pazuzu88  Dołączył: 14 Kwi 2011
Uparliscie sie tej nazwy HDR. Chodziło mi dokładnie o coś takiego http://pl.wikipedia.org/w...Range_Increase. Działam na maskach w PS Elements, z dnia na dzień wychodzi to lepiej.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Czy to nie Ty nadałeś nazwę wątkowi, używając określenia HDR? Dlaczego w tytule nie pytałeś się o DRI?

White  Dołączył: 31 Paź 2008
plwk napisał/a:
Dlaczego w tytule nie pytałeś się o DRI?

Bo to taki zespół i by było jeszcze więcej zamieszania pewnie.

pazuzu88  Dołączył: 14 Kwi 2011
Wtedy jeszcze nie miałem zielonego pojęcia jak to się nazywa. Teraz już wiem. Dlatego tak właśnie sformułowałem temat jak i pytanie, gdybym wiedział to bym napisał. Możecie mi wierzyć:)

hitman1986  Dołączył: 17 Mar 2008
Kfan napisał/a:
HDRa nie wyglądającego jak HDR nie ma sensu robić bo i po co?

Za to pytanie należy Ci się order z ziemniaka.

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
Przy okazji Raw Challenge czasem robiłem w ramach przedłużenia zabawy coś takiego jak "uśredniona" obróbka z nadesłanych prac. Za pomocą czegoś takiego http://fusion.ns-point.com/ Żeby nie było "typowego" HDR, a jedynie składanie poszczególnychy wersji (w Twoim przypadku różnie naświetlonych ujęć), używałem przycisku SUM (summator), a następnie wybierałem proces Averaging.
Moim zdaniem efekty były całkiem zadowalające i HDR nie przypominały. Wiadomo, że pełniejszą kontrolę będziesz pewnie mieć, gdy się np. w PSE pobawisz, ale nie każdemu czas pozwala i nie każdy chce się zagłębiać w tajniki obróbki.
Program jest darmowy (donationware - możesz wpłacić "datek" dla Autora) i chyba warto go wypróbować - jeśli nie przypadnie Ci do gustu, możesz go przecież odinstalować.

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
hitman1986 napisał/a:
Kfan napisał/a:
HDRa nie wyglądającego jak HDR nie ma sensu robić bo i po co?

Za to pytanie należy Ci się order z ziemniaka.

Pewnie tak :-D

Miałem na myśli to ,że wprawne oko rozpozna co było składane z więcej niż 1 ujęcia a co nie.

Jeżeli zakres tonalny sceny nie przekraccza za bardzo możliwości matrycy to wszystkie dodatkowe techniki i softy są raczej zbędne bo jak wspomniałem sprawę załatwia krzywa kontrastu w wywoływarce RAWa + narzędzia do oddzyskiwania "świateł i cieni" - efekty wyjdą bardzo zbliżone (pod warunkiem optymalnego naświetlenia) a odpada postprocessing wywołanego zdjęcia.

Skocz do: