Canella  Dołączyła: 29 Gru 2010
Czyszczenie sprzętu w serwisie
Na matówce mojego K-x mam okropne paprochy. Dmuchałam już gruchą setki razy ale nic nie pomogło :cry: Mam wrażenie, że ten syf znajduje się pod nią. Aparat jest jeszcze na gwarancji, w związku z tym zastanawiam się czy nie wysłać go do Apollo. Orientujecie się może czy gwarancja obejmuje czyszczenie aparatu? Zależy mi na tym, ponieważ mam zamiar go sprzedać, a wątpię czy ktoś zdecyduje się na takiego z paprochami :cry:

andrzejb  Dołączył: 25 Gru 2008
Zrób to sama.Tutaj masz... http://www.focusingscreen.com/work/kmen.htm Wyciągasz matówkę i dmuchasz gruchą a potem zakładasz.Prosta,banalna sprawa.Ja też tak miałem w K200D,zafundowałem jej nawet kąpiel w ciepłej wodzie z odrobiną płynu do mycia naczyń.Pozdrawiam ab.

skrzek  Dołączył: 28 Lis 2011
andrzejb napisał/a:
,zafundowałem jej nawet kąpiel w ciepłej wodzie z odrobiną płynu do mycia naczyń.

ja traktowałem ją do tej pory patyczkiem do uszu, nie zaszkodzi jej taka kąpiel? czym wycierałeś? bo z tego co czytałem to lepiej jej "nie maltretować" za bardzo, by krawędzie na niej były "ostre", a nie przytarte.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Canella napisał/a:
wątpię czy ktoś zdecyduje się na takiego z paprochami
Jak z paprochami to znaczy że nie była wyciągana ;-) Lepiej z paprochami niż porysowana :idea:

skrzek, Kąpiel w wodzie z płynem do mycia naczyń jej nie zaszkodzi. Potem płukanie w wodzie - najlepeij przegotowanej. Kładziemy na papierowy ręcznik złożony na 2-3 razy i dociskamy drugim. Nic nie trzeba trzeć.
Ćwiczyłem to z klasyczną i FS - bez uszczerbku dla matówek

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
JackDeJack napisał/a:
Kąpiel w wodzie z płynem do mycia naczyń jej nie zaszkodzi. Potem płukanie w wodzie - najlepeij przegotowanej. Kładziemy na papierowy ręcznik złożony na 2-3 razy i dociskamy drugim. Nic nie trzeba trzeć.
Jedyna, słuszna metoda czyszczenia matówki. Żadnych przecierań, patyczków, pędzelków itp. Matówkę łatwiej uszkodzić niż się wydaje. Ja nawet nie stosuję pęset, tylko delikatnie paluszkami wkładam.

andrzejb  Dołączył: 25 Gru 2008
skrzek napisał/a:
ja traktowałem ją do tej pory patyczkiem do uszu, nie zaszkodzi jej taka kąpiel? czym wycierałeś? bo z tego co czytałem to lepiej jej "nie maltretować" za bardzo, by krawędzie na niej były "ostre", a nie przytarte.
Panowie i panie bez przesady...Więcej uczucia wkładajcie w...Wiecie co...Kąpiel nie zaszkodzi i nie trzeba wycierać,tylko potem mocno wytrzepać.Biorę w pincetę i mocno ch***,to pomaga.Matówka jest fabrycznie czysta a jakby to nie pomogło to dobra szmatka do czyszczenia okularów...Ale bardzo delikatnie i szmaciora musi być naprawdę czysta.Ja ją czyszczę poprzez uderzanie w kant stołu.Jeszcze jedno-rączki przed taką czynnością muszą być czyste-zwykłe umycie rąk ciepłą wodą z mydłem wystarcza.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
andrzejb napisał/a:
nie trzeba wycierać,tylko potem mocno wytrzepać.
Prze zwykłej matówce może styknie ale pozostawiona kropelka może zostawić jakiś slad po zaschnięciu, a z klina to lepiej wytrzeć lub dmuchnać sprężonym tlenem.

Nie wiem czy dam radę :-( Nie porysuję jej wyciągając pensetą?

ADestroyer  Dołączył: 16 Cze 2010
Canella napisał/a:
Na matówce mojego K-x mam okropne paprochy.

Też mam paprochy i w niczym mi to nie przeszkadza. ;-)

Canella napisał/a:
Nie wiem czy dam radę Nie porysuję jej wyciągając pensetą?

Uważam, że lepeij mieć brudną iż porysowaną. ;-)

Cytat
Też mam paprochy i w niczym mi to nie przeszkadza. ;-)

No mi w sumie też nie przeszkadza, ale jak pisałam wcześniej mam zamiar sprzedać aparat na allegro i boję się, że ten syf może komuś przeszkadać :-/

zlaskovik  Dołączył: 13 Maj 2008
Czasami mocne wdmuchnięcie powietrza rusza też paprochy na matówce. Z serwisem bym uważał bo mam wrażenie że tam średnio delikatnie obchodzą się ze sprzętem - jeszcze Ci matrycę ubrudzą i będzie większy problem.

Skocz do: