azael13  Dołączył: 26 Lut 2010
LX pytanie ....
Witam
Małe pytanie ,w Lx ,,dziwnie,, działa lustro, jest jakby ,,leniwe,, Po wyzwoleniu ma małe ,,zawahanie,, i reszta działa normalnie. Jednak mam wrażenie że wpływa to na poprawność czasów. Może ktoś podpowie ,co u diabła. A jak już,to czy się da ,i gdzie przywrócić świetność :) Może ktoś się spotkał z podobnym problemem,czy naprawiał. U mnie pierwszy raz ten korpus,i nie do końca wiem co i jak,oczywiście poszukam w necie :) jednak na szybko pytam szanowne grono :)
Dzięki za podpowiedzi

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Klasyczny objaw tzw. sticky mirror. Co do serwisu, to nie wiem.

hm. naprawiał ktoś ? jakie koszta ? czy ktoś w Pl da radę . Może kogoś polecacie ?

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Sprawdź, czy gumka amortyzująca lustro się nie lepi. Jak tak, to możesz ą okleić taśmą.

Lustro ,,nie lepi,, się do gąbki . To wygląda troszkę inaczej,przy naciśnięciu spustu ,lustro dosłownie chwilkę ,,się zastanawia,, i dopiero startuje ,nie klei w górnym położeniu do gąbki. Problem jest ze startem,nie ,,startuje,, równo z naciśnięciem migawki. :(

wojtekk  Dołączył: 17 Lip 2006
Polecam Robina z Harrow Technical w Londynie. http://harrowtechnical.co.uk/ Zrobi dobrze, nie za drogo i porządnie. Chociaż Ściborowi się rozleciało po roku. Ale to już taka specyfika sprzętu sprzed stu lat :) Moje dwa MXy działają po robinowych zabiegach jak złoto.

No dzięki wielkie za adres, skorzystam i zobaczymy jak im to wyjdzie :)

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
wojtekk napisał/a:
Zrobi dobrze, nie za drogo i porządnie.

Cytat
LX £116.50

Z powodu powyzej, ja swojego wysylam do Ericka.
http://pentaxs.com/

Full CLA LX'a razem z wymiana uszczelek, kalibracja swiatlomierza i regulacja migawki to $120.

A o, też można. :)

wojtekk napisał/a:
A o, też można. :)
Tyle, ze to za Oceanem. Ale mam nadzieje, ze bedzie OK.

dzerry napisał/a:
Tyle, ze to za Oceanem. Ale mam nadzieje, ze bedzie OK.

Erik też dobry jest, zdaje mi się, że dużo o nim słyszałem. Wysłanie paczki będzie droższe no i pewnie trochę dłużej to potrwa.

Może se jeszcze kiedyś kupię LXa, ciekawe, czy tak naprawdę spodobałby mi się bardziej niż MX. Miałem ze dwa razy w życiu w rękach.

azael13 napisał/a:
Lustro ,,nie lepi,, się do gąbki . To wygląda troszkę inaczej,przy naciśnięciu spustu ,lustro dosłownie chwilkę ,,się zastanawia,, i dopiero startuje ,nie klei w górnym położeniu do gąbki. Problem jest ze startem,nie ,,startuje,, równo z naciśnięciem migawki. :(

Nie chodzi mi o gąbkę przy matówce, tylko małą gumkę na bolcu amortyzującym lustro przy opadaniu.

Jak juz przy LXach jestesmy. Czy blokada lustra w auto, gdy 1/2000 jest za dluga dla ustawionej przyslony (np 1.4 dla 400 ISO w sloncu), to normalny objaw?

CanisLupus  Dołączył: 10 Sty 2007
A dlugo masz ten aparat? Zroboles nim juz jakas rolke?

[ Dodano: 2012-06-01, 13:32 ]
pytanie do Azael13 of kors.

No ,po przestudiowaniu pomysłów,podpowiedzi :) jest troszkę lepiej.
Dzięki Stachu :), faktycznie kleiło do tej małej gąbki . Mała prowizorka,tzn kawałek kartki i zdaje się być ok. Teraz pytanie,czy można to samodzielnie wymienić ? jeśli tak ,to co zamiast ? gąbka z wentylka ? :) Puszka jest u mnie od wczoraj :) nie zrobiłem żadnej rolki,ale mam nadzieję. I jeszcze większą iż będzie ,,hulać,, bez serwisu ,no jeśli będzie trzeba to cóż ,podjadę :) Obecnie lustro ,,startuje,, bez zwłoki,czasy zdają się działać prawidłowo.
Zatem proszę o podpowiedź jak wymienić gąbkę :)
Dzięki za zainteresowanie i podpowiedzi

azael13, ja bym tylko okleił to co jest dookoła taśmą bezbarwną. Jak zaczniesz wymieniać, to może być potem problem z wyregulowaniem lustra (będzie w innej pozycji).

No i jeszcze jedno wyszło w praniu,mianowicie nie mogę wyostrzyć na nieskończoność ....
Sprawdziłem z trzy szkła manualne,i wszędzie to samo, powyżej ok 15-20 m ,,kończy się,, ostrzenie. Do tej wartości ostrzy prawidłowo,po przekroczeniu już nie. Po podpięciu szkieł do innej puszki analogowej,wszystko jak należy. Czy to problem z regulacją lustra,wcześniej wspominany ? czy coś innego ? No chyba nie dane mi :)

Wsadz jakas rolke do aparatu i nawin tak jak to sie zwykle robi.
Czy teraz problem z czasami ustapil?

Lx mierzy swiatlo od powierzchni filmu. Jesli takowej nie ma pomiar mierzony jest od tylnej dociskowej scianki ktora jest ciemniejsza od powierzchni filmu i finalnie daje nam przeklamany pomiar ktory latwo zaobserwowac przy czasach 1/125 i dlurzszych.

Hmmmm Lx to naprawde rewelacyjna maszyna. Jedyne do czego moglem sie w niej przyczepic to glosna migawka o pustym blaszanym dzwieku.

Moze kiedys jeszcze sobie kupie :-|

Rozumiem ,za chwilkę sprawdzę, ale jaki to ma wpływ na brak ostrości powyźej 15-20 metrów ? przsunięcie na klinie to około 0,5 mm.

Na to to juz ci niestety nie odpowiem.

Skocz do: