Michciu76  Dołączył: 08 Wrz 2010
Czyli FA jest ostrzejsze od F ale ze słabszym autofokusem??

Całą swoją wiedzę na temat obiektywów 28mm zdobyłem z lektury zalinkowanego poniżej forum. Tam F zdobyła lepszą ocenę punktowa i recenzje użytkowników były pochlebne.
Zdjęcia wykonane tym obiektywem mi się podobały, kolorystyka jest ciepła a i ostrość wydaje się dobra - przynajmniej dla mnie.
http://www.pentaxforums.com/lensreviews/

WojtekKawecki  Dołączył: 01 Cze 2010
badur napisał/a:
yusuf napisał/a:
Chcę nieśmiało zauważyć, że budowa optyczna wersji F = A = M (wersja II)

No przecież ja właśnie o tym :-?
WojtekKawecki napisał/a:
Miałem ten obiektyw i nie wiem jak manuale ale ten jest naprawdę ostry

Ty masz chyba w ogóle szczęście w życiu, co? ;-) Faktycznie ładny Ci się trafił. Ja miałem wersję "A" i na pełnej nie zachwycał. Po domknięciu super.

Może rzeczywiście trafił Ci się słaby egzemplarz, ja chyba ani razy nie przymknąłem ponieważ
robiło się dla mnie za ostro. FA nie był już równie ostry. Ale ogólnie obiektywy z serii F mają coś w sobie. Miałem swego czasu FA135/2.8 i FA50/1.4 i będąc za granicą bawiłem się identycznymi szkiełkami tyle że serii F kolegi i przyznam że zrobiły na mnie lepsze wrażenie niż moje egzemplarze. Nie potrafię tego logicznie wyjaśnić.

cube007  Dołączył: 12 Mar 2009
Michciu76 - mialem ze 3 sztuki A28/2.8, teraz mam F28/2.8 i moje obserwacje nt ostrosci pokrywaja sie z ocenami na pentaxforums.

Michciu76  Dołączył: 08 Wrz 2010
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.
Chyba ze względu na pracę pod światło - sprowadzę FA 28mm f/28. Jak będę zadowolony to zostanie ze mną a w przeciwnym razie poszuka nowego domu.
I tak w grę wchodzi używka więc nic nie tracę jeśli nabędę egzemplarz od sprawdzonego sprzedawcy ;-)

Obiektywu potrzebuję wyłącznie do streeta - teraz używam DA 35mm (dobry, ostry obiektyw ale czasami dla mnie trochę za wąski).

:edit:
ps a co sądzicie o "kundelkach" jakaś Sigma, Tamron etc... z AF 28-31mm??

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Wziąłem go dzisiaj na spacer i faktycznie pod słońce ma problemy. Gdy słońce w całości jest w kadrze jest przyzwoicie ale gdy wychodzi poza kadr to mocno gubi kontrast.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
W powłokach SMC, zgubili literkę C jak contrast. ;-)

gGrzegorz.W. Ch  Dołączył: 07 Sie 2012
Odgrzeję temat czy ktoś porównywał pentax-F 28/2,8 z LTD 40/2,8

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Ale pod jakim względem? Niewiele wspólnego ze sobą te dwa szkła mają.

ostrość, praca pod słońce, zniekształcenia.

fanmario  Dołączył: 22 Paź 2007
To są dwa kompletnie różne szkła.
Ltd 40 bliżej do FA 35 porównując ogniskową bo 12mm pomiędzy F 28 to bardzo dużo.
28 Pentaxa to fajne szkła jednak szukałbym używanej Sigmy 30mm zamiast, a cena podobna.

Kuba Nowak  Dołączył: 12 Maj 2010
Jeśli podpiąć F 28 do cyfry APS-C, a Ltd 40 - do analoga lub K-1, to te obiektywy stają się bardzo podobne ;-)

Kot72  Dołączył: 15 Paź 2014
gGrzegorz.W. Ch, co do porównania to się nie wypowiem bo nigdy nie miałem da 40 . Odnośnie F 28 , dystorsja jeśli nawet jest to bardzo niewielka . Podpinałem do analoga i beczki nie widać . Na cyfrze jest tylko lepiej . Ostrość , jak dla mnie jest bardzo dobra . Co do pracy pod słońce , to do działu Obiektywy..> Na wakacje . Sigma 17-50 vs 18-200 ... , str 7 wrzuciłem strzał pod słońce z tego właśnie obiektywu na f 8 . Test Da 40 i przykładowe sample na pewno znajdziesz w sieci .

fanmario, Sigma to pół kilo w plecaku czy samolocie ;-) a Pentax 28 180g a skoro jest ostry to jest argument za i cena też adekwatna do wagi

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
To samo pomyślałem :-) , gdzie tam temu klocowi sigmy do zgrabnego pentaxa. F 28/2.8 to jedno z moich ulubionych szkieł, taki akuratny standard na APS-C np. do spacerów z aparatem.

Skocz do: