ktm  Dołączył: 04 Lip 2007
  jaki zestaw wybrać?
Very Happy Witam wszystkich! jest to mój pierwszy post - pozdrawiam wszystkich!
mam pytanko na temat obiektywów- zamierzam kupić pentaxa k10d i są różne opcje w zestawie- chodzi o obiektywy.

zestaw 1:
aparat, obiektyw 1 - Tamron 28-80mm f/3.5-5.6, obiektyw 2 - Tamron 75-300mm g4-5.6 LD Macro.

zestaw 2:
aparat, obiekyw 1 - Pentax 18-55mm, obiektyw 2 - Pentax 50-200mm

zestaw 3:
aparat, obiektyw 1 - Pentax SMC DA 18-55mm f/3.5-5.6 AL, obiektyw 2 - Tamron 70-300mm Di LD

bardzo proszę o wasze opinie, i z góry dziękuję!
pozdrawiam.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Zdecydowanie zestaw drugi, ale ja się nie znam tak dobrze na obiektywach.
Witaj ktm na forum.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
zestaw 2

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
raczej 18-55 a nie 28-80 poniewaz bedzie Ci brakowac szerokiego kata. a co do wyboru pomiedzu dlugim kitem a Tamronem to opinie sa podzielone, poszukaj na forum bylko duzo takich temotow w ktorych wszytsko bylo powiedziane

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Zestaw 2

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Dwójkę! Wybierz dwójkę!
Wszyscy wybierają zestaw dwa, więc musisz się chyba pospieszyć, bo zabraknie ;-)

Miasta, które wybierają dwoojkę niech się fpisujom tu:
........

baksiq  Dołączył: 15 Maj 2006
Witaj!

Ja nie będe oryginalny i także zasugeruje zestaw drugi. Kit jest git, to raz :-) , a dwa długi kit oferuje wysoką jakość w stosunku do ceny. Sam się przymierzam do kupna takowego. co prawda Tamron jest deczko tańszy, ale jakość jest na pewno mniejsza więcej deczek. Zwłaszcza na długim końcu. poczytaj forum, tu jest wiele o długich obiektwach. W zasadzie to musisz odpowiedzieć sobei na bardzo wazne pytanie: co chcesz w życiu robić? :-P

Atak poważnie, to zastanów się czy Ci potrzeba tak długiego szkła. moim zdaniem na początek lepiej jest mieć coś krótszego (odpowiednik 300mm dla pełnej klatki to i tak sporo) ale lepszego. Zwłaszcza, że planujesz kupić porządną puchę. Na zdjęciach z kadyszki bardziej będzie widac niedoskonałości obiektywu. A po co sie zniechęcac na samym początku?

Moge tu przytoczyć moje pierwsze doświadczenia z tym aparatem i Beroflexem 70-210. Wcześniej korzystałem z tego szkła na K1000 i było super. Co prawda nie robiłem większych odbitek jak 10x15 ale byłem bardzo zadowolony. Natomiast po podpięciu do K10 przeżyłem szok. Aberacje chromatyczne, mydło i wogóle kicha. Dopiero po wielu próbach nauczyłem się jak robić w miarę dobre zdjęcia tym obiektywem. ALe i tak chce go wymienić na długiego kita.

Mam andzieję, że nie namiesząłem :evilsmile:

Powodzenia w dokonywaniu wyboru!

...wybierz dwa..... :evilsmile:

ktm  Dołączył: 04 Lip 2007
witam wszystkich ponownie! :)
wielkie dzięki za lawinę postów, jak widać- jestem raczkujący w dziedzinie fotografii, ale planuję to szybko nadrobić ;), kupiłem parę książek i zabieram się do lektury.
moim celem jest fotografowanie imprez okolicznościowych-głównie koncerty, jak wiadomo bywają w pomieszczeniach jak i w plenerze, dlatego dobrze by było mieć jakiś teleobiektyw. a że się na tym jeszcze;) nie znam, dlatego was pytam. widzę że wszyscy są za opcją nr.2- wnioskując z lektury -zoom oblicza się dzieląc drugą liczbę na pierwszą(200:50), czyli obydwa obiektywy mają 4xzoom, z tym że ten pierwszy jest obiektywem szerokokątnym, a drugi do zdjęć macro. Czy dobrze rozumiem? może lepiej podarować sobie ten drugi i dołożyć do czegoś większego? Przepraszam wszystkich za tak laickie podejście do sprawy, ale każdy w życiu musi się uczyć i im więcej tym lepiej:)
pozdrawiam seerdecznie.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
ktm napisał/a:
dołożyć do czegoś większego

Wszystko zależy od potrzeb.
W tej cenie coś dłuższego i tak będzie dobre do 200 mm.

tomecki  Dołączył: 22 Kwi 2006
ktm napisał/a:
wnioskując z lektury -zoom oblicza się dzieląc drugą liczbę na pierwszą(200:50), czyli obydwa obiektywy mają 4xzoom, z tym że ten pierwszy jest obiektywem szerokokątnym, a drugi do zdjęć macro.

ktm, w lustrzankach praktycznie nie stosuje się pojęcia zoom, tylko ogniskowa podawana w mm, bo np. możesz mieć obiektyw o ogniskowej 18-200 co da Ci zoom x11 a możesz mieć obiektyw stałoogniskowy 300mm tzn. zoom x1 a przybliżenie i tak będzie większe z tego drugiego. Pojęcia zoom używa raczej się w kompaktach które mają jeden obiektyw na stałe zamontowany i wtedy jakiś tam sens tego pojęcia jest.
W lustrzankach mamy ogniskową wyrażoną w mm i IMHO w taki sposób powinno się to określać.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
To może jeszcze ja:

Krótko: zestaw 2.

Nie-krótko: Obiektyw DA 18-55 da Ci to samo, co w aparacie małoobrazkowym obiekktyw 28-70 mm. Analogicznie DA 50-200 da odpowiednik 75-300 mmm w małym obrazku. Te dwa obiektywy pokrywają zakres ogniskowych od szerokiego kąta (28 mm) do niezłego tele (300 mm).

Jednocześnie DA 18-55 pozwala robić zdjęcia małym przedmiotom z bliska (z odległości 35 cm paczka papierosów LM zajmuje prawie całą klatkę). Żeby robić zdjecia mniejszym przedmiotom, musisz mieć specjalizowany obiektyw makro, który będzie miał skalę odwzorowania 1:2 (to znaczy 1 cm obiektu to bedzie 0.5 cm na zdjęciu) albo 1:1 (1 cm obiektu daje 1 cm na zdjeciu). Takim obiektywem jest np F 100/3.5 macro (moze być pod marką Cosina), który właśnie ma skalę owzorowania 1:2, a ze specjalną soczewką skale 1:1.

Dodatkową zaletą obu obiektywów jest ich dobra jakość optyczna i mechaniczna za nieduże (w porównaniu z parametrami) pieniądze.

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
wybralbym bramke numer 2. pozniej dokupil z czasem do tego manualna 50-tke 1.4/1.7 i mialbys zestaw praktycznie do wszystkiego.

btw. roznica pomiedzy 200mm, a 300mm jest naprawde niewielka.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
webjay, "do wszystkiego" to za mało będzie. Potrzebny jest jeszcze przynajmniej prawdziwy obiektyw portretowy (70 albo 77, ewentualnie 85mm), jasne tele, prawdziwe makro, jakiś "standard" w okolicach 35mm z dużą dziurą. Wtedy może "praktycznie do wszystkiego" jest. Prawie ;-)

za ten przelicznik 1/2 cena body jak dla mnie nic lepszego nie wykombinuje ;) jeszcze na 28 2.8 powinno zostac. optymalnie 1:1 to mogly sie ktm oczywiscie pokusic o inne rzeczy, ale dajmy mu czas - na poczatek z cala pewnoscia ten zestaw mu wystarczy.

poza tym ludzie na poczatku kupuja cos do 18 do 200. pozniej sie decyduja: zostaja przy portretach, zaczynaja fascynowac sie ptakami i ida w tele albo odwrotnie - zaczynaja ich pociagac pasi koniki i ida w makro no i chyba kazdy tez bez wyjatku uwielbia szeroki kat. trafiaja sie takze przypadki nieuleczalne, ktore musza miec wszystko ;)

a cala historia skonczy sie na 90% tak samo: pozniej zacznie zbieranie i kolekcjonowalnie stalek i wcale nie bedzie mial przeswiadczenia, ze ma nierowno pod sufitem ;)

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
...a jeszcze po paru dniach się okaże, że masz za małą półkę na obiektywy ;-)

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
webjay napisał/a:
btw. roznica pomiedzy 200mm, a 300mm jest naprawde niewielka.

No może nie przesadzajmy. Idąc tym tokiem rozumowania to między 300mm a 450mm też jest niewielka różnica? :mrgreen: Chętnie zamięnię swojego Telemegora 300/4.5 na obiektyw 450mm/4.5 o dobrej jakości i dedykowanego do Pentaxa a nie PSix-a. A niech stracę, może być ewentualnie Pentax FA* 400 f/5.6 ED IF.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
chyba kazdy tez bez wyjatku uwielbia szeroki kat

To prawda, ale też nikt po przesiadce z kompakta o tym nie wie :-D I zaczyna od pytania o jakiegoś zooooma, najlepiej żeby miał 300mm. A na końcu się okazuje, że do polowania na kadry to i tak najlepsze są stałki, i to szerokie ;-)

@zorzyk: prawda, prawda :) z komody na ubrania najpierw zarezerwowalem sobie 1 szuflade, teraz wszystko paleta sie w dwoch... niedlugo bede musial kupic nowa komode, zeby wszystkie gadzety pomiescic ;P

@bEEf: ja tez tak mialem :) w Canonie S2 IS byl ekwiwalent bodajze do 450mm i myslalem sobie - 70-300 Sigmy to bedzie idealne uzupelnienie kadyszki ;) teraz juz mi przeszlo zupelnie...

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
bEEf napisał/a:
To prawda, ale też nikt po przesiadce z kompakta o tym nie wie :-D I zaczyna od pytania o jakiegoś zooooma, najlepiej żeby miał 300mm. A na końcu się okazuje, że do polowania na kadry to i tak najlepsze są stałki, i to szerokie ;-)

Nie przesadzaj, zdarzają się indywidua teoretycznie przygotowane :mrgreen:

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
plwk, no tak, zdarzają się, ale ja do nich nie należałem ;-)

Skocz do: