sylwesto  Dołączył: 16 Sie 2008
smc PENTAX-F 1:2.8 28 mm - Czy ktoś ma, czy ktoś wie?
Co Szanowni Użytkownicy myślą o F 1:2.8 28 mm? Przeszukałem forum, ale po wpisaniu odpowiedniej frazy do okienka wyszukiwarki wyskakują (prawie) wszystkie posty, więc po przejrzeniu 15. strony zaczyna się wątpić czy cokolwiek się znajdzie.

Jak już pytam, to przy okazji poproszę także o ocenę PENTAX-F 1:2.8 100mm MACRO. Przynajmniej o wskazanie czy warto, a jeśli tak, to za ile?

Oba obiektywy można nabyć obecnie na allego i zastanawiam się czy warto się o nie bić.

Z góry dziękuję

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
F 28/2.8 na allegro? Szukam, szukam i nie ma, M i A tylko...

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
sylwesto, jeżeli nie boisz się angielskiego to tutaj masz kilka opinii o tym obiektywie:
http://www.pentaxforums.c...duct=168&cat=29

THX za link. Większość użytkowników na poleconym wyżej forum bardzo chwali to szkło (28mm). Pierwszy post jest w maruderskim tonie, ale jego autor i tak przyznał obiektywowi 7 punktów na 10 możliwych. Jak będzie niedrogo to chyba spróbuję policytować, choć mając w planach zakup 16-45 a potem 12-24, to nie wiem czy będę często sięgał po to szkło. Ma być do pejzażu, a 28 to nie za szeroko.

[ Dodano: 2008-10-12, 19:50 ]
Nie wiem czy dobrze robię ;-)

http://www.allegro.pl/ite...1_2_8_28mm.html

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
W Tatrach we wrześniu używałem głównie 12-24, 24-60 w większości przypadków był za długi.

Ano właśnie, w mieście też będzie pewnie za długi w większości przypadków i gdybym musiał zamienić na coś szerszego to i tak sięgnę po 16-45. Więc chyba trzeba sobie darować zabawę z zakupem tego szkła. I pal licho krzywe słupy i budynki - trzeba wybierać!

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
matth napisał/a:
F 28/2.8 na allegro?
brak cierpliwości, w tym tygodniu poszedł F za chyba 450 PLN

jungli
[Usunięty]
sylwesto,

F28, bardzo dobre szklo dla mnie porownywalne z 35/2
F100 rzadki ale swietny, solidnie wykonany, mniej mydli na pelnej od nowej setki

obydwa warto wziac za jakies rozsadne pieniadze.

hej

Michciu76  Dołączył: 08 Wrz 2010
Ciekawy jestem porównania tego obiektywu z DA 35mm f/2.4?

Czasami DA 35mm jest dla mnie za wąski. Przejrzałem bazę obiektywów na Pentax.com, poczytałem recenzje, pooglądałem sample i wpadł mi w oko ten obiektyw.
Jeśli nie ustępuje mechanicznie (AF) DA 35 to postaram się go sprowadzić a DA poszuka nowego domu.

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Lubiłem to szkło, niestety straciłem.
Największym minusem było to, że koszmarnie pracuje pod światło.

Mam F 28/2.8 ale nie jestem do końca pewny czy sprawny bo był kiedyś walnięty.

cube007  Dołączył: 12 Mar 2009
Michciu76 napisał/a:
Jeśli nie ustępuje mechanicznie (AF) DA 35 to postaram się go sprowadzić a DA poszuka nowego domu.
F28 jest glosny (chyba wszystkie eFki sa) i calkiem zwawy, jednak zwinnosc FA35 to nie jest :-) Z DA35 niestety nie mam porownania.

Michciu76  Dołączył: 08 Wrz 2010
Szkoda, że źle sobie radzi z pracą pod światło - dla mnie to spory minus.
Podobają mi się ciepłe kolory i ostrość zdjęć nim wykonanych, można go też kupić za rozsądne pieniądze.
Poszukam jeszcze czegoś w zbliżonym zakresie do 28-30mm. FA 28mm (dwa obiektywy) mają opinię mało ostrych, Limiteda 31mm nie potrzebuję...

Tu mam jedno pod światło ale nie zauważyłem problemów https://lh3.googleusercontent.com/-kPHmeaFKfmM/T4hDBXAtgnI/AAAAAAAANnc/GSYQ9uGR3ro/s640/IMGP6976.jpg
f3.5/ISO3200

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
U mnie jak tylko zerknąłem w kierunku słońca to już w wizjerze nie było nic widać. Kontrast spadał tak, że zdjęcie wyglądało jak z komórki :-)

badur  Dołączył: 21 Lis 2006
Michciu76 napisał/a:
FA 28mm (dwa obiektywy) mają opinię mało ostrych, Limiteda 31mm nie potrzebuję...

Hm? Przecież "F" ma dokładnie taką samą budowę optyczną jak "M" i "A" 28/2,8 (7 elementów w 7 grupach), a nie uchodzą one za demony ostrości. Dopiero po przymknięciu dają dobre rezultaty. "FA" to całkiem inna konstrukcja. Nie wiem gdzie czytałeś o ostości tego obiektywu, ale na pentaxforums raczej go chwalą i moim zdaniem słusznie. To szkiełko jest naprawdę przyzwoicie ostre od pełnej dziury, ostatnio mogłem dzięki niemu poddać gruntownej analizie zjawisko rozdwojonych końcówek włosów modelki :-/ Inna sprawa, że AF nie zachwyca i jak szukasz czegoś szybkiego, to raczej nie tędy droga.

WojtekKawecki  Dołączył: 01 Cze 2010
badur napisał/a:
Michciu76 napisał/a:
FA 28mm (dwa obiektywy) mają opinię mało ostrych, Limiteda 31mm nie potrzebuję...

Hm? Przecież "F" ma dokładnie taką samą budowę optyczną jak "M" i "A" 28/2,8 (7 elementów w 7 grupach), a nie uchodzą one za demony ostrości. Dopiero po przymknięciu dają dobre rezultaty. "FA" to całkiem inna konstrukcja. Nie wiem gdzie czytałeś o ostości tego obiektywu, ale na pentaxforums raczej go chwalą i moim zdaniem słusznie. To szkiełko jest naprawdę przyzwoicie ostre od pełnej dziury, ostatnio mogłem dzięki niemu poddać gruntownej analizie zjawisko rozdwojonych końcówek włosów modelki :-/ Inna sprawa, że AF nie zachwyca i jak szukasz czegoś szybkiego, to raczej nie tędy droga.

Miałem ten obiektyw i nie wiem jak manuale ale ten jest naprawdę ostry i nie trzeba go przymykać, świetne szkiełko, podobnie jak inne Fki mocno zaskakuje. Żałuję że sprzedałem, miałem chwilkę przed Fką FA, wolę zdecydowanie to pierwsze.
W Fce af jest szybszy i pewniejszy.

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
badur napisał/a:
Przecież "F" ma dokładnie taką samą budowę optyczną jak "M" i "A" 28/2,8 (7 elementów w 7 grupach)

Chcę nieśmiało zauważyć, że budowa optyczna wersji F = A = M (wersja II), była też wersja I M-ki, podobno lepsza od ww. wymienionych.

WojtekKawecki  Dołączył: 01 Cze 2010
Pentax-F 28mm/f2.8 i f2.8

badur  Dołączył: 21 Lis 2006
yusuf napisał/a:
Chcę nieśmiało zauważyć, że budowa optyczna wersji F = A = M (wersja II)

No przecież ja właśnie o tym :-?
WojtekKawecki napisał/a:
Miałem ten obiektyw i nie wiem jak manuale ale ten jest naprawdę ostry

Ty masz chyba w ogóle szczęście w życiu, co? ;-) Faktycznie ładny Ci się trafił. Ja miałem wersję "A" i na pełnej nie zachwycał. Po domknięciu super.

Skocz do: