starduscik  Dołączyła: 29 Lis 2011
[K-r] aparat nie widzi karty pamieci
6 miesiaczna nie wiele uzywana K-R dzis wysalam do serwisu. Aparat nie widzi karty SD :(

Na poczatku myslalam, ze tylko karta pamieci padla bo fatkycznie jest kilku letnia, ale karta w czytniku USB dziala, tak samo jak dziala w kamerze sony. Formatowalam ja na wszelki wypadek i nic... przywrocilam fabryczne ustawienia w aparacie i nic... kupialam nowa karte i nic... Aparat po wlaczeniu uparcie pokazuje info o braku karty...

To wszystko na 3 tygodnie przed wakacjami, nowym obiektywem dojdzie lada dzien, kilka nowych filtrow zdarzylam kupic rano, zanim zorietowalam sie, ze cos nie tak. Statyw wczoraj doszedl poczta.... zalamac sie mozna :(

Apart rzekomo na gwarancji, jasne ... wg Jessops'a apart naprawia za darmo jak sie okaze, ze to ukryta usterka aparatu jest a nie moje celowe dzialanie... czas naprawe SREDNIO 4 tygodnie!!

nie bede opisywac jak mnie potraktowano w sklpie gdyz automatycznie cisnienie mi sie podnosci. W kazdym badz razie po wielkiej awanturze przyjeli aparat do serwisu zaznaczajac,ze jak jakis wielki 'specjalista' stwierdzi, ze celowo zepsulam aprat obarcza mnie kosztami naprawy.

Mial ktos podobna usterke?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Próbowałaś z innymi kartami?

tak probowalam innymi kartami:
- nowka scandiska dzis kupiona
- jakis no name od kumpla
plus w sklepie wkladali mi toshibe i kingstona dla testow

wczoraj wieczorem wszystko bylo ok...

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
starduscik, z kartami bywają takie problemy, że głowa boli :-/ za plwk, powinnaś najpierw spróbować z innymi kartami (jeśli nie masz więcej swoich, a nie chcesz kupować, trzeba było poprosić znajomych o drobną przysługę pożyczkową) - szkoda, żeby aparat leżał na serwisie...

[ Dodano: 2012-05-09, 20:43 ]
starduscik napisał/a:
wczoraj wieczorem wszystko bylo ok...
:-| czyli elektronika mogła coś się zakrztusić...

pazuzu88  Dołączył: 14 Kwi 2011
Faktycznie sytuacja ciężka.
Nie wiem czy coś pomoże ale osobiście bym próbował wszystkiego.
- Przedmuchać slot na kartę (np sprężonym powietrzem)
- Wgrać nowy firmware (a jeśli już jest nowy, to jeszcze raz go wgrać, niech się odświeży)

przedmuchlam slot karty grucha ale to nie pomoglo....

wczoraj wieczorem podczas robienia zdjec z lampa na slabej baterii aparat sam sie wylaczyl po zrobieniu ostatniego zdjecia, wiec tak teraz siedze i mysle czy moze nie nastapilo jakies spiecie czy cos w tym stylu.

[ Dodano: 2012-05-09, 21:08 ]
pazuzu88 napisał/a:

- Wgrać nowy firmware (a jeśli już jest nowy, to jeszcze raz go wgrać, niech się odświeży)

nowego firmware nie wgrywalam ponownie tylko przywrocilam fabryczne ustawienia... teraz to juz tylko czekac mi zostalo :(

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
pazuzu88 napisał/a:
Wgrać nowy firmware

W jaki sposób jeśli nie widzi karty ;-)

pazuzu88  Dołączył: 14 Kwi 2011
plwk napisał/a:
pazuzu88 napisał/a:
Wgrać nowy firmware

W jaki sposób jeśli nie widzi karty ;-)

No fakt. Nie ma to jak dobre rady. :)

po 2 tygodniach aparat wrocil z serwisu w karcie wpisali mi, ze mialam stare firmware, wgrali nowy i ok.

No bardzo ciekawe bo aparat przestal widziec karte na nowym firmware a ja w akcje desperacji tylko przyworcilam fabryczne ustawienia. :roll:

Wszystko niby dziala... no wlasnie i tego nie jestem pewna. Albo mam skleroze i nie pamietam albo cos zrobili w serwisie, aparat bedac na LiveView wdaje dziwny dzwiek, przypomina mi to krecaca sie rolke jak przy analogowych aparatach podczas przewijania filmu na rolke...

Aparat dzwiek wydaje, z obiektywem kitowym, stalka, zoomem i fisheye nawet samo body bez obiektywu. Wystarczy,ze wcisne LV i ten od razu brzeczy ale wroce do wizjera i cisza. Szczegolnie glosno nie brzeczy ale jednak ja slysze i nie przypominam sobie by tak bylo przed oddaniem do serwisu.

Robialm zdjecia testowe i to brzecznie nie wplywa na szybkosc i celnosc Af czy jakos zdjec aczkolwiek jest irytujace i wcale sie nie zdziwie jak nagle cos sie zepsuje.

Czy wasze tez wydaja dziwny dzwiek na LV? bo moze ja zrobilam sie przewrazliwiona.. :-?

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
starduscik napisał/a:
Aparat dzwiek wydaje, z obiektywem kitowym, stalka, zoomem i fisheye nawet samo body bez obiektywu. Wystarczy,ze wcisne LV
Stabilizacja Ci działa.

korniszon  Dołączył: 02 Mar 2012
Dada napisał/a:
starduscik napisał/a:
Aparat dzwiek wydaje, z obiektywem kitowym, stalka, zoomem i fisheye nawet samo body bez obiektywu. Wystarczy,ze wcisne LV
Stabilizacja Ci działa.

A ja myślałem, że to podniesione lustro tak brzęczy ;-)

korniszon napisał/a:
podniesione lustro tak brzęczy
Tylko wtedy gdy jest w nim odbity twój avatarek :-P

korniszon  Dołączył: 02 Mar 2012
Dada napisał/a:
korniszon napisał/a:
podniesione lustro tak brzęczy
Tylko wtedy gdy jest w nim odbity twój avatarek :-P

Wtedy może pęc ;-)

Dada napisał/a:
starduscik napisał/a:
Stabilizacja Ci działa.

Wylaczylam stablilizacje i nadal brzeczy :roll:

Chodzi o to, że przy ostrzeniu na LV cały czas pracuje matryca i coś (stabilizacja) ją musi utrzymywać w stałym położeniu - niezależnie od włączenia czy wyłączenia stabilizacji. Włączenie stabilizacji jedynie kompensuje ruchy aparatu wywołane drganiami łapek użytkownika. Pozycja spoczynkowa matrycy nie jest blokowana mechanicznie, więc musi być elektrycznie. Jak nie używasz LV, to tak stabilizacja, jak i blokada położenia występuje tylko podczas robienia zdjęcia, więc nie brzęczy cały czas, a i tak jest zagłuszona dźwiękiem lustra i migawki. Teraz jasne ? 8-)

teraz to rozumiem co miales na mysli :) Dzieki Dada

Skocz do: