rafalbydgoszcz  Dołączył: 28 Cze 2009
balans bieli zdjecia IR
witam,przerobiłem wszysdtkie posty oraz wszelkie mozliwosci ustawienia bb w pentaxie k5 z załozonym filtrem hoya ir720 oraz obiektywem sigma 18-50 f2.8-liscie trawnik koszulka zielona...
prosze o jakies podpowiedzi lub instrukcje,bo za nic w swiecie nie chce zaakceptowac recznie ustawionej zieleni....
pozdrawiam Rafal

xolox  Dołączył: 11 Paź 2008
Pokaż może jak to wychodzi :)

no własnie nie wychodzi nic ,gdyz po próbie ustawienia wb z nakreconym filtrem ir nie mozna dokonczyc operacji,taki oto mam komunikat...

[ Dodano: 2012-05-28, 20:32 ]
ewentualnie jakies porady czy mozna robic foty a auto wb i pózniej radzic sobie z tym z psie?
:evil:

tomekkarol  Dołączył: 17 Sty 2010
Olej WB i tak nic w RAWie Ci nie zmieni. Obróbka może być utrudniona w niektórych przypadkach, warto patrzeć na histogram RGB po zrobieniu zdjęcia (o ile K-5 taki udostepnia - nie mam K-5), żeby czerwonego kanału nie przepalić. W większości aparatów to głównie czerwony kanał pracuje na IR, reszta jest tylko dodatkiem. Z drugiej strony z 16MPix możesz używając tylko czerwonego kanału uzyskać gotowe zdjęcie BW w IR o rewelacyjnej detaliczności ale rozdziałce 4Mpix.

no rzeczywiscie wb nie potrzebny skoro wszystko mamy robic w rawie pozniej.
ale jakies istrukcje jak do takiego czerwonego zdjecia sie zabrac?
:roll:

tomekkarol  Dołączył: 17 Sty 2010
Jeśli chcesz 16Mpix i nie chcesz BW to spróbuj ustawić ręcznie WB już w woływarce - zazwyczaj widełki temperatury aparau są węższe niż wołarki - zalecam test.
Jeśli chcesz 4Mpix i BW to prostych metod nie ma. Moja:
Cytat
dcraw -D -T plik.PEF

otrzymujesz surowy RAW przekonwertowany do TIFF i skali szarości, do tego akcja z PSa albo GIMPa czyszcząca co drugi wiesz i kolumnę (którą? - musisz zobaczyć praktycznie, u mnie w Canonie ZTCP parzysta kolumna i nieparzysty wiersz, ale u mnie wszystkie kanały dość mocno pracowały).

Nie wykluczam, że sa prostsze metody, z racji używanego systemu nie mam dostępu do PS, za to uwielbiam proste konsolowe programy typu dcraw.

White  Dołączył: 31 Paź 2008
rafalbydgoszcz, spróbuj jeszcze tak, iso 3200 czas z 10 s i na trawę w dzień. Jak będzie prześwietlał to skracaj czas. Jeśli nie da rady to nie da.

rafalbydgoszcz napisał/a:
koszulka zielona...

W podczerwieni to promieniuje chlorofil zawarty w roślinach, a nie przedmioty zielone. To nie ma nic z tym wspólnego :-B

I ważna sprawa obiektyw. Najlepiej się sprawdzi stary obiektyw do analoga. Powłoki były zupełnie inne lub słabe i nie tłumiły tak dobrze.

no to czekam na jakis sloneczny dzionek i jeszcze z dłuzszym czasem na ta trawke bedzie próba...na wyzszym iso robiłem na krótszym czasie , a i obiektyw jakis na m42 sie znajdzie...
dziekowac zobaczymy co i jak

Skocz do: