TomPL  Dołączył: 10 Maj 2012
Łomatko kochana! Chyba coś zaczęło się dziać :evilsmile:
Trudno uwierzyć, ale wygląda na to, że gdy mam podgląd całego zdjęcia, a w każdym razie mniej niż 100% to nie ma reakcji na ustawienia odszumiania ( a może i na inne tez nie ma?!). Gdy w podglądzie dam 100% lub więcej to nagle podgląd ożywa i pokazuje zmiany zgodnie z suwaczkami! Co więcej, utworzony JPG wreszcie też uwzględnia te ustawienia.
To ja 3 tygodnie szukam, co źle ustawiam, a tu taki numer??? Czy to normalne, że gdy podgląd pokazuje obrazek w wielkości < 100% to zaminy nie są uwzględniane/pokazywane? :evil: :evilsmile: :roll:

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
TomPL napisał/a:
Czy to normalne, że gdy podgląd pokazuje obrazek w wielkości < 100% to zaminy nie są uwzględniane/pokazywane? :evil: :evilsmile: :roll:

Jak najbardziej normalne dlatego też nie ma sensu bić piany o szumach itd jeśli ogląda sie zdjęcia na monitorach o różnej jakości rozdzielczości itd.
Po prostu w mniejszej skali zdjęcia zmiany jakich dokonujesz w kwestii odszumiania i wyostrzania nie są tak zauważalne jak w 100%.

Albo nie zrozumiałeś albo generalizujesz.
Mam 24 calowy monitor, spokojnie widać szumy i ostrości nawet gdy zoom = 33% (w takim zoomie mam całe zdjęcie na monitorze). Najwyraźniej SRC ignoruje przetwarzanie ustawień noise/sharpness, gdy zoom < 100% :roll: Inne ustawienia (color, contrast, itd.) są na bieżąco przetwarzane niezależnie od wybranego zoom'u.

cube007  Dołączył: 12 Mar 2009
TomPL napisał/a:
Czy to normalne, że gdy podgląd pokazuje obrazek w wielkości < 100% to zaminy nie są uwzględniane/pokazywane? :evil: :evilsmile: :roll:
Normalne w sofcie opartym na Silkypix (przynajmniej jesli chodzi o odszumianie)

Dzięki za pocieszenie, choć spóźnione, bo trochę nerwów zjadłem przez tę "normalność" ;)

TomPL napisał/a:
Albo nie zrozumiałeś albo generalizujesz.
Mam 24 calowy monitor, spokojnie widać szumy i ostrości nawet gdy zoom = 33% (w takim zoomie mam całe zdjęcie na monitorze). Najwyraźniej SRC ignoruje przetwarzanie ustawień noise/sharpness, gdy zoom < 100% :roll: Inne ustawienia (color, contrast, itd.) są na bieżąco przetwarzane niezależnie od wybranego zoom'u.

Zrozumiałem, jednak nie wiedziałem jaki masz monitor.
Nie wiem w czym rzecz- ja widze zmiany. które wnoszę z tym, ze oczywiście nieco inaczej w zalezności od powiększenia.
Dla pewności podgladu szybciutko wciskam shift+strzałka celem zoomo100% i przywracam dopasuj na przeciwnej strzałce.
Wystarczy shift i strzałka w górę żeby dostrzec wyraźnie zmiany w odszumieniu.
Najmniej widoczne są rzeczywiście w rozmiarze dopasuj do okna i mniejszym to wcale.
Domyślam sie że dział to proprocjonalnie do powiększenia - gęstośi pikseli na powierzchni monitora.
Tak czy inaczej "trenując" na fotce samochodu z fotopolis widzę, że nawet zerowe odszumienie + dosyć mocne podostrzenie w widoku FulllScreen daje ładny obrazek gdzie widac tylko takie ziarenko a przecież przy świetle 1,8 tak wysokie ISO jest rzadkością.

Zaszyty jpg pokazuje mi IrfanView i widać mocne wygładzenie - szumu 0 ale detali też ubyło co widać na naklejce z nr rejestracyjnym za szybą.

Kfan napisał/a:

Dla pewności podgladu szybciutko wciskam shift+strzałka celem zoomo100% i przywracam dopasuj na przeciwnej strzałce.

Dzięki za myk, choć u mnie (SRC v.4.0.2.4) działa to ze strzałkami w lewo/prawo.

TomPL napisał/a:
Kfan napisał/a:

Dzięki za myk, choć u mnie (SRC v.4.0.2.4) działa to ze strzałkami w lewo/prawo.

W lewo i prawo to jest widok dopasuj/100%
góra dół to stopniowe powiększanie lub pomniejszanie.
Wygodnie i szybciutko.

Skocz do: