k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Kit nie wystarcza? Do zdjęć krajobrazowych jest w sam raz a do 500zł to kup może dobry filtr polaryzacyjny i ewentualnie filtry szare z systemu Cokin bo uchwyt i redukcja to są groszowe sprawy.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Oczywiście nie zapomnij o statywie ;-)

murekkk  Dołączył: 27 Cze 2012
na moim obiektywie mam marumi polaryzacyjne,system Cokin hmmm...ciekawa opcja ale nie wiem czy to wszystko ogarnę heheh 18-55 wedłóg mnie to trochę ciemne szkło,chciałbym jednak coś jaśniejszego o szerszym kącie-tylko nie wiem co tu wybrać naczytałem sie tylu opini ze mnie głowa rozbolała,statyw posiadam Camrock TXC66 jak na moje możliwości starcza.Dziekuję za odpowiedzi--- :-B :-B :-B

pazuzu88  Dołączył: 14 Kwi 2011
A po co ci jasność w obiektywie do krajobrazu? Za te 500 zł kupiłbym da 50-200mm. Ogniskowe mało krajobrazowe, ale osobiście uważam że krajobraz można zrobić i 300mm. Sam osobiscie uzywam czesto zakresu 100-150 do krajobrazu (dodam że odległego), w ciekawy sposób przedstawiane są proporcje między pierwszym a drugim planem.

Kuba Nowak  Dołączył: 12 Maj 2010
murekkk napisał/a:
chciałbym jednak coś jaśniejszego o szerszym kącie-tylko nie wiem co tu wybrać naczytałem sie tylu opini ze mnie głowa rozbolała

Jeśli musi być jaśniej i szerzej, to nic do 500 zł. nie przychodzi mi do głowy:
DA 14/2.8 - 2400 zł
DA* 16-50/2.8 - używka od ok. 2500 zł.
Tamron 17-50/2.8 - 1400 zł.
Sigma 17-50/2.8 - 3000 zł.
Sigma 10-20/3,5 - 2700 zł.

Na algierze mają np.
Sigmę 18-50/2.8-4.5 - 900 zł.
Sigmę 17-35/2,8-4.0 - 850 zł. - nie wiem czy są warte grzechu.

Pozostaje chyba tylko dozbierać do manualnego samyanga 14/2.8 (1000 zł.) albo na razie w ogóle sobie odpuścić.

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Ja to bym polecał się skupić na wybraniu obiektywu, który dobrze sobie radzi pod światło przede wszystkim. Żeby nie tracił kontrastu. Nie musi być koniecznie jasny. Prawie każdy obiektyw po mocnym przymknięciu daje podobną ostrość albo już dyfrakcja zniweluje przewagę w ostrości tego lepszego. Żeby można było nakręcić filtr. Idealne ogniskowe do krajobrazu to gdzieś tak od 8 mm do 500.

T25  Dołączył: 09 Maj 2012
White napisał/a:
Idealne ogniskowe do krajobrazu to gdzieś tak od 8 mm do 500.

Nie za dużo tych zer? :-?

cube007  Dołączył: 12 Mar 2009
T25 napisał/a:
White napisał/a:
Idealne ogniskowe do krajobrazu to gdzieś tak od 8 mm do 500.

Widzialem swietne zdjecia krajobrazowe zrobione szklem 300mm - mysle wiec, ze 500mm tez da rade, w pewnych przypadkach :-)

White  Dołączył: 31 Paź 2008
T25 napisał/a:

Nie.

Są góry? Są.

10 mm (ekwiwalent 15 mm)

320 mm (ekwiwalent 480 mm)

korkotrampek  Dołączył: 26 Lut 2008
za whitem oczywiście, nie ma czegoś takiego jak ogniskowa do krajobrazu. Pokaże np coś pośrodku wyżej reprenztowanych ogniskowych, 135 smc-m

ano  Dołączył: 17 Lut 2011
Od kilku lat uzywam kita do krajobrazu + DA 55-300 i nie narzekam. Przez chwile miałem 16-50, ale na intersujących mnie ogniskowych i przysłonie wcale nie był lepszy. Podstawa to porządny statyw i głowica. W to na prawde jest warto zainwestowac. Osobiście uzywam dwóch modeli Berno. Lzejszego na podróze lotnicze, ciezszego na samochodowe. Do tego komplet filtów połowkowych. Warto też wydac pare złotych na poziomnicę i wężyk. W górach moze tez sie przydać coś szerszego czyli 10-20 lub 12-24.

timbot  Dołączył: 28 Paź 2011
jeśli chcesz obskoczyć, to rzeczywiście warto rozejrzeć sie za jakimś zmiennoogniskowym, niekoniecznie musi być szczególnie szeroki.
Światło chyba też bez znaczenia, bo w krajobrazach głębią się nie będziesz bawić, a jeśli chodzi o czasy to przecież statyw.

Polar to podstawa, za sam filtr pewnie wydasz ze stówkę, więc uwzględnij w budżecie (w zależności od średnicy).
Jak ano polecił, filtr połówkowy to fajna sprawa (choć trochę roboty jest), ale... (patrz niżej)
@ano
jakie masz filtry połówkowe? Ja miałem marumi gradual color gray i niestety silnie dodawał mi fioletu, który trudno było usunąć na puszcze Kx.

Pytanie do reszty uczestników dyskusji - na znanym portalu aukcyjnym jest sigma 28-105 F 2,8-4 + UV Tiffen za 650 pln. Chyba dobry obiektyw, z odpowiednim zakresem na widoki. A może też robić za uniwersalny obiektyw.

skrzek  Dołączył: 28 Lis 2011
timbot napisał/a:
Pytanie do reszty uczestników dyskusji - na znanym portalu aukcyjnym jest sigma 28-105 F 2,8-4 + UV Tiffen za 650 pln. Chyba dobry obiektyw, z odpowiednim zakresem na widoki. A może też robić za uniwersalny obiektyw.

Całkiem niedawno kupiłem go jako uniwersalny spacer zoom i przyznam, że jestem bardzo zadowolony - (przynajmniej na tym etapie, mojej przygody ;) Cena przyzwoita, focus dość szybki, ładne kolory.
Jeśli ktoś zainteresowany tematem to TUTAJ - wprawdzie nie krajobraz, ale sporo przykładowych zdjęć weekendowego Zombie Walk.

ano  Dołączył: 17 Lut 2011
timbot napisał/a:
@ano
jakie masz filtry połówkowe? Ja miałem marumi gradual color gray i niestety silnie dodawał mi fioletu, który trudno było usunąć na puszcze Kx

Uzywam szarych połowkowych Hitech-ów, 0.6 i 0.9 (dwa soft i dwa hard grad). Mozliwe, że lekki zafarb w kierunku fioletu sie pojawia, ale jest on wyraźne widoczny dopiero po uzyciu dwóch filtrów jednocześnie. Do tego uniwersalny polar wkładany w uchwyt Cokina (nie pamietam producenta).

Skocz do: