Andrzej_k-5  Dołączył: 18 Sty 2011
Problem z kolorem w CameraRaw 6.0 i 7.0
Męczy mnie temat kolorów jakie mi pokazuje camera raw przy wywołaniu zdjęcia. Zdjęcia z puszki K-5. Dzisiaj robiłem kilka zdjęć na zawodach w skokach przez przeszkody. Przy podglądzie pliku DNG w FastStone image viewer kolory i całe zdjęcie jest dla mnie OK. Takie bym chciał uzyskać po wczytaniu go do PS-a. Lecz otwieram i kupa. Kolory jakieś szare, nijakie to wszystko. Wygląd fatalny. Męczyłem się ustawieniami, balansem, nasyceniem i nie uzyskałem zbliżonego efektu do tego z podglądu pliku.
Dla przykładu zamieszczam jeden pliczek w raw-wie. bardzo proszę o pomoc, co robię źle? Przecież podgląd pliku w raw-wie, to chyba nic inngo jak plik jpg tam zaszyty. Chyba że się mylę.

Link do pliku w dng:
http://www.naszlidzbark.pl/_IMG4573.DNG
uwaga: waży 21MB.

Może coś z profilami kolorów, czy coś, sam nie wiem, ale większość zdjęć jakie robię, właśnie tak ma. W podglądzie są super, a po wczytaniu do PS-a wyglądają nijak.

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Podgląd w ACR to nie jest .jpg tylko właśnie RAW. Ale wywołany na ustawieniach ACR, a nie na ustawieniach jakie masz w puszce. Ustawienia z puszki odczyta program dołączony do aparatu.

mr.ra66it  Dołączył: 03 Wrz 2011
Po przepuszczeniu przez ACR 6.7 (WB na 6500, ekspozycja auto, wyostrzanie/odszumianie wyłączone) + automatykę PSE wyszło mi tak (większy rozmiar po kliknięciu w obrazek):

Dla porównania miniaturka wyciągnięta z RAW-a przy użyciu dcraw -e _IMG4573.JPG (większy rozmiar po kliknięciu w obrazek):

dokładnie to samo mi wychodzi. Podgląd z rawa jest jak dla mnie super, a to co wychodzi z ACR jakieś blade i nijakie.

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
Andrzej_k-5 napisał/a:
dokładnie to samo mi wychodzi. Podgląd z rawa jest jak dla mnie super, a to co wychodzi z ACR jakieś blade i nijakie.

Hmmm... W tym co pokazał mr.ra66it, to IMHO podgląd (jpg z RAW-a) jest blady i nijaki... A obróbiona wersja nie wiem czy przez Picasa nie "ruszona". Na pierwszy rzut oka w podglądzie widzę więcej niebieskiego i mocniejsze wyciągnięcie cieni. Chyba nic poza tym... No i nie widzę też nic "strasznego" w obrobionej wersji za pomocą ACR...

Andrzej_k-5, wrzuć swoją wersję obróbki, która tak Ci sie nie podoba, to być może wtedy wtedy będzie można coś więcej powiedzieć.

podgląd z raw-a jest na dole, u góry jest po ACR. Dla mnie to zdjęcie na dole jest OK. Więc w podglądzie.

Szukam jakiegoś systemowego rozwiązania, ciężko mi z każdym zdjęciem walczyć i suwakami latać, żeby było tak fajnie jak na tym .jpg jak się ma 5o zdjęć to już problem. Oczywiście można wywoływać z ustawieniami poprzednimi, ale to dziala tylko w podobnych warunkach światła zastanego. Co dziwne, jak robię jakieś koncerty, gdzie światło tylko żarowe, białe i kolorowe, tego efektu nie zauważam. Czyli podgląd raw-a zgadza się mniej więcej z tym co pokazuje mi ACR.

[ Dodano: 2012-06-17, 23:20 ]
tu jest to zdjęcie

http://tinyurl.com/dykn3b7

jedno z wielu w tej galerii. Wymęczyłem je różnymi dziwnymi zabiegami w PS. Jestem totalnym amatorem, ale dobrze by było jakbym nie musiał kombinować jak koń pod górę z tymi kolorami.

Andrzej_k-5 napisał/a:
podgląd z raw-a jest na dole, u góry jest po ACR

Zgadza się. Tak właśnie porównywałem. Trochę więcej nasycenia widać w niektórych kolorach przy "podglądzie", ale jak dla mnie nie ma tragedii po obróbce. Chyba, że oglądasz na lepszym monitorze, bo ja teraz na lapku, któremu do "wzorca" trochę jednak brakuje i idealny nie jest. No i Ty masz pełną wielkość pliku do porównania. Może ja nie wszystko widzę...

monitor mam zwykły, nic specjalnego. Może za bardzo przeczulony jestem, a może mam problem z rozpoznawaniem kolorów i ich intensywności. Chyba przejdę na robienie takich imprez plenerowych na .jpg zamiast RAW. Skoro wygląd zdjęcia, kolory, nasycenie jest w jpg jak dla mnie super, to po co męczyć się z rawami.

I chyba słusznie. Nie ma co demonizować RAW, gdy wystarczy jpg ;-) Tym bardziej, że o ile dobrze pamiętam, za jpg-i na "niższych" ISO K-5 zbierał również rewelacyjne opinie. Zaś przewaga formatu RAW uwidacznia się bardziej na "wyższych" ISO.

pszczołowaty  Dołączył: 07 Gru 2009
Andrzej_k-5, potrenuj w RC ... później już nic Cię nie zaskoczy ;)

pszczołowaty napisał/a:
Andrzej_k-5, potrenuj w RC ... później już nic Cię nie zaskoczy ;)

a co to RC?

pszczołowaty  Dołączył: 07 Gru 2009
Andrzej_k-5,
przepraszam... to taki nasz tajemniczy skrót ;) zabawa i ... nauka
http://pentax.org.pl/viewforum.php?f=84

Skocz do: