_Ciapek_  Dołączył: 02 Cze 2010
[K-m] Błędny pomiar ekspozycji i nie zawsze działający af.
Historia problemu jest dość długa, ale postaram się to wszystko zrozumiale wyjaśnić. Wszystko zaczęło się prawdopodobnie od czyszczenia matrycy. Jak zawsze podniosłem lustro, dmuchnąłem kilka razy gruszką, skończyłem czyszczenie i tu pojawia się problem. Aparat przestaje reagować i w żaden sposób nie chce opuścić lustra. Próbowałem wszystkiego, aż w końcu zdecydowałem się na wyciągnięcie baterii. Skutkiem tego aparat zaczął reagować jak gdyby wszystko było normalnie, ale lustro pozostało w górze. Gdy chciałem zrobić zdjęcie aparat zamiast sekwencji: lustro do góry, otwarcie migawki, zamknięcie migawki i lustro w dół wykonywał: lustro w dół, otwarcie migawki, zamknięcie migawki i lustro w górę. Ten problem znikł gdy ponownie wszedłem w tryb czyszczenia matrycy. Tym razem wszystko zadziałało poprawnie i aparat wrócił do normalnego działania. Jednak dziś w plenerze odkryłem, że aparat nie potrafi poprawnie zmierzyć ekspozycji w trybie Av. Zdjęcie jest dobrze naświetlone tylko przy maksymalnym otworze, już delikatne przymknięcie powoduje, że informacja o czasie w wizjerze zaczyna migać i zdjęcie jest prześwietlone (im mocniej przymknięta przysłona tym większe prześwietlenie). Co ciekawe, gdy zapinam zooma ze zmiennym światłem to zdjęcie jest poprawnie naświetlone przy największym możliwym otworze dla danej ogniskowej. W trybie M, aparat nawet nie reaguje na zmianę przysłony. Gdy kręcę kółkiem nastawy dane w wizjerze się zmieniają, ale zdjęcie i tak wykonywane jest z maksymalnym otworem. Po podpięciu obiektywu z pierścieniem przysłony i manualnym jej wybraniem aparat naświetla poprawnie dla dowolnej wartości f i reaguje na jej zmianę, ale wtedy przestaje działać AF.

Spotkał się może ktoś z takim przypadkiem? Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc.

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
http://kmp.bdimitrov.de/technology/K-mount/K.gif
sprawdź czy nie zgięła się przypadkiem dźwignia oznaczona na tym zdjęciu "diaphram release". Jeśli zamontowałeś obiektyw na body z podniesionym lustrem to możliwe że przy okazji ta dźwignia też była nie na swoim miejscu i coś się uszkodziło. Jak podepniesz szkło z pierścieniem i nim obracasz to widzisz w wizjerze zmianę przesłony (to by świadczyło o zablokowaniu/złamaniu tej dźwigienki)?

PS.
zgłaszam sie do nagrody dla największego archeologa forum :oops: :roll:

_Ciapek_  Dołączył: 02 Cze 2010
pyciar napisał/a:

PS.
zgłaszam sie do nagrody dla największego archeologa forum :oops: :roll:

Ja dopiero teraz odkryłem, że mi odpowiedziałeś. :-P

Z tą dźwignią wszystko jest ok, żaden z opisanych przez Ciebie symptomów nie występował w moim K-m. Aparat pojechał do serwisu, zobaczymy co tam wymyślą.

Dzięki za próbę pomocy. :-B

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
z tym archeologiem to mi się pomyliło - zamiast spojrzeć na datę posta to oko powędrowało na pozycję "Dołączył" i pomyślałem że odpisuję na 2letniego posta

Skocz do: