Bomber  Dołączył: 24 Sty 2007
nie rozumiem twojej wypowiedzi.
czyli z 1.4 bedzie wszystko grało i jakosc tez dobra bedzie ??

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
jakość, z całą pewnością, będzie lepsza niż z 2.0, a czy będzie wszystko grało - tak jak napisałem, przypuszczam, że AF nie będzie działał, ostrzyć będziesz manualnie

ms  Dołączył: 03 Kwi 2007
Bomber napisał/a:
nie rozumiem twojej wypowiedzi.
czyli z 1.4 bedzie wszystko grało i jakosc tez dobra bedzie ??

Z telekonwerterem 2.0 błędy optyki obiektywu mnożą się 2x, do tego dochodzą jeszcze błędy optyki samego TC.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Bomber, - realnie do takiego zooma nie ma specjalnie sensu kupowac telekonwertera....jakosc optyczna (jako ze nie jest one dedykowany) bedzie marna...
Dochodzi jeszce kwestia potencjalnej "niekompatybilnosci" w budowie - czyli np. tylna soczewka tego zooma jest zbyt gleboko wysunieta a telekonwerter " nie wchodzi" bo jego przednia soczewka opiera sie o tylna zooma....To tylko przyklad.....
o ile pametam te telekonwertery debiutowaly razem z 70-200 2.8 sigmy....

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
ttb napisał/a:
albo moze to co w jego srodku - tylko ze nie raz ale setki ? tysiace razy?
Przynajmniej nie będziesz musiał niczego wycinać. :mrgreen: Od razu przypomina mi się: "Może moglibyśmy wam służyć jako te... no... reproduktory, znaczy dla odrodzenia rodzaju".

hmm no to nie wiem juz sam. Dalej mysle nad zmianą systemu biorąc pod uwage przyszlosc... jakies inne lepsze szkla.
Macałem Canona EOS 350D i zrobil na mnie wrazenie malej niewygodnej papierowej puszki. Natomiast 400D juz jest lepszy lecz istotnym argumentem który przewaza nad pentaxem jest SR. Powiedzcie mi jak to jest z tymi stabilizatorami w szklach canona, czy kupując przykladowo Sigme 70-300 APO na bagnet Canona ma ona stabilizacje ?

Bomber, poczytaj na stronie sigmy -ale o ile wiem one nie maja zadnego systemu IS

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Po za tym byłaby pewnie ze dwa razy droższa niż wersja do Pentaksa.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Chyba 80-400 Sigmy na stabilizację.

Michu napisał/a:
Chyba 80-400 Sigmy na stabilizację.
a cena .....6990zl (sugerowana)

Pietras  Dołączył: 30 Kwi 2007
Bomber, Stabilizacje dla Canona możesz mieć ale musisz kupić obiektyw z wbudowaną stabilizacją... I jak ładnie Fafniak, napisał ceny tych obiektywów są... zabójcze (dosłownie).

Zmiana systemu będzie Cię kosztowała jakieś yyy z 4000zł ? Proszę o poprawę jeżeli się mylę. Drugie to to : Jedyny sensowny Canon według mnie to 5D i tylko dla tego że ma kilka pix więcej no i pełna klatka :mrgreen:

Czy nie lepiej poszukać jakiegoś super tele na manualu :?: Tym bardziej że w tych szkiełkach Tamrona pomimo manuala, z przejściówkami Adaptall-2 działa mechanizm przysłony w Pentaxie. No i są to bardzo szybkie jeżeli chodzi o kręcenie pierścieniem ostrości.

Jeżeli w sierpniu planował byś wyjazd do Puszczy Niepołomickiej to mógł bym Ci pożyczyć taki obiektyw do testów... Mieszkam około 2km od Puszczy 8-)

hmm ale narobilem zamieszania, dzisiaj cos mnie oswiecilo i zdecydowanie niezmiennie podjąłem decyzje... zostaje w pentaxie, zaslugą jest SR w korpusie, lubiana puszka, fajny wyswietlacz, dobre czułosci, pełna kontrola w kazdej chwili nad BF/FF :))
teraz jestem na kupnie 135-400 apo macro i mysle ze narazie z pewnoscią wystarczy, bede sie musial ubezpieczyc w wiekszą cierpliwosc przy zasiadkach a osiągne pewnie zadowalające wyniki.

Dzisiaj mialem sytuacje, ze siedzialem 5 godzin przy wodzie czekając na zimorodka ale go nie bylo i juz zacząłem sie pakowac. 400mm odpiołem od korpusu schowałem ją do etui i pakując korpus nadleciał zimorodek w odleglosci okolo 9 metrow ode mnie z rybką w dziobie. Godzina byla 20.08, za mną zachodzące slonce a zdjecie wyszlo by boskie jak dla mnie, cieple oswietlenie, idealny kadr, kompozycja niczego sobie...
A teraz to sobie pluje w twarz... !!! :cry: :cry: :cry:

Pietras, jezdze do puszczy coraz czesciej (tylko łikendy bo w tygodniu zarabiam na szkiełko :P ) bylem wczoraj w lesie od strony Ispiny. zwiedzilem tamtejszy las i jest boski, mnustwo świerzych sladów dzików, saren, jeleni... uciekly mi tez 2 żmije :cry: :cry:
Spotkałem tam jakiegos Nikoniarza, który wracał z zasiadki od wschodu slonca i mowil ze ogólnie jest sporo zwierzyny.

na 99% bede w ten łikend w puszczy, tez od strony Ispiny ale nie wiem jeszcze w jakich godzinach. chcialbym tam byc od wchodu slonca ale nie mam auta do dyspozycji. myslalem o dojezdzie busem wieczorem o 22 do Nowego Brzeska i potem spacerem do lasu w nocy (troche sie boje, co troche to malo powiedziane !!!!!)

Pietras, o jakim obiektywie mówisz ze mógłbys porzyczyc ?
aaaa i gdzie Ty mieszkasz :D ??

Bomber, o dziwo czym głębiej w las tym bezpieczniej. Nie raz przeprawialiśmy się z kuzynem o 23 :mrgreen:

Zależy który rejon puszczy chcesz zwiedzić, najbardziej polecam ten od strony Ispinia, Stanisławice, Kłaj czyli południową część. Co do przebywania w lesie w nocy to zasadź się na jakimś stanowisku strzeleckim w okolicach polany, fajne widoki nad ranem jak jest mgła ;-)

Co do obiektywu miałem na myśli tamrona 2.8/300 + ewentualnie telekonwerter x 1.4 i x 2... Zamieszkuję obecnie Zabierzów Bocheński, wioseczka znana z kąpieliska znajdującego się zaraz obok lasu... Tak ładne miejsce że reżyser filmu o JP II wybrał do kręcenia sceny przejścia przez rzekę SAN :mrgreen: ( Gdzieś mam fotki z planu )

Również polecam zwiedzenie północno zachodniej ( oderwanej ) części puszczy zwanej "Koło" to jest przysiółek Nowa Wieś zaraz nad Wisłą.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
potem spacerem do lasu w nocy (troche sie boje, co troche to malo powiedziane !!!!!)

Czego? Tygrysów chyba u nas nie ma? ;-)
Spędziłem kilka razy noc w lesie pod gołym niebem. W programie było łażenie i nocleg w śpiworze pod dębem. Dwa wnioski:
1. Bać się nie ma czego. Cisza i spokój. Bałem to się idąc o 2-giej w nocy łodzką "Limanką" do domu, mimo, że też cisza i spokój ;-)
2. Przy księżycowej nocy jest całkiem widno. Na tyle, że spokojnie można się zorientować w okolicy (to nie żart).

bEEf, w rzeczy samej nigdzie nie jest tak bezpiecznie jak w lesie. Zwierze Ci nie wbije noża za telefon komórkowy ;-)

Co do orientacji w nocy u nas Bomber, może mieć problem ponieważ las jest bardzo gęsty ale ścieżki przeważnie są od góry odsłonięte i pada troszkę światła. Tak że oświetlenie dobre to podstawa, żal by było wywinąć orła w ciemnościach i zmaltretować sprzęt a w najgorszym przypadku nogę lub rękę.

Pietras, hmm a nie dalibyśmy rady się razem wybrac do tego lasu ?:P znasz teren to bedzie bezpieczniej i ciekawiej, bo wiesz gdzie jaka zwierzyna siedzi.

[ Dodano: 2007-07-08, 23:30 ]
bo bym zapomniał. Sigma 135-400 APO macro jest przeznaczona do lustrzanek cyfrowych czy moze jednak po przeliczeniu wielkosci matrycy ogniskowa bedzie odpowiadała okolo 202-600mm tak jak z manualnymi starszymi szkłami ?

Michał K  Dołączył: 22 Lut 2007
do orientacji w lesie to kompas ze wskazówką i cyferkami świecącymi w ciemności by się przydał :-D

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Bomber, wszystkie obiektywy maja podaną rzeczywistą ogniskową.

Bomber, jeżeli bym znalazł tylko na tyle czasu to nie ma problemu... Dobrze las znają tylko ludzie od wyrębu i leśniczy :mrgreen: No ewentualnie wyjątki mieszkające w okolicy... Na zwierzynie się za bardzo nie znam, nie jest to moja mocna strona ;-) Ale mogę wypytać kilka osób które powinny coś wiedzieć na ten temat.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
No oczywiście nie radzę nikomu wybierać się w nocy do lasu bez dobrej latarki :-) Po prostu nie jest aż tak ciemno, że oko wykol. W gęstym lesie oczywiście ciemniej niż w mniej gęstym :-)

Skocz do: