tomecki  Dołączył: 22 Kwi 2006
Krakusy podpowiedzcie coś
No właśnie, nigdy nie byłem w waszym zacnym mieście i teraz tak naszło nas z żonusią żeby nadrobić ową stratę, mam prośbę o pomoc w doradzeniu mi co warto zobaczyć w Krakowie i okolicach, gdzie warto się zatrzymać tak w kilka osób, żeby za dużo z kieszeni nie wyciekło, mam zamiar wpaść na dwa trzy dni, proszę o reklamę miejsc które waszym zdaniem powinienem zobaczyć.
Za wszelkie porady z góry wielkie dzięki.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Pomnik Neptuna z Kopernikiem i Syrenką z gołym cycem. Podobno wciąż tam gdzieś siedzą czekając na sushi.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
tomecki, A masz gdzie sie zatrzymać ? Bo teraz w sezonie to z miejscami gdziekolwiek może być problem. A zobaczyć to można wiele, tylko co Cię interesuje? Jak nigdy w Krakowie nie byłeś, to musisz zaliczyć wszystkie standarty :mrgreen:

[ Dodano: 2007-07-07, 20:51 ]
Michu napisał/a:
Pomnik Neptuna z Kopernikiem i Syrenką z gołym cycem
Eee, po nich to tylko plakaty na przystankach zostały :lol:

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Pewnie pojedziesz z rodziną, to Ci nie bedę mówił, ale kiedyś była w Rynku świetna knajpa - U Hawełka czy Hawełek... Łatwo się płaciło rachunek: tatar 100, setka 100... ;-) :mrgreen:

Dada napisał/a:
A masz gdzie sie zatrzymać ?

Mam taką cichą nadzieję, właśnie w najbliższy poniedziałek będę przeprowadzał rozmowę kontrolowaną w tym temacie, a termin mnie interesujący to mniej więcej pierwszy tydzień sierpnia.
Michu napisał/a:
Pomnik Neptuna z Kopernikiem i Syrenką z gołym cycem.

Całe życie myślałem że to Kopernik był z gołym cycem i pomnik ów stał w Chicago ;-)
zorzyk napisał/a:
tatar 100, setka 100... ;-) :mrgreen:

ojro? :mrgreen:

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
tomecki napisał/a:
ojro?

...starych dobrych polskich złotych :evilsmile: To była opowieść z Tysiaca i Jednej Nocy :evilsmile: jak byłem w kamaszach ;-)

Hawełka- ceny zblizone do podanych przez zorzyka, ale Wierzynek jest droższy. Oba lokale i tak są tanie przy Radissonie lub innych ekstrawaganckich hotelach. Ale to są dla baaardzo bogatych turystów, normalni gdzie indziej sie stołują - jest pare dobrych i relatywnie tanich lokali w Krakowie, nawet w okolicach Rynku, tylko że w nich tłumy i poczekać czasem trzeba. Istotniejsze jest raczej lokum do spania, bo z tym to gorzej. A co do zwiedzania noo to Wawel trzeba zaliczyć, kościół Mariacki , Skałka, Wieliczka też obowiązkowa i w ten sposób, stojąc w kolejkach do zwiedzania masz trzy dni z głowy :lol:

daniels  Dołączył: 02 Cze 2007
Jak idzie o miejsce noclegowe to najlepiej będzie w akademikach na Miasteczku studenckim AGH , na ul. Budryka , tutaj masz cennik
http://www.taniehostele.p...=pl&menu=cennik

Miejsca noclegowe będą na pewno . jesli zaś chodzi o miejsca ciekawe to poza standardowymi typu Rynek , Barbakan , Wawel itd itd :-D koniecznie zajrzyj do Tyńca do Opactwa Benedyktynów i oczywiście Klasztor Kamedułów na krakowskich Bielanach - do kamedułów kobiety moga wejśc jedynie w wyzaczone dni w roku , tutaj masz wiecej informacji
http://www.kameduli.info/zycie.php

Jesli bedziesz miał wiecej pytań służe pomocą

Crudo  Dołączyła: 08 Kwi 2007
tomecki_ bywam w Krakowie bardzo często,zatrzymuje sie w apartamentach, to bardzo dobra i wygodna forma przemieszkiwania,standard bardzo dobry i ceny jak na sezon umiarkowane.

podam link, korzystam z ich usług http://www.noce.pl/SR/ind...ang=pl&k=1&pk=2

jak sobie cos upatrzysz, to Ci podpowiem w kilkunastu mieszkałam, omijaj Centrum, bo zjedza Cie parkingi :-(

O knajpkach też możemy pogadać :-)

Pozdrawiam
Crudo

Dzięki za linki podrzucajcie następne jak się nie dogadam w poniedziałek to będę musiał coś wybrać z waszych propozycji.

Co do parkingów- to z powodu remontów, objazdów i tego typu atrakcji w ogóle odradzam poruszanie się po Krakowie samochodem przez najbliższe dwa lata, chyba że dla masochistów posiadających duuuży nadmiar wolnego czasu. Jesli będziesz jechał samochodem, to w przypadku noclegów poza Środmiesciem w rozsądnej odległości lepiej zostawić autko pod hotelem i poruszać się tramwajem i piechotą . Zdecydowanie najszybciej.

...jazda po Krakowie,to duze wyzwanie,ale jest kilka patentów,które znam :-)

tomecki_nie bedzie miał czasu,poznać. Sugerowałabym zatrzymać sie w Podgórzu, dobra komunikacja albo Zielonki http://www.apartamentyipo...lonkiStudio.php

korzystałam, byłam zadowolona,niższe ceny,dobra komunikacja, jesli bedzie miał coś wolnego ;-)

Pozdrawiam
Crudo

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
W Krakowie spędzam co roku kilka dni, więc powiem, że oprócz Smoka, Wawela, gołębi w Rynku (co już je przepłoszyli wreszcie) i takich tam atrakcji jak Kazimierz, to proponowałbym wypad do Nowej Huty ;-) , piękny wiev na hutę z Tatrami w tle ale też Ojcowski Park Narodowy.

Zielonki to kawal drogi i korki nieprzejezdne od świtu do wieczora, lepiej Podgórze , bo wszędzie blisko. Od uruchomienia szopy na Pawiej i remontu na Mogilskim patenty w Śródmieściu przestały działać.

...nie tragizuj,Mogilskie zgoda,ale Westerpllate jest przejezdna :-D

Tylko poruszam sie autem po Kraku, da sie wytrzymać, Zielonki polecam z powodu bliskości Ojcowa i Pieskowej...

Crudo

Crudo napisał/a:
Westerpllate jest przejezdna
Chyba po 22-iej :mrgreen: Codziennie jeżdżę tam tramwajem do roboty rano i w różnych godzinach popołudniowych. Dawno już nie widziałem, żeby w dzień nie była zakorkowana w obie strony calkowicie.

...co to za korki, nie przesadzaj, Galeria to moj klient,abprzemieszczam sie przeważnie z Łagiewnik.

No ale co tam tomecki_przyjeżdża zabytki oglądac a nie szlajać sie po Galerii :-D

Crudo napisał/a:
szlajać sie po Galerii
Nie wiadomo, w końcu to galeria zdobyła "zaszczytny" tytuł Archiszopy roku :mrgreen: W Lidzbarku takiej na pewno nie mają i nie tylko w Lidzbarku :mrgreen:

...Fakt :-D

Nie narzekaj, znam gorsze miejsca w Warszawie :-D

No w końcu stolica . :lol:

Skocz do: