A to ja się przypomnę (bo dawno nie pisałem) i podepnę do wątku, choć korpus inny.
Korpus: Samsung GX-1s.
Akumulatory:
Ever 2300, 2500 (po jednym komplecie, obecnie na emeryturze)
Pentagram 2500 (dwa komplety - na początku problemów z zasilaniem poszły w odstawkę)
GP, Sony 2500 (po jednym komplecie, nowe)
Ładowarki:
4-ro kanaowa Ever'a E-500
4-ro kanałowa BC900 (dokupiona, gdy przestałem wierzyć starej...)
Dla porównania - użyte świeże baterie alkaliczne Varta "High Energy"
Objawy jak u kolegów - kilka - kilkanaście zdjęć i pad. Wyłączę i włączę - pół bateryjki na plus. Otworzę przedział baterii i zamknę - aparat twierdzi, że pełne - do pierwszego zdjęcia. Zrobiło się to stosunkowo "nagle", więc pierwsze podejrzenie padło na leciwe akumulatory. Nie pomogło. Zmieniłem ładowarkę. Pudło. Przy okazji okazało się, że rozrzut pojemności w czwórkach jest w normie, za wyjątkiem wysłużonych Pentagramów (Ever - mimo, że starszy i intensywniej użytkowany - trzyma się zdecydowanie lepiej).
Odświeżanie, sprawdzenie pojemności, itd, itp - problemy nie ustały. Troszkę zdezorientowany rozdzieliłem czwórki na pary i wykorzystałem je w odbiorniku GPS - każda para bez zarzutu. Styki w aparacie czyste, sprężynują i wyglądają na dobrze dogięte.
Teraz w odruchu desperacji założyłem baterie alkaliczne - praktycznie bez zmian. W sumie nawet zabawniej - po pierwszym komunikacie "Battery deplated" (około 40 zdjęcia) dało się zrobić co najmniej trzy setki zdjęć, w tym część z lampą błyskową!
W sumie, aparat jest "sprawny", ale gdy zamiast zamruczeć silnikiem AF mryga bateryjką (a obiekt zdjęcia znika za zakrętem) to człowieka szlag trafia. Wyłączyć, włączyć i może zrobi 3 zdjęcia, może 15, a może 1. Na dodatek często po przeleżeniu "na wygaszaczu" kwadransa (w sakwie na rowerze - a nuż ma to jakieś znaczenie) należy najpierw aparat wyłączyć i dopiero włączyć - inaczej się wprawdzie obudzi, ale zamiast ostrzyć - "Battery deplated".
Uszkodzone body (dużo jeździło z właścicielem na rowerze)? Przetestować akumulatory Eneloop?
A może jest to pretekst by usprawiedliwić przed żonką przesiadkę na K20D/K7?