marcin253  Dołączył: 28 Gru 2011
[k10d] Uszkodzony AF ?
Witam,
dostałem Pentaxa k10d z następującym problem , podczas ustawianie AF aparat bardzo szybko kręci lewo prawo pierścieniem ostrości ale tylko o niewielki kąt ( jakieś 20 st.). Nie przechodzi całego zakresu ostrosci i nie umie ustawić ostrosci, czasem mu się udaje natrafić ale to znikome przypadki. Myślałem o uszkodzonym pomiarze ostrości, ale przy szkłach manualnych potwierdzenie ostrosci działa idealnie. Moze ktos spotkał się z podobnym problemem?

pozdrawiam
Marcin

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Z iloma obiektywami z AF tak się dzieje?

Ze wszystkimi które posiadam , Tamron 70-300, Pentax 80-320, kit, 50mm.

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Czyżby zębatka napędu śrubokręta?

Przekręcając ręcznie śrubokrętem wydaje sie byc wszystko ok. na załozonym obiektywie tez mozna przekrecic o cały zakres .

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
marcin253, ale to niczym nie świadczy. Kręcąc obiektywem czy też bezpośrednio śrubokrętem nie musisz wcale poruszać zębatki napędzającej zębatkę śrubokręta. Spróbuj może ustawić ręcznie obiektyw w jakimś położeniu (np, nieskończoność) i włączyć AF. Jeżeli obiektyw dojdzie do tego zakresu w którym porusza się tylko o niewielki kąt to zapewne wytarł się lub wyłamał jakiś trybik napędu AF. Pzdr.

MAX581  Dołączył: 18 Mar 2010
Witam,
u mnie AF przestał działać, ostatnio dużo pracowałem w trybie "pułapki ostrości" z Samyangiem 85/1,4 i innymi manualami - ale w pewnym momencie pułapka przestała działać - migawka wyzwalała się mimo braku ostrości, po założeniu obiektywu z AF okazało się że AF też przestał funkcjonować, a wyświetlanie - potwierdzenie ostrości tez zniklo. Raz udało się jeszcze włączyć AF przyciskiem AF ale ... tylko raz. Dodam że było to w warunkach plenerowych na słońcu w ostatnią niedzielę (upał) - może coś się przegrzało? Nie muszę dodawać że bateria podtrzymująca pamięć jest wyczerpana bo aparat nie pamięta ustawień użytkownika. Dodam że próbowałem też resetowania ustawień sądząc że może coś w ustawieniach przestawiłem (menu jest angielskie więc łatwo coś pokręcić). Dodam że precyzyjnie kalibrowałem puszkę pod jasne obiektywy. Może wystarczy coś przestawić w trybie serwisowym?
Jednym słowem - kicha. Czy można coś w tej sytuacji zrobić samodzielnie czy pozostaje serwis?
Ktoś ma jakieś doświadczenia z taką awarią?

[ Dodano: 2012-07-11, 13:24 ]
"Awaria" usunięta - i czy w ogóle była? Na pewno był to efekt ponad 30-stopniowych upałów i przegrzania ... aparatu i/lub właściciela ... Na spokojnie , czytając ze zrozumieniem ;-) - włączyłem z powrotem AF... który nieopatrznie sam wyłączyłem , zapominając że pułapka ostrości działa przy AF-S ale przy omyłkowo włączonym AF-C już nie... Ech... człowiek jest jednak najbardziej zawodnym elementem systemu...

Skocz do: