW nie zapisuje się dla plików jpg i trzeba to skopiować.
Generalnie szybciej mi suię pracuje w SRC niż w L.
Zapisałem kilka szablonów które wczytuje na początek drobne modyfikacje (bo zawsze mam dylemat w kwestii kolorów) i gotowe.

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
SRC to dobry soft.

Można też korzystać z dodatkowych presetów :

http://www.isl.co.jp/SILK...aste/index.html

Efekty są całkiem fajne...

Kfan napisał/a:

To podwójna ikonka - jedna do ostrości-stopnia wydobycia detali a druga do odszumiania...

Ja to generalnie wiem, ale to.. nie chce mi działać!?
Po pierwsze - mimo zmian w ustawieniach "noise reduction" nie widać zmiany na podglądzie na bieżąco - czy to normalne?
Po drugie - zdjęcie wyeksportowane do jpg, czyli "one scene development" wykazuje w zasadzie braki odszumiania, mimo wybrania opcji "noise reduction priority", tak jakby ono nie było w ogóle uruchomione. Dla innych ustawień też nie widać pozytywnych efektów.
Poniżej fragmenty zdjęcia:
1. z aparatu, pięknie odszumione, choć oczywiście widać pewne braki ostrości z tym związane
http://fotosik.org/images/13705898563117409224.jpg
2. z SRC, wyraźne braki odszumiania
http://fotosik.org/images/00892093186890713131.jpg

Zdjęcie było robione w nocy, ISO800, zresztą exif jest dostępny. SRC version 4.0.2.4

[ Dodano: 2012-05-15, 15:45 ]
Markus napisał/a:
SRC to dobry soft.

A jakieś "normalne" presety można gdzieś znaleźć?

Pajkiewicz  Dołączył: 26 Paź 2009
wczesniej korzystałem z tego programu i do moich prywatnych celów spokojnie wystarczał ale teraz mam nowy komputer z zainstalowanym win 7 64 i widze na stronie samsunga ze wspracie jest tylko pod win 7 32? Tzn. ze nie chodzi on pod win 7 64?

Pajkiewicz napisał/a:
wczesniej korzystałem z tego programu i do moich prywatnych celów spokojnie wystarczał ale teraz mam nowy komputer z zainstalowanym win 7 64 i widze na stronie samsunga ze wspracie jest tylko pod win 7 32? Tzn. ze nie chodzi on pod win 7 64?

Chodzi.

[ Dodano: 2012-05-16, 11:51 ]
TomPL napisał/a:
Kfan napisał/a:

To podwójna ikonka - jedna do ostrości-stopnia wydobycia detali a druga do odszumiania...

Po pierwsze - mimo zmian w ustawieniach "noise reduction" nie widać zmiany na podglądzie na bieżąco - czy to normalne?

Wczytałem to zdjecie w jpgdo SRC i wcale nie mogę go ruszyć a normalnie pliki jpg z Samsunga obrabiam jak RAWy.
Pliki jpg - nie z Samsuunga nie mogę edytować
Na pewno to zdjecie jest zrobione Samsungiem?

[ Dodano: 2012-05-16, 11:56 ]
Markus napisał/a:
SRC to dobry soft.

Prwsetów można tworzyć tysiące własnych i kombinować nimi zależnie od potrzeby np dla wybranych zdjęć przypisac włąsny kolor albo krzywą kontrastu albo WB.
Jest to wygodniejsze niż synchronizowanie w AL.
Jedyne co to w AL jest minimalnie lepsze to wydobycie drobniutkich detali.
SRC działa jakby z "grubszym ziarnem".

Pajkiewicz  Dołączył: 26 Paź 2009
Kfan napisał/a:
Chodzi

Dzieki, ciekawe tylko dlaczego na stronie samusnga pisza ze jest komaptybikny z win 7 32, a nie wspiera go win 7 64, jakies problemy ze stabilnoscia?

Kfan napisał/a:

TomPL napisał/a:
Kfan napisał/a:

Wczytałem to zdjecie w jpgdo SRC i wcale nie mogę go ruszyć a normalnie pliki jpg z Samsunga obrabiam jak RAWy.
Pliki jpg - nie z Samsuunga nie mogę edytować
Na pewno to zdjecie jest zrobione Samsungiem?

To jest fragment zdjęcia zrobionego EX1. Wczytałem RAW do SRC, wyeksportowałem do JPG na ustawieniach Default plus Noise reduction priority. Potem przyciąłem fragment tego jpg'a - masz zresztą pełny opis w exif-ie. Mogę wystawić cały RAW i cały JPG z aparatu, tyle, że to jak wiesz 22MB... wystawić?

Pajkiewicz napisał/a:
Kfan napisał/a:
Chodzi

Dzieki, ciekawe tylko dlaczego na stronie samusnga pisza ze jest komaptybikny z win 7 32, a nie wspiera go win 7 64, jakies problemy ze stabilnoscia?

Nie wiem, nie stwierdzam żadnych problemów ze stabilnością.
Zawze możesz sie przekonać i sprawdzić.

TomPL nie wiem co się stało ale SRC nawet moje jpgi przestał edytować.
Stało się to po upgrade do najnowszej wersji i musze sprawdzić czy na innym kompie też tak jest ewentualnie poszperać w ustawieniach może sobie niepoatrznie wyłączyłem edytowanie jpgów?
RAWów z EX-1 nigdy nie obrabiałem nie mam doświadczenia w tym temacie.
W każdym razie RAWy z NXa odszumiać choć zawsze ten parametr używam w stopniu minimalnym bo odszumianie zaciera detale a to mnie bardziej drażni niż szum.
Bawię się też w Lightroom i wydaje mi sie zę tam można uzyskać nieco lepsze rezultaty w tej kwestii na ale z kolei w SRC wygodniej mi sie pracuje na większych ilościach zdjęć.

No to kicha - a miałem nadzieję, że mi pomożesz...
Może powinienem wypróbować starszą wersję SRC 3.2 ?

TomPL napisał/a:
No to kicha - a miałem nadzieję, że mi pomożesz...
Może powinienem wypróbować starszą wersję SRC 3.2 ?

Nie zaszkodzi.
Niemniej suwaczki o których wspomnialem powinny działać.
Ja raczej staram się je wyłaczać czyli przesuwam do lewej 8-) .
Nie mam zaszumionych mocno zdjęć bo rzadko przekraczam ISO 800 to i doświadczenia w tekj kwestii mizerne. Wiem ż eowszem przesuwnaie do prawej odszumia i tyle.
Możłiwe, że jesteś niecierpliwy i nie poczekasz na skutek operacji?
Na przykład wolny komputer może zadziałać po chwili zanim przeprowaadzi operację.

To raczej nie to, mam Intel i5-2500 3,30Ghz z Win-7 (32 bit) i dobrze chodzi.
Spróbuje wersję 3.2...

TomPL
pobrałem z testu (na fotopolis) EX1 rawa przedstawiajaącego "hamerykańską" brykę w nocnym świetle wykonaną na ISO 1600.
Przesunąłem tak na szybko 4 suwaczki całkiem w prawo i szumu niet.
Mało tego fota wciąż zachowuje wyrazistość.

PS.
Coraz bardziej zarażam się tym kompaktem wszak kosztuje tylko 900 stówek nówka a szkiełko 1,8-2,4 i taki użyteczny zakres jak 24-70 to bardzo przydatne narzędzie. ...
Reasumując odszumianie działa.

Skocz do: