JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Apache napisał/a:
przeprowadziłem swego czasu jej porównanie z moim kitem DAL 18-55 i kit wypadł zdecydowanie ostrzej
Chyba miałeś jakąś walniętą sztukę :-/

Co do porównania Sigmy 24-135 i Pentaxa 18-135 to co do ostrości sie nie wypowiem.
Ale,
Sigma ma lepsze światło, 24mm a nie 18mm na szerokim, mniej winetuje i ma mniejsze dystorsje od Pentaxa.
I jak wyjdzie DX Pentaxa to na spacerki nie widzę obecnie lepszego szkła :idea:

Apache  Dołączył: 09 Lut 2010
JackDeJack napisał/a:
Chyba miałeś jakąś walniętą sztukę :-/

No sztukę miałem tę kupioną od Ciebie :-D
I nie sądzę aby była walnięta. Byłem z tego szkiełka zadowolony, a sprzedałem głównie z powodów wagowo-rozmiarowych, a nie optycznych. Co nie zmienia faktu, że porównałem ją z kitem na ogniskowych 24, 35 i 55 mm i kit wypadł lepiej. Nie była to jakaś przepaść, ale przy powiększeniu 1:1 różnica była dość oczywista. Nie wiem, może trafił mi się świetny kit. 8-)

JackDeJack napisał/a:
I jak wyjdzie DX Pentaxa to na spacerki nie widzę obecnie lepszego szkła :idea:

Osobiście wybrałbym jednak FA28-105. Ogniskowe niemal te same, światło praktycznie też, a szkło o połowę mniejsze i lżejsze. No i też je z Sigmą porównałem na paru ogniskowych i różnica była większa niż w przypadku kita - zdecydowanie na korzyść pentaksa. Z tym, że ja nie zwracam prawie w ogóle uwagi na winietę (bardzo możliwe, że tutaj Sigma jest lepsza), a zdaje się, że Ty jesteś na nią dość uczulony?

Mirek  Dołączył: 12 Cze 2006
Mam też FA 28-105, ale ostatnio częściej używam Sigmy. Faktem jest że mniejsze, ale optycznie nie widzę różnicy między nim, a Sigmą. Ta ostatnia ma jednak trochę większy zakres.

Chyba się jednak skończy na 18-135. Od czasu do czasu lubię zmiany, a już dawno nic nie zmieniałem :evilsmile: .

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Apache napisał/a:
No sztukę miałem tę kupioną od Ciebie
To nie była walnięta bo bym cię o tym poinformował przed sprzedażą :-P
KIT to zaskakujące szkiełko ale nie wierzę że na 55m @5.6 sigma odstawała od KITA :shock:

Skocz do: