chrisk_89  Dołączył: 30 Sty 2012
[K-r] Wyskakujący przycisk zwolnienia blokady obiektywu
Witam.

Od grudnia jestem szczęsliwym posiadaczem cudeńka Pentax K-r. Plus dwa szkła (powoli będą się mnożyć - zapowiedziały mi to!)
Niestety - po 4 ( może nawet)- 5 krotnej zmianie obiektywu - przycisk zwolnienia blokady obiektywu zaczął radośnie opuszczać swoje miejsce "wyskakując" na mniejsze lub dalsze odległości :-/
Ktoś się z tym spotkał? Robił coś?
Boję się dawać aparat do serwisu (po opisywanych przez Was przygodach) - a sam nie chciałbym kleić jakąś "kropelką" - bo jeszcze sklei nie to co trza. I później obiektywu tyż nie zmienię :(
Poproszę o pomoc.
Z chęcią wysłucham też poważnych pomysłów.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
chrisk_89 napisał/a:
Boję się dawać aparat do serwisu

Chyba jednak trzeba.

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
Ktoś miał już taki problem, o ile pamiętam, z K-5, pozostaje serwis, sam lepiej nic nie rób, szczególnie klejem.

Gunner  Dołączył: 16 Kwi 2010
Oddaj bezpośrednio do apollo, nie baw się w pośredników (sklepy), serwis pentaxa nie jest taki zły jak go malują, no chyba, że ktoś się do tego zabiera od 2 strony - wtedy wychodzą różne dziwne akcje...

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Wyślij DHL-em bezpośrednio do Apollo, na koszt odbiorcy. Wszystkie potrzebne i telefony masz na stronie: http://www.apollo.eu/?doc=13

Tak jest najszybciej i najsprawniej. Dobrze będzie jeśli mniej więcej po tygodni od wysyłki zadzwonisz do nich i spytasz jak się tam mają sprawy. Przypuszczam jednak, że aparat wróci do ciebie mniej więcej po dwóch tygodniach. Naprawiony, rzecz jasna. Serwisu nie ma co się bać. Tam też pracują ludzie.

avoid  Dołączyła: 22 Lut 2012
Witam

ja wczoraj zakupiłam aparat i również bardzo zadowolona zmieniłam sobie kilka razy obiektywy. Nagle patrzę, a tu jakaś dziura mi wyziera z aparatu. Zaślepka czyli przycisk leży na podłodze. Jak probowałam włożyć do środka to i tak wypadało. Przyznaję, że naprawdę się nie spodziewałam, że takie badziewko będzie mnie kosztowało pozbycie się aparatu.... W ogóle byłam dobrej myśli, a tu masz, nie mam aparatu nawet ustawowych 24 godzin, a tu taka niespodzianka. Ogólnie pencik bardzo mi się podoba, gdyby nie ta usterka :cry:
Czy ktoś się jeszcze z tym spotkał?

pozdrawiam

A.

p.s właśnie znalazłam info, że koledzy z K-5 też gubili "unlocki" czyli to nie tylko problem K-r.
Czyli co - zostaje wysłanie do apollo. ehhhh smutek....

Pewnie tak, lub wymiana na wolny od wady jeśli zakup przez internet.

zakup został dokonany w auchan (wczoraj) czyli na miejscu.
Jednak czy można powołać się na jakieś przepisy EU i zażądać takowej wymiany na wolny od wad?

będę wdzięczna za wszelakie sugestie bo nie chcę go odsyłać :cry:

Bardzo dziękuję :-> biorę się zatem za studiowanie przepisów.
Jedna rzecz mnie nurtuje. Kupiłam ostatni egzemplarz dualny. Resztę mają tylko z jednym obiektywem. Czy to może stanowić problem - bo wymienia się aparat czy cały zestaw?

pozdrawiam

A.

Zależy czy zestaw skompletowany przez dystrybutora czy sklep.

karton z opisem, że jest zestaw dualny to chyba dystrybutor. Na necie tez widziałam te oferty w opcji 1 lub 2 obiektywy.
Wygląda mi, że auchan zamówił gotowe

W tej sytuacji wymianie podlega cały zestaw. Jeśli myślałabyś o naprawie to szybciej będzie jeśli wyślesz aparat bezpośrednio do serwisu, odpadnie czas zmarnowany w sklepie.

rozumiem.... czy w takiej sytuacji wysyłam wszystko co w kartonie czy tylko sam aparat bez baterii i obiektywu? ale też w kartonie coby sie nie uszkodził podczas transportu?

A.

Bardzo dziękuję za pomoc :-)

Dowiedz się w serwisie
Cytat
Serwis PENTAX
+48 22 46 45 893
+48 22 46 45 872
fax +48 22 46 45 890
serwis@apollo.eu

wlasnie dzwonilam do dzialu foto i maja dostać następne aparaty pod koniec tygodnia. Zastanowię się czy jednak nie skorzystam z prawa niezgodności towaru z umową - jest na to teoretycznie okres 2 miesięcy.
A póki co guziczek schowam do kartonu, żeby go nie zgubić :-)

Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc

chrisk_89  Dołączył: 30 Sty 2012
Rozbawię Was, ale... przycisk trzymam w f(i)uteraliku i... zakładam przed zmianą obiektywu. Potem po założeniu nowego "wyl'iata" sam i... do kieszonki ;-)
Na szczęście na razie pstrykam sobie... wprawki i mam tylko dwa szkła, więc częstych zmian (zwłaszcza w trakcie pracy) brak :-)
A aparat! Cuuudooo!!! Jak sobie przypomnę starego, poczciwego Zenitha. Mgłę na fotach i inne zakłócenia (na WB) oraz niemrawe kolorki na kolorze, to... łezka mi się w oku kręci!

Jednocześnie... poprzedni bohater - Kodaka... Eeeeh - dziś wydaje się taki wolny i bezradny w wielu sytuacjach!
Cóż tam przycisk! Jeszcze 32 miesiące gwarancji są!

pls9  Dołączył: 09 Gru 2007
Spokojnie można przykleić samemu. Jakąś kropelką. Tylko oszczędnie z klejem, naprawdę kropelka wystarczy. U mnie z K-5 działa od kilku miesięcy.

paoollo  Dołączył: 17 Wrz 2006
A ja muszę pochwalić serwis Apollo. W niedzielę zgubiłem przycisk. Wczoraj po 14 zawiozłem aparat i dziś o 14 był do odbioru. Zrobione w 24 godziny, bardzo dobra obsługa. Mój pierwszy kontakt z serwisem i bardzo korzystny.

Oczywiście naprawa w ramach gwarancji.
Pozdrawiam
Paweł

Skocz do: