JacekK  Dołączył: 08 Wrz 2008
No i stało się - padł OS - podczas zmiany ogniskowej obraz skacze jak wściekły i nie da się tego wyłaczyć. Dobrze że obiektyw jeszcze jest na gwarancji. Sprawdziłam na kilku Pentaxach - tak samo.

schwefel  Dołączył: 17 Gru 2007
Z K5 w pTTLu przepala ale z k10D już nie. To jest niewątpliwie minus tego szkła ale ja mam 17-70 podpiętą pod k10D a tele albo stałkę pod K5 i jadę na 2 body. Czasami przechodzę na manual w lampie z K5.

komisarz  Dołączył: 09 Maj 2011
JacekK, mi to samo naprawili w niecały tydzień; swoją drogą jak sie okazuje mój przypadek (awaria OS w okresie gwarancyjnym) nie jest odosobniony. Gwarancja kończy mi się w tym roku w grudniu, aż strach się bać co dalej (he, he, a może nie "strach", tylko pentax 18-135 he, he (szatański śmiech))

schwefel, U mnie sporadycznie też, 90% na histogramie wykres ledwie dochodzi do prawej strony,ale na innych obiektywach "mniej" dochodzi niz na tej sigmie.

tomek_j  Dołączył: 04 Lis 2010
schwefel napisał/a:
Z K5 w pTTLu przepala ale z k10D już nie. To jest niewątpliwie minus tego szkła ale ja mam 17-70 podpiętą pod k10D a tele albo stałkę pod K5 i jadę na 2 body. Czasami przechodzę na manual w lampie z K5.

Ale to nie st obiekytw zaprojektowany dla K10 tylko dla Pentaxa wogóle. Z tego powodu mozna sadzic że jest niepełnosprawnym elemenetem i w zasadzie nie powinien byc sprzedawany, bo producent nie potrafi tego usunąć. Stosowanie manualu w lampie czy inne wygibasy to nie jest rozwiązanie. I dla jasności to nie są zdjęcia typu high key, tylko ordynarnie przepalone tak jakby lampa błyskała pełna mocą. Przepalenia sa tym wieksze im obiektyw bardziej otwarty. Po przymknieciu do jakieś wartości sa ok , a potem zaczynaja być niedoświetlone - to przy palniku na wprost. Przy palniku w góre nie ma juz żadnej prawidłowości, a najczęściej sa niedoświetlone niezleżnie od przysłony. Jak wspomniałem na kilku obietywach pentaxa jest dobrze jak na pTTL, a przynajmniej da się uzywac.
To jest wada, która da sie stwierdzic bez większego problemu.

Ekajana  Dołączył: 30 Lis 2006
Hmmm to u mnie 17-70 z FGZ540 działa bez zarzutu. Właśnie dlatego ją kupiłem, bo 17-50 przepalała.

Ekajana napisał/a:
Hmmm to u mnie 17-70 z FGZ540 działa bez zarzutu. Właśnie dlatego ją kupiłem, bo 17-50 przepalała.

Nie jestem wrogo nastawiony do firmy Sigma. Robia naprawde dobre szkła po umiarkowanej cenie. W systemie Pentaxa gdyby nie Sigma i Tamron, to macierzyta firma pewnie "troszke" by jeszcze podniosła ceny, które w kilku przyadkach i tak sa ustalone od czapy. Ale.... jak wytłumaczyć wypuszczanie szkieł, które nie pracują tak jak nalezy w zakresie, w którym muszą pracować ( z pewną tolerancją dla niestytemowca). Pewnie zakłada się, że cena i inne walory rekompemsuja braku współpracy z lampą i pewnie w wielu przypadkach tak jest. W moim przypadku pewnie tez by tak było gdyby nie mydlenie po przymknieciu ( nie zwiazane z AF ) i subiektywnie "słabe" kolory. Gdyby nie to machnąłbym ręką i do pracy z lampą uzywał tego co mam lub kupił cośtam innego. Jednak gdybym wiedział przed zakupem, ze jest taki problem to obiektywu bym nie kupił :-/

Ekajana  Dołączył: 30 Lis 2006
"Na pocieszenie" dodam, że współpraca systemowych szkieł i lamp wcale nie jest ok. Sam p-ttl to nic fajnego a bf/ff w obiektywach ciągle się zdarza. Podobnie jak rozrzut jakościowy.

Ekajana napisał/a:
"Na pocieszenie" dodam, że współpraca systemowych szkieł i lamp wcale nie jest ok. Sam p-ttl to nic fajnego a bf/ff w obiektywach ciągle się zdarza. Podobnie jak rozrzut jakościowy.

Zgoda, ale trzeba sobie ustawić pewien zakres tolerancji. Nie testuję ciagle sprzętu na FF/BF i nie sprawdzam ostrosci na brzegach po powiekszeniu 200%, ale sa jakies granice. Moja w tym przypadku została przekroczona :-P

maclav60  Dołączył: 29 Lis 2011
Czy warto inwestować w ten obiektyw i jak się zachowuje z K-xm

rey  Dołączył: 12 Paź 2009
Warto 8-)

Kupuj egzemplarz z gwarancją, lub opcją sprawdzenia przy odbiorze, inaczej szybko się zniechęcisz ;-) Może Ci się wydawać przyciężkawy, ale jakość obrazka jest zadowalająca.

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
A w dodatku wkrótce w sklepach nowa wersja tego obiektywu. Chyba mniejsza nieco i ze zmienionym układem optycznym nieco...

Michciu76  Dołączył: 08 Wrz 2010
Mam drugą wersję i jestem zadowolony - to dobry obiektyw i dobrze współpracuje z aparatem.

Raynold1987  Dołączył: 24 Mar 2010
Zdziwiło mnie, że niektórzy przy S17-70 i lampie mają przepały - czy to jest bardziej powszechne zjawisko czy tylko jednostki tak mają?

Arns  Dołączył: 12 Mar 2013
Witam,jestem posiadaczem Sigmy 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM oraz lampy Metz 50 AF-1 do niedawna używałem korpusu K10D. Współpraca zestawu Sigma+K10D z lampą Metz wychodziła całkiem poprawnie zarówno przy palniku ustawionym wprost jak i w sufit zdjęcia były poprawnie naświetlone. Od niedawna jestem posiadaczem korpusu K-5IIs i jestem rozczarowany współpracą z lampą. Zdjęcia na wprost są przepalone natomiast przy ustawieniu palnika w sufit niedoświetlone. Przy ustawieniu trybu manualnego i zrobieniu serii tego samego tematu przy zmianach przysłony o jeden krok przy kolejnym zdjęciu wygląda tak jakby automatyka lampy w ogóle nie działała, efekt jest jak w trybie manualnym. Zrobiłem update firmware lampy ( z lipca 2012) niestey bez zmian. Zastanawiam się czy winny jest korpus czy obiektyw, czy lampa? Logicznie patrząc korpus bo ten element zmieniłem... Jeśli ktoś ma podobny zestaw proszę o podzielenie się swoimi doświadczeniami.

U mnie najwiecej błedów (ok20% ktore wolałbym inaczej i 5 % niepoprawialnych z powodu przepałów, czasem bez powodu PTTL całkiem sie wyłaczał) w zestawieniu K-5 / 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM / Sigma EF-530 DG ST,
z FGZ 360 znacznie mniej, a z prościutkim Metz CS-3 z własną automatyką najlepiej (fakt w niezbyt trudnych warunkach). Myslę, że w tym przypadku trochę zawodny PTTL Pentaxów daje popalić. Podobnie było z K-10 ale z Sigma 18-50 2.8. Ale nie mogę sprawdzić teraz bo niesety K-10D juz nie żyje.

Arns napisał/a:
Zastanawiam się czy winny jest korpus czy obiektyw, czy lampa?

Współpraca body-obiektyw zawodzi. Widzę, że nic w tym temacie się nie zmieniło od czasów K-5.
JacekK napisał/a:
Myslę, że w tym przypadku trochę zawodny PTTL Pentaxów daje popalić.

Akurat pTTL jest tutaj niewinny, bo w k10D z tym samym szkłem i 540 nie ma problemów. Sigma 18-50/2.8 to zupełnie inne szkło, bo bez HSMa i OS.

Chodziło mi o to że tej nowj Sigmy z HSM nie jestem w stanie sprawdzic z K10

micreg  Dołączył: 02 Sty 2009
Czy warto zamienić pentaxa 16-45 na tą sigmę. Dodam, że ogólnie jakość obrazka z 16-45 mi odpowiada, ale brakuje mi trochę dłuższej ogniskowej. Czy ktoś z szanownych forumowiczów dokonał takiej zamiany i mógłby się podzielić wrażeniami? Jak się ma jakość optyczna tego szkła w porównaniu z pentaxem 16-45?

Do 50mm jest bardzo dobrze, wszystko ponad to już nie zachwyca. 70/4 jest dla mnie nieakceptowalne.

Skocz do: